A halász már öreg volt, kis csónakján egyedül halászott a tengeren, a Golf-áramlat mentén, s immár nyolcvannégy napja, hogy nem fogott semmit"
- ezzel, vagyis Ernest Hemingway híres regényének, Az öreg halász és a tengernek az első mondatával vezette fel a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsorának második adását Anger Zsolt. A színész-rendező nemcsak műsorvezető a Főmenüben,
hanem lelkes amatőrként maga is finomabbnál finomabb ételekkel bűvöl majd el bennünket.
Ezúttal a tenger gyümölcseiből készített ínyenc falatokat a műsor másik főszereplőjének, Széll Tamás Michelin-csillagos séfnek a társaságában.
A fekete kagyló most már ezer és egy helyen beszerezhető frissen, hordozza magában a tenger illatát, sósságát"
- mondta a séf az első fogás alapanyagáról, amelyből percek alatt
csodálatos, fehérborban párolt, enyhén csípős és gazdagon fokhagymás ételt varázsolt a tányérra
egy kis paradicsomos felhanggal, friss fűszernövényekkel ízesített garnélával, meg némi francia, sós fűszervajas, kovászolt, ropogós héjú bagettel együtt.
Karácsony másnapján indult a Duna Televízió gasztroműsora,
amelyben szombatonként 17 órától jobbnál jobb, otthon is elkészíthető recepttel ismerkedhetnek meg a nézők.
A két házigazda zömében a kortárs magyar konyha ételeit szolgálja fel vendégeinek.
A Főmenüből nem hiányoznak majd az olyan klasszikusok sem, mint a véreshurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, de nem a megszokott formában.
A Főmenü egy igényes, hasznos és edukatív, ugyanakkor könnyed és vicces gasztroműsor, rögtön ráéreztünk az ízére. Úgy is mondhatnám, hogy mind testileg, mind lelkileg jóllaktunk egy-egy rész forgatása közben. Az már az első adás felvételénél egyértelmű volt, hogy nagyon jó lesz a sorozat"
- mondta Széll Tamás, aki igazán elégedett főzőtársával.
Anger a legprofibb amatőr, a szó legnemesebb értelmében! Úgy mozog a konyhában, mint egy szakács. Sok trükköt lestem el tőle, főleg cukrászatban, amihez nekem nem volt sosem türelmem."
Merthogy a Főmenüben az édesszájúak is találnak kedvükre valót. Egy kísérő műsor keretében pedig a nézők bejárhatják az országot, hogy megtudják, honnan kerülhetnek az asztalra a legjobb hazai termékek.
Miután a házigazdák versenyevésben megpróbálták legyőzni egymást, vagyis azért küzdöttek, hogy minél hamarabb lejussanak a tányér aljára, ahol az ízletes lével átitatott kenyér várt rájuk, Anger Zsolt állt a pult mögé,
hogy tintahalat töltsön úgy, ahogy azt a szlovén tengerparton tanulta.
Miközben a friss és aszaltparadicsommal telerakott serpenyőben már sercegett a balzsamecettől fanyar, fokhagymás ragu sóval, borssal, csipetnyi cukorral és némi darabolt olívabogyóval, Széll Tamástól megtudhattuk,
hogy a tintahal és a polip nem ugyanaz, pedig sokan ezt gondolják.
A halak angerzsoltos tisztítási fortélyainak megismerése után kiderült, hogy a citromlével ízesített, olajban és vajban pirított garnéla a töltelékbe kell némi mozzarella, meg füstölt sonka társaságában.
Zsíros kezünkkel ötven kötőjel kilencven perc alatt kibontunk egy fogpiszkálót és ezzel szépen áttűzzük és természetesen mondanom sem kell, az összes többi hatvankilenc darabbal ugyanazt fogjuk csinálni"
- magyarázta a színész-rendező, miközben egy gyönyörű tintahaldarabot pörgetett a kamera előtt, aztán
hirtelen kisütötte nagyon magas hőfokon kis vajjal és chilivel együtt.
A töltött tintahal paradicsomfürdőt vett, végül a morzsával megszórt étel eltűnt a grillsütőben a reszelt parmezánsajt-ágy alatt.
A Főmenü harmadik fogása a nagy klasszikus streetfood, az angolok kedvenc eledele, a fish and chips volt Széll Tamás módra.
A séf elárulta, miben kell megsütni a sült krumplit, hogy igazán finom legyen és megmutatta, mitől lesz ropogós a tőkehalból készített mennyei finomság,
amelyhez vendég is érkezett. Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színész hangját az egész ország ismeri a szinkronokból, azt már valószínűleg kevesebben tudják, hogy a tengeri halételek szerelmese, és rendszeresen jár a tengerre halászni.
A színész nagy norvég fogásaival teletűzdelt sztorijainak kíséretében eltűnt a tányérokról a különleges, szélltamásos sörtésztában sült hal és a chips, végül elárulták, hogy a következő adásban a csirke lesz a sztár.
Receptekért és további érdekességekért keresse fel a Mediaklikk/Főmenü oldalt, vagy a műsor Facebook-oldalát.
Főmenü – december 26-tól szombatonként 17 órától a Duna Televízión