A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Döntött a kormány: március 1-ig hatályban maradnak a jelenlegi szabályok

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, január, tél,
Vágólapra másolva!
A szerdai kormányülésen a kabinet meghallgatta az Operatív Törzs beszámolóját, és megállapította, hogy sikerült megfékezni a járvány terjedését. Viszont az enyhítések a járvány újbóli felélénküléséhez vezetnének. Európa sok országában szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk, ott megkezdődött a harmadik hullám, amit a kormány szeretne elkerülni, ezért a korlátozások fenntartása indokolt – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Téma volt a baloldali gyöngyösi polgármester vakcinabotránya, és az is, hogy 6 hónapra bezárhatják azokat az éttermeket, kávézókat, amik a zárvatartási szabályok ellenére kinyitnak.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte a lakosság fegyelmezettségét és az egészségügyi dolgozók munkáját. Arról is beszélt, hogy meghosszabbítják március elsejéig az érvényben lévő korlátozásokat.

Március 1-ig maradnak a jelenlegi szabályok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Február végén újra megvizsgálják a helyzetet

A szigorítások március 1-ig maradnak hatályban. Február végén újra megvizsgálják a helyzetet. Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. Gulyás Gergely arra is kitért, hogy

a kormány a következő napokban a lehető legtöbb vakcinát szeretné beszerezni.

– Az unióból érkező védőoltások száma rendkívül alacsony. A Pfizer-vakcinákból összesen 27 milliót szállítottak ki, ebből 8 és fél millió jutott az Európai Unióba, ami az érdemi védekezéshez kevés – fogalmazott a tárcavezető.

A közös európai beszerzéstől – folytatta – nem várhatjuk, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz. – Ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet, más vakcinákra is szükség van, ezért saját beszerzéseket is folytatunk – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Mint mondta, az AstraZeneca oltóanyaga brit engedéllyel már rendelkezik, de mivel az EU még nem engedélyezte, még nem oltanak vele.

A Szputnyik orosz oltóanyaggal összefüggésben azt közölte, hogy több mint két hónapos alapos vizsgálat után az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a vakcinát, ami biztonságos és a lehető legjobb technológiával készült.

– Oroszországgal szerződést is kötöttünk, ha betartják az abban foglalt vállalásukat, akkor február végéig 300 ezer emberre elegendő oltóanyag érkezik hazánkba – emelte ki a miniszter.

Nagyon hatékony a kínai vakcina is

Hozzátette: a kínai vakcina hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték. – A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt. Ettől persze még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog – magyarázta Gulyás Gergely, aki kitért arra is, hogy

felgyorsítják a nehéz helyzetbe került vendéglátósok bértámogatását. – Amikor lazítás lesz – és reméljük minél előbb –, először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni

- szögezte le a tárcavezető.

A vakcinabeszerzés most mindennél fontosabb Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Gulyás Gergely a kormány azon döntését is ismertette, hogy 45 milliárd forinttal támogatják a kisboltokat a falvakban, hogy a multik miatt nehéz helyzetbe került üzletek működni tudjanak. A pályázatokat hamarosan a Magyar Falu Program keretében hirdetik ki. Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltása kapcsán a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.
Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy

az ellenzék felelőtlenül a vakcinák ellen hergel, miközben nyitást követelnek, pedig korábban a mostaninál nagyobb esetszámnál még szigorítottak volna.

– Felelőtlen és következetlen magatartást tanúsít a baloldal – mondta a miniszter, hangsúlyozva: a vakcináció együtt jár a korlátozásokkal, s nem lehet az egyiket követelni és a másik ellen kampányolni.

Ennyi orosz vakcina érkezhet

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely cáfolta, hogy a kormány iparűzési adót vett volna el bárkitől is. – A kormány az eddig az önkormányzatok által beszedett összeg felét – két százalékból egyet – a kis- és középvállalkozásoknál hagyta. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kormány álláspontja szerint az a legjobb, ha a vállalkozóknál marad a pénz, de nyitottak arra, hogy az ellenzéki önkormányzatokkal is egyeztessenek – fejtette ki a politikus. Az orosz vakcina gyártási kapacitása kapcsán a miniszter arról tájékoztatott, hogy

február végéig 300 ezer ember számára elegendő adag várható, ezután később még további 700 ezer ember számára elegendő oltóanyagot fog kapni Magyarország.

Hiesz György baloldali gyöngyösi polgármester botránya kapcsán, aki nem volt rá jogosult, mégis beoltatta magát, azt állítva, hogy fölösleges, kidobásra szánt oltóanyagot használt fel, Gulyás azt mondta:

a „felesleges vakcina" kifejezés a valóságtól elrugaszkodott megfogalmazás.

Azt is hozzátette: az oltás önkéntes, és mindenki dönthet arról, melyik oltóanyagot választja. Gulyás Gergely tudatta: a tavalyi év gazdasági adatait megnézve látszik, napi szinten 10 milliárd forint kárt okoz a járvány, ezért lényegtelen, marad-e többletvakcina, mert olyan nagy az ára a lezárásoknak, hogy ahhoz képest másodlagos az oltás ára, amiből a lehető legtöbbet kell mindenhonnan beszerezni.

Valami félresikerült az EU-ban

A tárcavezető arra is kitért, hogy együttműködnek az unióval, s minden lehetőséggel éltek, amit az EU felajánlott a vakcinák lehívására. Szavai szerint nyugati politikusok is elismerik, hogy valami félresikerült az oltóanyag-beszerzés kapcsán az unióban. Az EU az utolsó a nagy nyugati országokhoz képest az oltások terén. A kormány ennek ellenére együttműködik az unióval, de ez kevés a probléma megoldásához – fogalmazott.

A Varga Judit igazságügyi minisztert az ingatlanvásárlásuk kapcsán ért támadásokat gusztustalan balliberális propagandának nevezte a miniszter. Hozzátette: az igazságügyi tárca vezetője minden esetben etikusan és törvényesen járt el. A miniszter asszony válaszát kiforgatták a baloldali sajtóban, de az igazság az, hogy Brüsszelből Balatonhenyére költözött volna vissza Varga Judit családjával. Azután változott a helyzet, és a munkája jelenleg Budapesthez köti a minisztert. A törvény pedig lehetőséget ad ötéves halasztásra, amivel jogszerűen élt Varga Judit. Ha pedig mégsem Balatonhenyén fognak élni, visszafizeti a támogatást – fejtette ki Gulyás Gergely, megjegyezve: a baloldali sajtónak nem számít a valóság.

Mivel az ellenzéki pártok gyengék, a sajtójuk látja el a szerepüket inkorrekt módon

- mondta a politikus.

Az Európai Bizottság eddig nem vizsgázott jól a vakcinák beszerzésében Forrás: Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir

Már több mint kétmillióan regisztráltak az oltásra

Arra a kérdésre, hogy az érettségizők visszatérhetnek-e az iskolákba a májusi vizsgaidőszak előtt, Gulyás Gergely azt közölte, hogy a szabályok március 1-ig nem fognak változni, de remélik, hogy az érettségi előtt tudnak már enyhíteni a szigorításokon. Beszámolt arról is, hogy a járványügyi védekezéshez szükséges rendkívüli jogrend fenntartása elengedhetetlen a jelenlegi korlátozások fenntartásához.

Nem biztos, hogy 90 napon túl is marad a rendkívüli jogrend, de a lehetőséget meg kell hagyni

- tette hozzá.

Az AstraZeneca-oltással kapcsolatban a miniszter azt húzta alá, hogy a cég egyértelműen cáfolta, hogy 65 év felettieket ne lehetne oltani a vakcinával. A kínai vakcinát érintő kérdésre tudatta: reálisan 250 ezer ember beoltására elegendő adag érkezhet először, a tárgyalások folyamatosak. Kérdésre a miniszter azt is közölte, ha az oltási rendben sorra kerül, be is fogja oltatni magát.

Gulyás Gergely úgy vélte, nem érdemes peres eljárásokat kezdeményezni a vakcinagyártó cégekkel szemben az esetleges késlekedések miatt. Mint emlékeztetett: hazánkban eddig már több mint kétmillióan regisztráltak az oltásra.

Erre csak a kormány jogosult

A határon túl élő magyar nemzetiségeknek a jogai terén soha nem enged a kormány. Az ukrán nyelvtörvény korlátozza a jogaikat, és mindaddig blokkolja hazánk a NATO-val való tárgyalásaikat, amíg ezen nem változtatnak – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter a közösségi média szabályozása kapcsán arról beszélt:

mivel nincs egységes uniós szabályozás, a tagállami törvények többet érnek a semminél.

A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására csak szélsőséges esetben és csak a kormány jogosult, ma mégis magáncégek is ezt teszik – mutatott rá.

A baloldali vezetésű Budavári Önkormányzatban kialakult helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: egy 1990 után meghozott rossz döntés következményeit szenvedik el azok, akik a Várban élnek, mert ők nem vehették meg a korábbi önkormányzati lakásukat, így tulajdonjog helyett bérleti joggal rendelkeznek csak. Az lenne helyes, ha végre megvásárolhatnák a saját lakásaikat – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a legjobb az lenne, ha ebben a kormány és az I. kerületi önkormányzat egyetértenének, és lehetne megoldást találni.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy

a kormány februárban visszaadja a szocialisták által korábban elvett 13. havi nyugdíj első negyedét. Ezt követően több lépcsőben a maradékot is: jövőre a fele, utána a háromnegyede, majd az egész havi 13. nyugdíj visszaépül.

Kérdésre leszögezte: az oltási rendben pénzzel előbbre kerülni nem lehet. Egyébként sem valószínűsíthető, hogy szolgáltatók vakcinához tudnak jutni, hiszen az államnak is nehéz a beszerzés.

A miniszter jelezte, hogy ha a kormány folytatni tudja a korábban megkezdett minimálbér-emelést, akkor előbb-utóbb elérjük az osztrák életszínvonalat. A garantált bérminimum pedig már most két és félszerese annak, mint ami 2010-ben volt – fűzte hozzá.

Arról is beszélt egy kérdés kapcsán, hogy

ha egyes vendéglátóipari egységek úgy döntenek, hogy a tiltás ellenére kinyitnak, hat hónapra bezárják őket, és az ott szórakozók is bírságra számíthatnak.

Azt is megjegyezte, nem lehet az ilyesmit polgári engedetlenségnek nevezni, mert az egy nemes célért lenne, itt pedig csak a bevételszerzés a fontos. Egyébként a kormány támogatással segíti a vendéglátósokat.

Elmondta azt is, bízik abban, hogy nyárra visszatérhet a normális élet, és lehet menni nyaralni, de ebben ma még csak reménykedni lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!