A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az építésvezető figyelmetlensége miatt halt meg egy segédmunkás

Vágólapra másolva!
Egy Veszprém megyei építkezésen meghalt egy segédmunkás, mert ráomlott egy épülő főfal. A balestet az okozta, hogy az építésvezető nem figyelt oda eléggé, valamint az, hogy az ügyvezető nem nevezett ki vezetőt a brigád élére.
Vágólapra másolva!

A fővállalkozó egy másik céggel szerződött az építési munkákra, amely egy esztergályos végzettségű férfit alkalmazott, mint építésvezetőt. Az alvállalkozó a szerkezetépítési, így a falazási munkákra további alvállalkozói szerződést kötött.

Az újabb alvállalkozónak saját építésvezetője, felelős műszaki vezetője nem volt, ezért a képzetlen munkásokat is az esztergályos férfi irányította.

Forrás: Ügyészség.hu

A munkások 2018 október 24-én a bejárati főfalat építették, amikor abból egy

5 méter hosszú, 4,3 méter magas szakasza kidől és az egyik segédmunkásra borult. A férfiról azonnal leszedték a téglákat és hívták a mentőket, de az életét már a műtét sem tudta megmenteni.

A gyakorlat szerint a falat a magassága miatt már biztosítani kellett volna, be kellett volna kötni a stabil épületszerkezetbe. Ez azonban nem történt meg, a fal ezért omlott le. Ezen kívül közrejátszhatott az is, hogy a baleset idejében viharos szél fújt.

Az építésvezetőnek kellett volna betartatnia a munkavédelmi előírásokat, és akkor nem történt volna meg a baleset.

A szerkezetépítési munkákat végző cég ügyvezetőjét pedig azért lehet felelős az ügyben, mert a falazó munkásoknak nem volt megbízott vezetője, a brigádban szakképzett kőműves sem volt, pedig a munkavédelmi törvény ezt előírja.

Ezen kívül a segédmunkásra csak olyan feladatot lehetett volna rábízni, amihez van kellő ismerete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!