Küszöbön áll az újabb migrációs hullám

migráció, Görögország, Leszbosz
LESBOS, GREECE - MARCH 01: Migrants arrive on an inflatable boat at Thermi at Lesbos island where far-right extremists will later prevent them from disembarking, on March 1, 2020. With a rapid rise in number overnight, more than 76,300 irregular migrants exited Turkey towards Europe as of Sunday morning, the interior minister said. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Megengedhetetlen, hogy újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázatnak tegyék ki Európát, Magyarország és Lengyelország ezért továbbá is ellenezni fogja a Brüsszel által folyamatosan szorgalmazott letelepítési kvótát - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban.
Vágólapra másolva!

"Az Európai Unióban (EU) kettős kihívással szembesülünk most, az egyik az oltóanyagok rendkívül lassú beszerzése, a másik pedig a küszöbön álló újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázata" - nyilatkozott Szijjártó Péter az MTI-nek az egynapos varsói látogatás tárgyalásainak fő témáiról.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel továbbra is a kötelező letelepítési kvótát próbálja ráerőltetni az EU-tagállamokra.

- fejtette ki a miniszter.

Felidézte: az Európai Bizottság (EB) nemrégiben 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal állapodott meg arról, hogy megkönnyítik számukra a migránsok beérkezését Európába.
Mint Szijjártó Péter közölte, a lengyel belügyminiszterrel, Mariusz Kaminskivel csütörtökön megállapodtak arról, hogy végsőkig gátolják és vétózzák az EB ezen törekvését.

A miniszter beszámolt továbbá: lengyel partnereivel arról is megállapodott, hogy a letelepítési kvóta új formájától, és ezáltal újabb migrációs hullámoktól megvédik országaikat, megvédik Közép-Európát.
Megállapodtak abban is, hogy az akadozó európai uniós oltóanyag-szállítások kapcsán folyamatosan egyeztetnek.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Fontosnak nevezte, hogy a két ország legyőzze a koronavírus-járványt, ebben az összefüggésben rámutatott: a lengyel és a magyar gazdaság is minden nap újabb és újabb veszteségeket szenved el a korlátozó intézkedések miatt. Mindkét ország egyértelmű érdekének nevezte, hogy az intézkedéseket minél előbb el tudják kezdeni feloldani.

- magyarázta.

Továbbra is azon leszünk, hogy minél gyorsabban érkezzen oltóanyag Magyarországra - ígérte, hozzáfűzve: az ehhez szükséges nemzetközi tárgyalásokat most még intenzívebbé teszik.
Kiemelte a lengyel és a magyar gazdaság szoros egymásra utaltságát.

A magyar gazdaság járvány utáni új lendületéhez elengedhetetlen a lengyel gazdaság minél hamarabbi felépülése is, mert Lengyelország negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált Magyarországnak

- húzta alá.

Rámutatott, hogy a magyar tőkekihelyezések területén Lengyelország a tizedik legkeresettebb célpont, a magyar cégek közül például a Richter, a Mol vagy a Cordia egyre fontosabb szerepet játszik a lengyel gazdaságban, Lengyelország pedig egyre fontosabb ezen cégek teljesítményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!