A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Orbán Viktor: Ha a kínai vakcinával is elindulhat az oltás, húsvétig minden regisztrált beoltható

Vágólapra másolva!
Több mint kétmillió embert beolthatunk húsvétig - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök szerint nem lesznek újabb korlátozások. Az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő, hogy lassúak. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget, pedig aki időt nyer, életet nyer - mondta a kormányfő. Jövő héten indul az online nemzeti konzultáció az újraindítás kérdéseiről.
Vágólapra másolva!

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, hozzátéve, hogy a számok Európa-szerte romlanak. A szakértők szerint a háttérben a vírus angol mutációjának magasabb elterjedtsége állhat, de ebben még van bizonytalanság – tette hozzá a kormányfő.

Így néz ki az oltási terv

Orbán Viktor szerint további szigorításokra nincs szükség, mert van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy ennek a pozitív hozadéka kiegyenlíti a dolgok természetes romlását.

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Nagyon kedvező helyzettbe kerülhetünk az oltások területén Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A kormányfő úgy véli, hogy ha a mostani menetrend tartható, akkor Magyarország más hasonló méretű országokhoz képest május végére mintegy 3,5 millió emberrel többet tud majd beoltani. Mindig van szükség újabb és újabb beszállítókra – jelentette ki.

Nem tudjuk, hogy a vakcinák meddig hatékonyak. Az oltóanyag a dokumentáció szerint csak hat hónapig érvényes, hat hónap után tehát újra be kell oltani az embereket. Ezért is kell, hogy folyamatos legyen a vakcinabeszerzés, és ezért is van az, hogy több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig a kormány – mondta a miniszterelnök.

Sok vizsgálat lesz még a kínai vakcinával

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a miniszterek, a politikusok nem járványügyi szakemberek. Ők is a szakemberektől kérdeznek, az ők tanácsukat kell, hogy megfogadják. Az nem elég, hogy megadták a sürgősségi engedélyt, hogy behozzák a kínai vakcinát az országba. Nagyon sok vizsgálatot kell elvégezni, amíg azokkal oltani lehet – mondta Orbán Viktor.

tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy saját magunkban, a magyar szakemberekben kell bízni, hiszen világszinten is elismert szakemberek vizsgálják a koronavírus-vakcinákat, és ha ők azt mondják, hogy hatékony, akkor azokkal be lehet oltani az embereket.

Hétfőn indul a nemzeti konzultáció a nyitásról

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lesz elérhető. Péntek délután fogják véglegesíteni az öt-hat kérdést, amelyek bekerülnek a konzultációba. A kormányfő mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, hogy együtt szervezhessék meg a tavaszi nyitást.

- erősítette meg Orbán Viktor.

Hétfőn indul az online nemzeti konzultáció Fotó: Polyák Attila - Origo

A konzultációban is lesz erre vonatkozó kérdés.

Három kategória tagjai kaphatnak ilyen igazolványt a tervek szerint, azok, akik már megkapták a vakcinát, akik átestek a víruson és rendelkeznek pozitív és negatív tesztel is, illetve azok, akik már átestek, de nem rendelkeznek teszttel, de antigén van a szervezetükben.

A kormányfő elmondta, hogy gazdasági téren is sokféle segítséget nyújt a kormány. Ha már rendelkezünk a kellő beoltottsággal, akkor újraindulhat az élet és a súlyosan érintett iparágak – mint a turizmus, az éttermi szolgáltatások, a bárok – újra fellendülhetnek.

– mondta Orbán Viktor.

Tovább emelkedhet a vállalkozói hitelkeret összege

Úgy látja, hogy hamar el fog fogyni a 100 milliárdos keret, de ha továbbra is sok vállalkozónak lesz szüksége hitelre, akkor emelni fogják a hitelkeret összegét.

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások" – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy lakásépítési bummra is lehet számítani a piacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!