Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Deák Dániel: A Fidesznek nem érdeke lemondani Budapestről

Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki összefogásról, a közvélemény-kutatások eredményéről, az előválasztásról.
Vágólapra másolva!

A különböző közvélemény-kutatások kapcsán, ahol már a közös ellenzéki listát is mérik, az elemző elmondta, ezeket a számokat ő maga még nem veszi komolyan, hiszen még nincsen közös miniszterelnök-jelölt, még nem lehet tudni, hogy a közös listán milyen arányban szerepelnek a pártok, ahogy azt sem lehet még tudni, milyen programmal, szlogennel állnak elő. Miután még gyakorlatilag semmi részletet nem lehet tudni erről az összefogásról, így elég érdekes mérni azt, hogy a választók miként gondolkodnak róla.

Hozzátette, teljesen mások lesznek például a választói reakciók, ha Dobrev Klára lesz a miniszterelnök-jelölt, mint mondjuk Jakab Péter vagy Karácsony Gergely jelöltsége esetében. Már csak azért is,mert egyik lehetséges jelölt sem tekinthető néppárti jelöltnek abban az értelemben, hogy minden társadalmi csoportban nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik. A felmerülő jelöltek ezzel szemben rétegpártiak, például Dobrev Klára elsősorban a nyugdíjasok körében népszerű, Jakab Péter a vidéki kisebb településeken élőknél, Fekete-Győr András a fiataloknál, Karácsony Gergely pedig Budapesten és a nagyobb városokban tudhat maga mögött nagyobb támogatói bázist.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről