Mit lehet tudni arról az intézetről, amely a Heti TV-től elvett erzsébetvárosi épületbe költözik?

Léderer Sándor K-monitor vezető
Vágólapra másolva!
A történet ott kezdődik, hogy volt egy kommunista szellemű újságíró, Léderer Pál, aki a Népszabadság külpolitikai újságírójaként éppúgy megtalálta a helyét, mint a Világgazdaság és a HVG moszkvai tudósítójaként. Gyerekei közül pedig legalább hárman az egyes számú szülő világnézeti irányultságát örökölték, és abból teremtenek egzisztenciát maguknak. A kivétel mindössze annyi, hogy apjuktól eltérően a Léderer fiúk nem Moszkva, hanem a Soros-hálózat irányába kötelezték el magukat, írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Léderer Pál egyik fia, Léderer Sándor azzal vált széles körben ismertté, hogy 2000. november elsején négy barátjával a budapesti Felvonulási téren lefűrészelték azt a fakeresztet, amelyet a Rákosi Mátyásék által 1951-ban lerombolt Regnum Marianum templom helyére állítottak. A társaság egyik tagja piros filctollal a kereszt talapzatára rajzolt egy vörös csillagot, melyet egy kísérőszöveggel is elláttak: Budapesti Felszabadítási Front.

Az akció rengeteg ember érzését sértette, Léderer végül felfüggesztett ítélettel megúszta tettét.

Léderer Sándor demokrácia, (vallás) szabadság, tolerancia iránti elkötelezettsége azonban az akcióval mindenki számára egyértelművé vált. A tehetséges fiatal aztán néhány év múlva a Nyílt Társadalom Alapítványok bőkezű anyagi támogatásával létrehozta a K-monitor hálózatot, amely az átláthatóságért, a korrupció ellen küzdelem céljával jött létre Budapesten. A K-Monitor megalapítása óta baloldali politikai szereplőként működik a közéletben, vállalt céljaival ellentétben saját finanszírozását igyekszik titokban tartani.

A K-Monitor nem regisztrálta magát, mint külföldről finanszírozott szervezet.

A szervezet tevékenysége külső szemlélő számára abban merül ki, hogy minden eszközzel igyekeznek lejáratni a jobboldali kötődésű projekteket, beruházásokat, jobboldali önkormányzatokat. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva baloldali önkormányzatok környékén nem tűnnek fel. Sőt, amennyiben felkérés érkezik, szívesen adnak hivatalos igazolást arról, hogy XY önkormányzat átláthatóan működik.

Léderer Sándor egyébként annyira jó pozícióval rendelkezik a Soros-hálózaton belül, hogy néhány éve egy szűk körű találkozóra is meghívást kapott, ahol Barack Obama elnökkel előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A találkozó hírét természetesen nagy felületen hozta a baloldali média egésze, természetesen minden Lédererhez köthető kínos információ elhallgatása mellett.

Léderer Sándor Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy másik Léderer gyereket, Léderer Andrást sikerült bejuttatni a Helsinki Bizottság menekültügyi programjához. Rendszeresen készít információs anyagokat külföldi és hazai szervezetek, illetve újságírók számára is. A Helsinki Bizottság jogi megfigyelőjeként részt vesz menekülteket befogadó központokat ellenőriz, illetve az oda érkezőket tájékoztatásában is segítséget nyújt.

Mindezeken felül Léderer András évekig az SZDSZ Új Generáció országos ügyvivőjeként, majd 2008-tól a Szabad Demokraták Szövetsége Országos Ügyvivői Testületének tagjaként működött.

A pártból csak 2009-ben lépett ki, amikor már érezhető volt, hogy a baloldali koalíció hatalmas bukás elé néz a 2010-es választásokon. A váltás tehát idejében megtörtént, még szerencse, hogy a Helsinki Bizottság éppen ilyen szakembert keresett, különben mihez kezdett volna magával állás nélkül.

Egy másik Léderer gyerek, Léderer Dániel a Milestone Intézet alapítójaként találta meg a helyét a világban. A Milestonról két dolgot érdemes tudni: egyrészről saját meghatározásuk szerint az intézmény egy progresszív oktatási központ:

„Célunk a jövő értelmiségieinek, tudósainak, szakemberinek, vállalkozóinak és vezetőinek kiművelése, egy olyan haladó szellemű és összetartó közösség létrehozása hazánkban, amely egy jobb, a XXI. században versenyképes Magyarország megteremtésére hivatott és demokratikus-egalitárius elveket vallva tevékenyen hozzájárul a változáshoz."

„Milestone Intézet kétszeresen is a társadalmi haladás katalizátora kíván lenni: egyfelől a kutatás, a társadalmi cselekvés és a vállalkozói kezdeményezések kivételes központjaként, másfelől nemzetközileg elismert oktatási programja révén, amely Magyarország majdani vezetői közösségének inkubátora."

A másik dolog, amit a Milestone működése szempontjából érdekes, hogy a Demokratikus Koalíció által vezetett Erzsébetváros jelentős segítséget nyújt az Intézet terjeszkedésében. Niedermüller Péter polgármester ugyanis nemrég úgy döntött, hogy a Wesselényi utca 17. szám alól kilakoltatja Bauer Pétert és az általa vezetett Heti Tv-stúdióját. Az Erőművházként ismert Wesselényi utcai épületbe nem más költözik, mint a Léderer Dániel Mileston Intézete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!