Melyik megyében nő legjobban a koronavírus-fertőzöttek száma?

Nyírtelek, 2021. március 12. Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelőjében Nyírtelken 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
5700 oltópont van az országban, ez, ha szükséges, tovább bővíthető. Ám egyelőre nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés - hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

György István államtitkár az oltási munkacsoport vezetője elmondta:

Ezzel a magyar lakosság 14 százaléka beoltott. Több mint 400 ezren a második oltást is megkapták - tette hozzá. A múlt héten dupla sebességgel haladt az ország az unióhoz képest. Az EU egyik legsikeresebb oltási programja a magyar - mondta György.

A rendelkezésre álló vakcinák száma korlátozza az oltási programok gyorsítását.

Az AstraZeneca is harmadára csökkentette a szállítások mennyiségét. A védőoltásokra jelentkezett személyek száma megközelíti a 3,3 milliót, és ennek a fele idős ember. A továbbiakban is az idősek oltása a legfontosabb.

A magyar oltási program az egyik legsikeresebb az unióban Forrás: MTI/Balázs Attila

Így néz ki a most induló heti oltási terv

  • A következő napokban a 120 ezer Pfizer-vakcinából 80 ezret biztosítanak az idősek oltására a kórházi oltópontokon. 22 ezer adag a második körre megy.
  • A Szputnyik vakcinából 130 ezret oltópontra szállítanak, a további 20 ezret a rendvédelmi dolgozókra használják fel.
  • A 48 ezer AstraZeneca-vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják

A következő egy hétben tehát 276 ezer idős oltására van elegendő vakcina.

György István úgy fogalmazott: a baloldal folytatja a zavarkeltést.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden aktív oltópontra megküldik a vakcinákat, de egyelőre nincs elég oltóanyag, hogy a szakrendelőkben is oltsanak, így a háziorvosnál és a kórházi oltópontokon oltanak.

Nem oltópontból, vakcinából van kevés. 5700 oltópont van az országban, ez, ha szükséges, tovább bővíthető - tette hozzá.

Nehéz időszak

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a védekezés legnehezebb időszaka jön, minden negatív rekord szinte naponta megdől.


Müller Cecília elmondása szerint egyre több a fiatal beteg, sőt Európában mindenhol tombol a járvány, főleg a brit mutáns miatt. Ez fertőzőképesebb és súlyosabb betegséget okoz.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a 156 ezer aktív beteg 6 százaléka van kórházban.

Telítődnek a kórházak, folyamatosan nő a betegek száma, már tízezernél is több koronavírussal fertőzött beteg van kórházban, közülük 1100-an vannak lélegeztetőgépen.

"Be kell tartani a szabályokat, nem tudni, kinél milyen súlyos betegséget okoz a vírus" – fogalmazott Müller Cecília.

Továbbra is mindenkinek be kell tartania a védelmi szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre fiatalabb emberek betegednek meg

Szerdán előrehozott szállítás keretében 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. Ezt elkezdik vizsgálni a magyar szakemberek, ha minden rendben, az idősek kapják majd meg.
Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy nem tudni, meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza.

A szennyvízvizsgálatok szinte mindenhol emelkedést mutatnak, ezek is negatív rekordok.

A 9. és a 10. hét között 50 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma. Az új betegek átlagéletkora 45 év. Az idősek nagy része az oltások miatt már védetté vált.

A 10. héten Budapesten és Pest megyében az összes fertőzött közel negyven százalékát azonosították, a legkevesebb beteg Zala megyében van, alig 1 százalék. A legnagyobb arányban Pest megyében nőtt a fertőzöttek aránya: egy hét alatt 81 százalékkal, Budapesten közel 60 százalékkal.

Müller Cecília hangsúlyozta:

nincs idő várni a vakcinákra, aki teheti, oltassa be magát minél előbb.

Mint mondta, mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, bízzanak a magyar szakemberekben.

Fokozott és egyre erősödő a nyomás az egészségügyi rendszeren, ezt csak az óvintézkedésekkel és az oltásokkal lehet enyhíteni. Az is kiderült, hogy egy beteg átlagosan 2-3 hétig van kórházban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!