A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több mint félmillió keleti vakcina érkezik a következő napokban Magyarországra

sinopharm
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett.
Vágólapra másolva!
A keleti vakcináknak köszönhetően a második legjobban átoltott ország vagyunk az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Keletről először szerdán érkezik várhatóan vakcinaszállítmány, akkor újabb 100 ezer adag, koronavírus elleni kínai oltóanyag jön Magyarországra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, ezt

a 100 ezer oltóanyagot a szerződésben rögzített határidő előtt 43 nappal szállítják le.

Tehát Kína nemcsak tartja, hanem még jobban is teljesít a megbeszélt határidőkben, ellentétben a brüsszeli beszerzésben érkező nyugati vakcinákkal. A Kínából rendelt oltóanyagból az első 1 millió már a szállítási határidő előtt 20 nappal megérkezett.

A kínai kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként ezen a héten megkezdik az április végéig szerződésben lekötött mennyiség szállítását is. Legutóbb múlt csütörtökön érkezett kínai Sinopharm-oltóanyag, 450 ezer adagnyi.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy

a soron következő ütemben 480 ezer Szputnyik-oltóanyag érkezik Magyarországra,

az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

Magyarország a keleti vakcináknak köszönhetően a második helyen van átoltottságban az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap rádióinterjújában arról beszélt, hogy Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és

ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lenne.

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amelyeket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Forrás: Origo

Hozzátette, ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti - orosz és kínai - vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most "nagy bajban lennénk".

Csak azért nem vagyunk bajban, mert novemberben "megszólalt a fejünkben a csengő", és megkezdtük a tárgyalásokat más vakcinákról is

- tette hozzá, jelezve, hogy ezért a magyar és időnként a nemzetközi baloldal is kritizálja Magyarországot, holott inkább elismerést kellene kifejezni azon külügyi és járványügyi szakemberek iránt, akik megérezték a bajt és kellő időben döntöttek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!