A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Amint megérkezett a kormány bértámogatása, azonnal vitte a pénzt a főváros a vendéglátósoktól

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, étterem, vendéglátás, bár, zárva, üres, szék, 2021.02.08.
Vágólapra másolva!
Amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt, egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz, a fővárosi önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le - írja a Magyar Nemzet. Az érintettek a vírus miatt töredékére zuhant tavalyi forgalom láttán az ősszel azt kérték a fővárostól, hogy az iparűzési adóelőleget ne a 2019-es rekordforgalom alapján szedjék be. Választ akkor nem kaptak a túlélésért küzdő vállalkozások.
Vágólapra másolva!

"Nagy hiány tátonghat a fővárosi önkormányzat kasszájában, ha arra vetemedett a városvezetés, hogy mindenféle egyeztetés nélkül rátegye a kezét az állami támogatásokra, amit azért kaptak a budapesti vendéglátósok, hogy kitartsanak az újraindulásig, és megtarthassák a dolgozóikat. Felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba" - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy tagjaik közül több cég jelezte, hogy a nemrégiben beérkezett egyösszegű ágazati bértámogatásokból éppen aktuális lenne a fizetések rendezése. Azonban

a számlatulajdonosok megdöbbenve tapasztalják, hogy a pénzeiket megcsapolta a főváros.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt azzal indokolták nekik, hogy elmaradt az érintettek 2020-as évre szóló iparűzési adóelőlegeinek befizetése. Kovács szerint a szakma mélyen megdöbbent azon, hogy miközben hónapról hónapra a kormánnyal közösen harcolnak a vendéglátás megmentéséért, a Karácsony Gergely vezette városvezetés nemhogy támogatást nyújtana, hanem érzéketlen módon elszedi az állam által megítélt segítséget is a munkavállalók fizetéséből.

A Magyar Nemzet egy konkrét példáról is beszámolt: a belvárosi Király100 Gastro Corner tulajdonosa múlt pénteken vette észre, hogy a nemrég beérkezett ágazati bértámogatásból leemeltek 580 ezer forintot, és két hétre 1,58 millió forintra inkasszózták a számláját. Szerinte ebből az következik, hogy a következő havi bértámogatást is ugyanígy elvonják majd a cégtől.

Az ipartestület egyik tagja, Radvánszki Attila a lapnak kifogásolta, hogy a baloldal nemrég még a kormányra mutogatott, most pedig szó nélkül megsarcolják a munkahely-megőrzéshez nyújtott segítséget. "A járvány kezdete óta elnézik, hogy látványosan szenvednek a fővárosi vendéglátóhelyek, és arcátlanul kihasználják a pillanatnyi bevételszerzés esélyét: szó szerint ilyen rajtaütésszerű akciókról intézkednek" - fogalmazott a főváros válságkezeléséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!