A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mikor érhetjük el a két és félmilliót?

Orosháza, 2021. április 5. Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az idei már a második olyan húsvét, amit a koronavírus árnyékában töltünk. Mostanra azonban már bizakodhatunk, hiszen egyre több ember kapja meg az oltást. Köszönhetően annak, hogy az ünnepek alatt is a korábbiakhoz hasonló tempóban folytatódott a vakcináció, pár napon belül meglehet a kormány által előírt 2,5 milliós határ, aminek következtében lassan és fokozatosan, de elkezdődhet az ország újranyitása. Orbán Viktor miniszterelnök a hosszú hétvégén is folyamatosan dolgozott. A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfői közleménye szerint legkésőbb szerdára meglesz a két és félmillió beoltott.
Vágólapra másolva!

Akárcsak a tavalyi, az idei húsvét is a koronavírus-járvány jegyében telt. Sokan így nem találkoztak szeretteikkel, és inkább az otthonmaradást választották. Ugyanakkor minden esély megvan arra, hogy jövő ilyenkor a megszokott módon családtagjainkkal, rokonainkkal ünnepelhessünk.

Napokon belül elérjük a határt

Orbán Viktor március 19-ei rádióinterjújában szögezte le, hogy csak akkor lehet elkezdeni az újraindítást, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt. A kormányfő értelemszerűen azért határozott meg egy alsó határt, mert itt már kialakul akkora immunitás, ami mellett biztonságosan el lehet kezdeni a nyitást.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni azt is, hogy erre csak fokozatosan kerülhet sor. Ahogy a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúban kiemelte, a kormány több lépcsőfokban tervezi az újraindítást: a 2,5 millió után 3,5 millió beoltott a következő állomás. Ahogy több kormányzati politikus is aláhúzta, húsvét alatt sem állhat le a vakcináció. Ennek megfelelően

az ünnepek alatt is gyors tempóban, folyamatosan zajlik az oltás.

Egy héttel korábban már összesen 1,92 millió fő kapta meg a vakcinát, húsvéthétfőre már 2,36 millióan, ami közel félmillió újonnan beoltott embert jelent. Ha a nagypéntektől húsvéthétfőig terjedő időszakot nézzük, akkor látható, hogy a magyarok hasonló ütemben (2-300 ezer fő) kapták meg az oltóanyagot, mint az ünnepi időszakot megelőző napokban, ami az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját dicséri. Ha ilyen tempóban halad az oltás, akkor minden bizonnyal szerda magasságában meglesz a 2,5 millió beoltott, és így el lehet kezdeni a fokozatos nyitást.

NapBeoltottak számaMásodik oltást megkapók száma
2021. március 29.1 920 347 fő689 392 fő
2021. március 30.Átlépte a 2 milliós határtNincs adat
2021. március 31.2 011 029 fő753 187 fő
2021. április 1.2 065 948 fő787 207 fő
2021. április 2. (nagypéntek)2 156 680 fő863 195 fő
2021. április 3. (nagyszombat)2 235 731 fő891 002 fő
2021. április 4. (húsvétvasárnap)2 312 501 fő,905 117 fő
2021. április 5. (húsvéthétfő)2 362 839 fő913 012 fő

Forrás: koronavirus.gov.hu

Fontos kiemelni azt is, hogy szépen nőtt a második oltásukat megkapók száma is, a hivatalos adatok szerint közel egymillióan tartoznak ebbe a kategóriába.

Napokon belül új szabályok jöhetnek

De milyen változások következnek be, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt? Március 27-én jelentek meg a Magyar Közlönyben azok a kormányrendeletek, amelyek az újranyitás módját, szabályait és feltételeit szabályozzák. E szerint, ha elérjük a miniszterelnök által meghatározott számot, akkor

  • a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, azonban a vége változatlanul reggel öt óra marad;
  • a boltok reggel 5 óra és este fél 10 között nyitva lehetnek;
  • a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúban aláhúzta, hogy a 2,5 millió után a 3,5 millió beoltott lesz a következő lépcsőfok. A miniszterelnök várakozásai szerint az április 13-ával záruló oltási héten meg fogjuk haladni a hárommillió beoltottat, mert a keleti vakcinák is rendben érkeznek, és a nyugatról várható szállítmányok is pontosabban és megbízhatóbban jönnek majd, mint korábban. Orbán Viktor hozzátette, a tanintézmények április 19-én nyithatnak. Ekkor újabb újraindítási lépések jöhetnek, amelyekről várhatóan pénteken fog beszámolni a kormányfő.

Közeleg az újranyitás első állomása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Húsvét alatt is dolgozott Orbán Viktor

Akárcsak az egészségügyi dolgozók, az orvosok és az asszisztensek, Orbán Viktor is végig dolgozott az ünnepek alatt.

- vetítette előre pénteken, hogyan fog számára telni az ünnepi időszak. Egy nappal később azt üzente facebookos videójában, hogy "nagyszombat van, de a vírus nem pihen.""Aki ezekre a napokra kap behívót oltásra, menjen el!" - tette hozzá a miniszterelnök, aki szombat reggel a Belügyminisztérium ügyeleti központjában az oltási terv végrehajtásáról egyeztetett.

A húsvétvasárnap is a munkáról szólt, a miniszterelnök hajnal háromkor kezdett dolgozni. Közösségi médiás videójából kiderült, hogy ellátogatott abba a raktárba, ahonnan az egész országba viszik az oltóanyagokat, és megköszönte az ott dolgozók munkáját.

Húsvéthétfőn közzétett posztjában pedig a két évvel ezelőtti húsvétot hasonlította össze az ideivel: a meghitt családi ünnep helyett a tavalyihoz hasonlóan az idén is munkával telik az ünnep.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!