A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMuszukajev Iszmail
18:25BirkózásIszmail Muszukajev-Rahman Amouzadkhalili

Orbán Viktor: Úton vagyunk a szabadság felé

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. március 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj lehet a húsvétból, mindenki hordja a maszkot és tartsa a távolságot – kérte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a beadott oltások számának további növekedése kapcsán, milyen újabb lépések lesznek. Orbán Viktor bűnnek nevezte az oltásellenes kampányt, mivel akit lebeszélnek a vakcina felvételéről, az meghalhat. Úgy látja, úton vagyunk a szabadság felé. 
Vágólapra másolva!

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban.

A kormányfő elmondta, hogy több mint 260 ember halt meg, és több mint 9000 ember fertőződött meg csütörtökön, míg 2,135 millió ember egyszer már megkapta az oltást, és több mint 860 ezer ember kapta meg a második oltást. „Két-három hétre van szükség ahhoz, hogy a vakcinák látványos hatást fejtsenek ki, és jelentősen csökkenjen mind az áldozatok, mind a fertőzöttek száma" – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Már több mint 2,1 millió ember kapta meg az első oltását Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hárommilliós határ

– Az április 13-ával záruló oltási héten meg fogjuk haladni a hárommillió beoltottat, mert a keleti vakcinák rendben érkeznek, de úgy tűnik, hogy a nyugatról várható szállítmányok is pontosabban és megbízhatóbban jönnek majd, mint korábban – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, hogy

Nyitni kell kelet felé

Húsvétkor legyünk emberbarátiak, és ne tételezzünk fel hamis szándékot a mondandók mögött! A zárás feloldása ellen tiltakozók úgy gondolják, a vírus megállítható a korlátozásokkal. Ez sajnos nem igaz.

Kijelentette: megérti azokat az országokat, azokat a nyugat európai országokat, akik csak saját erővel akarják megoldani a koronavírus okozta problémát, de már nem a gyarmattartás idejében vagyunk. Máshol jönnek létre a fejlesztések, a tudományos munkák. Éppen ezért nyitni kell kelet felé, és el kell fogadni a vakcinákat, a keletiket is!

A britek legújabb nemzetbiztonsági elemzéséből is az tűnik ki, hogy a gazdasági, tudományos fejlesztések nyugatról keletre fog eltolódni. A britek jók a hasonló elemzések készítésében, így már ők is arra készülnek, hogy erre a változásra készen álljanak. Ez lefordítva a vakcinák nyelvére: a keleti vakcinák is hatékonyak, minél többet kell beszerezni belőle - mondta a kormányfő.

"Nyitni kell kelet felé" Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyarok tudásában kell bízni

Pláne úgy, hogy ők maguk aztán „suttyomban" felveszik az oltást. Ez egyáltalán nem etikus.

A magyar baloldalnak nem elég a történelem, ők mindig valakire akarnak támaszkodni, hol Moszkvára, hol Brüsszelre. Ez a politika létezik. Viszont a miniszterelnök nem így gondolkodik, ő a magyarokban, a magyar tudásban bízik. Így ezért is nem követi a világ egyik vagy másik oldalát. A miniszterelnök a világot úgy szeretné berendezni, ami a magyaroknak jó, ami kényelmes, és az olyan törekvéseket, amelyek ezt megakadályoznák, el kell hárítani, még akkor is, ha keletről, ha nyugatról jön.

Mérlegen a 16-18 év közöttiek oltása

3 millió 700 ezernél tart a regisztráltak száma. A 65 év felettiek nagy arányban regisztráltak, csak 250 ezer olyan idős ember van, aki regisztrált és még nem kapta meg az oltást, de ők is meg fogják kapni az elkövetkező napokban. Azt is elmondta, minden egyes héten igyekszik meggyőzni az embereket, hogy ne kockáztassák az életüket, bízzanak a magyar tudásban, és vegyék fel az oltást!

Azon is dolgozik az operatív törzs, hogy adhatnak-e kedvezményeket a beoltottaknak. Valószínűleg fognak kapni, de csak azután, ami után elértük a három, három és fél millió beoltottat. Erre azért is gondolnak, mivel a szabadság ösztönző lehet mások számára is, hogy vegyék fel az oltást.

Orbán Viktor: Nem lehet kötelezővé tenni a felnőtteknek az oltást Forrás: MTI/Balázs Attila

Megállapodás a távlatos kérdésekben

Orbán Viktor a tegnapi csúcstalálkozóról azt mondta, hogy Európa jövője volt a kérdés. Salvini bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációt, ezért a hősünk - tette hozzá.


A jobb és a baloldal együttműködése a baloldali programok elfogadását is jelentette - mondta a kormányfő. Sok millióan úgy érezzük, hogy a korábbi hagyományos értékeket képviselőknek is kell képviselet. A nagy ügyekben fel tudjuk oldani az ellentéteket, így Lengyelországnak biztonsági garanciák kellenek Oroszországgal szemben, míg az olaszok egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani. Ezekben a nagy távlatos kérdésekben sikerült megegyezni - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy nagy elismeréssel követik az orvosok és ápolók küzdelmét.

- tette hozzá. Húsvét van, de a gondolataink gyakran vannak az orvosokkal és az ápolókkal. Mindennap dolgozni fog a kormány is. Ez egy ilyen húsvét - mondta a kormányfő. Ne beszéljünk az oltás ellen és a magyar egészségügy összeomlásáról - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé

- zárta szavait a kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!