Jól szervezett embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy hónap alatt hatvan migránst csempésztek át a határon a banda tagjai - írta honlapján a rendőrség. A csapat jól szervezett volt, mindenkinek megvolt a feladata a migránsok szállításában.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tavaly júniusban az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy autót. A magyar sofőr mellett további nyolc külföldi utast találtak, akikről kiderült, hogy migránsok. A sofőr ellen eljárás indult, a magukat szír, illetve iraki állampolgárnak valló férfiakat visszakísérték a határhoz.

Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két autó Simaság határában. A magyar sofőrökön kívül 5-5 külföldi utas tartózkodott az autókban, mint kiderült, szintén illegális migránsok. A két sofőr ellen ez esetben is büntetőeljárás indult.

A két látszólag különálló eset szálai a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy

az amúgy rokoni és üzleti kapcsolatban álló

35 éves szegedi B. József és a 32 éves szintén szegedi B. János további két embert beszervezve, 2020 májusától rendszeresen nyújtottak segítséget zöld határon érkező migránsok külföldre juttatásában.

Forrás: police.hu

A szervezettségre jellemző módon kinek-kinek meghatározott szerepe volt a bűncselekmények elkövetésében. B. József a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, olykor az úgynevezett előfutó autót vezette.

A szállítást saját, kölcsönkért vagy bérelt autókkal többnyire B. János, Cs. Sándor, majd ez utóbbi Sárközi pihenőben történt elfogását követően a szintén szegedi C.N. végezte. B. József a Vas megyei elfogás miatt kiesett Cs. Sándor és C.N. munkáját is részben átvette. Olyan logisztikai feladatokat is ellátott, mint az illegális migránsok számára,

megadott koordinátákra tartós élelmiszer, ásványvíz, illetve mobiltelefonok elhelyezése.

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan fő illegális migráns szállításában vett részt.

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda az üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!