A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Továbbra is jóval lassabb az uniós vakcinaszállítás, mint a keleti

koronavírus, vakcina, oltás, maszk, oltópont, Székesfehérvár, Szputnyik V
Székesfehérvár, 2021. május 3. Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 3-án. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Míg az unióból a lekötött vakcinák csupán 20 százaléka érkezett meg, addig a keleti beszerzésből már 76 százalék. Tehát továbbra is lassú az EU szállítása a vakcinákból. Jól látszik, ha a kormány nem kötött volna szerződést a keleti vakcinákra, akkor Magyarország ma nem lenne az Európai Unióban a második, és a világ élvonalában az átoltottságot tekintve.
Vágólapra másolva!

Magyarország a fokozatos újraindítás lépéseit az átoltottak számához kötötte. Az első enyhítő intézkedések hazánkban már április 7-én életbe léptek, miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót.

Az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.

Magyarország a keleti vakcináknak köszönhetően került a világ élvonalába az oltottsági adatokat tekintve Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A második körben – miután már 3,5 millió beoltott volt – április 24-től kinyithattak a vendéglátóipari létesítmények teraszai, kerthelyiségei. A harmadik fázis – 4 millió beoltottnál – május 1-jén lépett hatályba: az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, ettől kezdve az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni,

a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is újra látogathatók védettségi igazolvánnyal.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

A világ élvonalában Magyarország

Mindez a sikeres magyar vakcinarendelési és oltási programnak volt köszönhető.

Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinákat, akkor 2 millió emberrel kevesebb lenne beoltva, és a korábban bemutatott újraindítási lépéseket sem lehetett volna megtenni.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország az Európai Unióban a második az átoltottságot tekintve. Ez azt is jelenti, hogy az első és második körös oltásokat nézve egy szinten vagyunk az Egyesült Államokkal.

Továbbra is lassúak az uniós vakcinaszállítmányok

Egy friss összesítés szerint, míg az EU-ból csak a Magyarországra lekötött vakcinák 20 százaléka érkezett meg, addig a keleti vakcinák 76 százaléka már hazánkban van.

Ezek a számok is azt mutatják, hogy az unióból lassabban érkeznek a szállítmányok, ezzel szemben az oroszok például már teljesítették is a vállalásukat, a kínaiak pedig 66 százaléknál tartanak.

Forrás: koronavírus.gov.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!