Az egészségügyi dolgozók munkáját méltatta Gulyás Gergely

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az egészségügy rendkívüli teljesítménnyel állt helyt egy nagyon nehéz időszakban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház udvarán a koronavírus-járvány elleni védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtók munkáját elismerő Szent Corona-emlékérmek átadásán felidézte, az egész ország félt, miként jutunk túl a járványhelyzeten és "mennyien éljük túl".

Arra is jól emlékszünk, az elmúlt években oly sokat kárhoztatott egészségügy adta a legcsattanósabb választ erre a rendkívüli helyzetre, hiszen kiderült, hogy míg Európa számtalan országában ellátási nehézségek, ellátatlan betegek is voltak, addig Magyarországon - természetesen rendkívüli, megfeszített erővel - beteg nem maradt ellátatlanul.

Ez az önök kiváló munkájának volt a következménye

- emelte ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, hogy sikerült nagyon sok emberéletet megmenteni, és bár sokakat vesztettek el, Magyarország az oltási kampánynak köszönhetően - hogy 3-4 hónap alatt tízmillió oltást adtak be - hónapokkal előbb tudja lezárni a járvány legnehezebb időszakát, és

Ha oly sok mindenben van is egymással vitánk, akkor is a nagy bajban képesek vagyunk az összefogásra - mondta. A legnagyobb bajban a teljes egészségügyi szakma példásan fogott össze és mutatta meg: ha van emberfeletti teljesítmény, ha van kellő akarat, képes mindenki számára ellátást nyújtani, képes életeket menteni és biztosítani, hogy Magyarországon a tízmillió embert fenyegető járványban a fertőzöttek nagy többsége meggyógyulhasson - fogalmazott, és köszönetet mondott az egészségügyi védekezésben résztvevőknek.

Gulyás Gergely megjegyezte: elszenvedtünk fájó veszteségeket, de megmaradt az ország, helytállt az egészségügy, és azt reméljük, nyugodtabb hónapok vannak előttünk.

A Köszönet a hősöknek díjat a koronavírus-járvány első hulláma után megalapító Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az ünnepségen azt mondta, azért hívta életre az elismerést,

és megmutassák az egész országnak, a "példaképek itt vannak az egészségügyi intézményekben és számukra minden élet fontos".

A kitüntetettek "látták azt a torokszorító küzdelmet, amelyet a betegek vívtak a fertőzéssel, a kiszolgáltatottsággal, a félelemmel, a szorongással szemben és nem hagyták őket egyedül ebben a harcban" - mondta.

Szólt arról is, hogy a díjra ezernél is több ajánlás érkezett. Az országos kórházfőparancsnok helyettese szerint az ajánlások legfontosabb tanulsága, hogy az egészségügyi dolgozók számára természetes gesztusok reményt, törődést, vigaszt jelentettek a betegeknek és hozzátartozóiknak.

Hozzátette: a díjazottak önfeláldozó és elhivatott munkájával a családjuk is komoly áldozatot hozott, lemondtak az együtt töltött idő egy részéről, közös programokról,

ezért köszönetet mondott a díjazottak hozzátartozóinak is.

Megjegyezte azt is, hogy az egészségügyben dolgozó több mint százezer ember megérdemelné az elismerést az elmúlt több mint egy évben végzett elhivatott és önfeláldozó munkájáért, de csak a legjobbakat van módjuk kitüntetni. Megköszönte a 4iG Nyrt., a Docler Holding és az OTP Bank Nyrt. támogatását: a cégek összesen 30 millió forintot ajánlottak fel a kitüntetettek pénzjutalmára.

Az ünnepségen száz szakorvos, háziorvos, szakdolgozó és mentő vehette át a Szent Corona-emlékérmet és a pénzjutalmat Bedros J. Róberttől a járványhelyzetben tanúsított önfeláldozó munkájáért, kimagasló szakmai teljesítményéért és betegközpontú szemléletéért. Díjat kapott mások mellett Müller Cecília országos tisztifőorvos, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa, valamint Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének igazgatója.

Az emlékérmet Bedros J. Róbert arról a Szent Coronáról nevezte el, aki a 2. században a járvánnyal sújtott területeken mentette az emberéleteket.

Az ünnepségen egyperces néma főhajtással emlékeztek a koronavírus elleni harcban életüket feláldozó egészségügyi dolgozókra. A díjazottak munkáját Leslie Mandoki koncerttel köszönte meg a rendezvényen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!