Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Deák Dániel: Ez Brüsszel legfőbb célja

Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a 21. Század Intézet vezető elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország uniós tagságáról, a közvélemény-kutatások eredményéről.
Vágólapra másolva!

Kövér László a napokban tett kijelentése kapcsán, mely szerint, ha ma kellene szavaznia az EU tagságról, akkor nemmel szavazna, a vezető elemző elmondta, az Európai Unió jó, hiszen ahogy azt egy parlamenti interpellációra adott válaszában a miniszterelnök is azt mondta, a közösségnek nincsen alternatívája, ez gazdaságilag is hasznos Magyarországnak. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá, az EU vezetése, Brüsszel azon igyekszik, hogy a tagállamoktól minél több hatáskört és jogosítványt vonjanak el, ez voltlátható a migráció kapcsán, de most a gyermekvédelmi törvénynél is. Központi döntést szeretnének, bevonva különféle NGO-kat.

A magyar kormány ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, a lengyelekkel, a szlovénokkal, a csehekkel együtt, hogy ez a közösség nemzetek szövetsége és csak ott lehet hatásköröket elvonni, központosítani, amiben egyetértés van.

Az elemző az ország uniós tagságával kapcsolatban idézte Macron francia elnököt, aki a legutóbbi uniós csúcs után mondta el, hogy Magyarország pár éven belül nettó befizetővé válik, köszönhetően a gazdasági eredményeknek, ezért sem kellene jogállamisági kérdésekben pénzügyi zsarolásnak kitenni a magyar kormányt.

A teljes cikket itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről