Összevissza, ész nélkül túrták fel Budapestet Karácsony Gergelyék, emiatt öntött el a víz mindent

2021.07.19. Budapest, eső, esernyő, vihar, kidőlt fa, pocsolya, víz, gyalogos, autó, közlekedés, utazás, utas,
Vágólapra másolva!
Napokkal korábban lehetett számítani arra, hogy hatalmas esők, viharok lesznek Magyarországon is, hiszen másról sem szóltak a hírek, mint az Európában pusztító nagy áradásokról és a felénk tartó csapadékzónáról. Mint arról az Origo is beszámolt, hétfőn kora reggel hirtelen hatalmas mennyiségű eső zúdult le Budapesten és Pest megyében. A vihar az előrejelzéseknek megfelelően várható volt, de  Karácsony Gergelyék nem tettek sokat annak az érdekében, hogy felkészítsék a fővárost és lakosságát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozta várható nehézségekre. A főváros ismét elesett a nem megfelelő városvezetésnek köszönhetően. Természetesen nem azt várjuk, hogy Karácsony Gergely akadályozza meg az esőt vagy húzzon egy nagy esernyőt a főváros fölé. De a teljes semmittevés is abszurd. Mintegy 150 helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében a viharkárok elhárítása miatt. Több BKK-járat nem megfelelően közlekedett és számtalan járat menetrendje is változott. Többek között nem járt a 4-es 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, és a lezúduló eső miatt nem volt járható a Dózsa György úton a Podmaniczky úti vasúti aluljáró sem, mivel mindent elárasztott a víz, a csatornarendszer nem bírta a terhelést. Ennek feltehetően az az oka, hogy a csatornarendszert nem megfelelően, vagy egyáltalán nem tisztítják. Ez pedig a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne. 
Vágólapra másolva!

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső érkezett hétfő kora reggel Budapest és Pest megye térsége fölé - írja a katasztrófavédelem.hu.

A közlemény szerint

TÖBB MINT SZÁZÖTVEN BEJELENTÉS ÉRKEZETT KÁROKRÓL A FŐVÁROSI ÉS PEST MEGYEI MŰVELETIRÁNYÍTÁSRA.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint hétfő délelőtt 10 óráig a főváros több pontján is meghaladta a 30-50 mm-t a 24 órás csapadékösszeg.

Rengeteg cikk és beszámoló jelent meg sajtóban, ahol jól látható, hogy egész egyszerűen a főváros (ismét) elesett.

Mindent ellepett a víz és teljesen csődöt mondott a csatornahálózat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem elég, hogy gyakorlatilag a kapkodó és egyszerre történő útfeltúrások miatt a Karácsony Gergely által vezetett fővárosban rendszeresek az elviselhetetlen dugók, most, hogy a vihar lesújtott a városra, egyértelművé vált az is, hogy a budapesti vezetés egész egyszerűen nem volt felkészülve az előre jelzett viharra és a csapadékmennyiségre, így magára hagyta a fővárost.

Mindenhol elakadás, nem menetrendszerűen közlekedő BKK járatok, beszakadt út és a teljesen csődöt mondott infrastruktúra volt a jellemző.

A közösségi médiában nagyon aktív baloldali főpolgármester sehol sem figyelmeztette a budapestieket a várható és előre jelzett viharra. Ehelyett a főpolgármester az országos ambíciójával van elfoglalva, mintegy árván hagyva Budapest lakosságát (tegyük hozzá: a Facebook-on igen könnyű Karácsonynak aktívnak lennie, hiszen Gyurcsány egykori államtitkára, Gál J. Zoltán írja helyette a bejegyzéseket).

Fákat is kidöntött a lezúdult csapakédmennyiség Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy felelős főpolgármesternek a szívén kellene viselnie a fővárost és nem ugródeszkaként kellene arra tekintenie. Például olyan kérdésekkel kellene foglalkoznia, hogy megfelelően vannak-e tisztítva a főváros csatornái, annak érdekében, hogy az utakat ne öntse el az eső, már csak azért is, mert a csatornák tisztítása a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne.

Ezzel kapcsolatosan megkerestük a főpolgármestert, de megkeresésünkre eddig nem érkezett válasz. Karácsony Gergelytől azt kérdeztük, hogy tettek-e valamilyen lépést a csatornák tisztítása érdekében, miután napok óta nagyobb mennyiségű csapadék esik? Mi az oka annak, hogy nem tisztítják megfelelően a csatornákat, és így nem is akadályozzák meg a hirtelen lezúduló csapadék által okozott áradásokat? Amint válaszol Karácsony Gergely, frissítjük a cikkünket.

Napok óta másról sem szólnak a hírek, mint hogy Európa szerte heves esőzések vannak. Miután a hétvégén Magyarországra is elértek az esőzések az előrejelzéseknek megfelelően, így várható volt, hogy gondot okozhat a nagy csapadékmennyiség a fővárosban is. Azonban nem tűnik úgy, hogy a főváros ellátná a rábízott feladatokat.

AZ ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI ELLENÉRE KARÁCSONY GERGELY VÁROSVEZETÉSE ARRA SEM VETTE A FÁRADSÁGOT, HOGY AZ ELMÚLT ÉVEKBEN TÖBBSZÖR IS ELŐFORDULÓ HIRTELEN LEZÚDULÓ NAGY ESŐZÉSEK TAPASZTALATAI ALAPJÁN VALAMILYEN FORGATÓKÖNYVET KÉSZÍTSEN, ÉS FELMÉRJÉK AZT, HOGY A FŐVÁROS MELY PONTJAI VANNAK A LEGNAGYOBB VESZÉLYBEN EGY ILYEN HELYZETBEN.

Hétfőn napközben a BKK Facebook-oldalán számolt be a viharral kapcsolatos fennakadásokról, a bejegyzés alatt rengeteg ember adott hangot a felháborodásának azt illetően, hogy nem megfelelő a tájékoztatás a főváros részéről és, hogy gyakorlatilag elesett a város.

Az egyik kommentelő azt tartotta felháborítónak, hogy a folyamatosan rendszertelenül közlekedő járatok és a nem mindig működő klíma miatt rendszeresen büdösen és késve kell megérkezniük az utasoknak mindenhova.

A kimaradt tájékoztatás miatt elmondható, hogy az emberek gyakran a megállókban áztak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy másik kommentelő azt emelte ki a felháborodott megjegyzésében, hogy nincs konzekvens tájékoztatás az elmaradott, kieső járatokat illetően, emiatt gyakran az esőben áznak a megállókban várakozó emberek. Más arra panaszkodott, hogy a 4-6-os villamospótló buszon spórolásból nem kapcsolták be a légkondicionálót, így a nagy csapadék miatt elviselhetetlen volt a buszon a pára.

Rengeteg panaszkodó egybehangzó véleménye az, hogy

az utasokat és a sofőröket nem megfelelően tájékoztatják és mindenhol emiatt nő a várható menetidő, rendszeresek a késések.


Volt, aki viccesen próbálta kezelni a főváros katasztrofális bénázását:

A 15-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedett a Hercegprímás utca és a Hold utca között, mert beszakadt az út a BKK tájékoztatása szerint.

A fővárosi vezetés kompetenciájának a teljes hiányáról árulkodik az, ahogyan kezelték a helyzet és ahogyan hagyták, hogy Budapest megbénuljon. Az évek folyamán nyaranta kell és lehet számítani heves esőzésekre.

A nagy eső miatt teljesen megbénult a város, miközben ha a csatornákat rendszeresen tisztítanák, akkor elkerülhető lenne a káosz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyzet sajátossága az, hogy a tavaly júniusi viharhoz hasonlóan, amiről az Origo részletesen beszámolt, a városvezetés ezúttal sem látta el a rá kirótt feladatokat. Nem jelezték előre, hogy óriási gond várható, illetve, nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy elhárítsák a károkat. A tavalyi esetből tanulni kellett volna és akkor ismét nem omlott volna össze a főváros az akkori helyzethez hasonlóan.

Teljesen egyértelmű:

teljes kapkodás és összevisszaság jelemzi a Karácsony Gergely nevével fémjelzett adminisztrációt.

A viharok és a heves esőzés nem csak az utakat rongálta meg, hanem a jelzőlámpákat is. A főváros több fontosabb csomópontjában nem működtek a jelzőlámpák, így a közlekedők fokozott veszélynek voltak kitéve a forgalomban. A lámpák helyreállítása és javítása is az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Budapesten hétfő reggel nem működött azonban a jelzőlámpa többek között a Deák tér környékén, a XVI. kerület és a II. illetve III. kerület néhány csomópontjánál sem.

Míg a főpolgármester számára minden fontosabb a fővárosnál, addig Budapest gyakorlatilag a szemünk előtt omlik össze minden tekintetben. Egy biztosan állítható: Budapestet árván hagyta Karácsony Gergely az önző céljai érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!