A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2
HUNMuszukajev Iszmail
12:10BirkózásIslam Dudaev-Iszmail Muszukajev
NyílNyíl

Búcsú a maszkviseléstől: Magyarországon újraindult az élet, megelőztük Európát

koronavírus, vírus, járvány, Szentendre, nyitás, enyhítés, pünkösd, ünnep, turizmus, belföldi turizmus, kirándulás, terasz, étterem, 2021.05.24.
Az enyhítések újabb szakaszának köszönhetően az élet lassan visszatérhet a normális kerékvágásba.
Vágólapra másolva!
Pénteken elérte Magyarország az 5,5 millió beoltottat, így ennek értelmében újabb enyhítések következnek, ezek közül a legjelentősebb, hogy mostantól szinte mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés. A sikeres járványkezelésnek és a magyar lakosság kiemelkedő átoltottságának köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az új fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan csökken. Annyi oltóanyag van hazánkban, hogy mindenkinek jut, aki szeretne. Magyarország az újranyitás nyertese, másfél-két hónappal Európa előtt jár. Ezek az eredmények azonban nem valósulhattak volna meg a jó időben hozott kormányzati döntések és a keleti vakcinák használata nélkül - miközben az oltásellenes baloldal végig akadályozni próbálta a sikeres védekezést. 
Vágólapra másolva!

Mától vége a kötelező maszkviselésnek, és más, sokakat érintő enyhítések is életbe léphetnek

Pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy még aznap Magyarországon a beoltottak száma eléri az 5,5 milliót. Ez délutánra meg is történt.

A sikeres járványkezelésnek köszönhetően búcsút inthetünk a maszknak (illusztráció) Forrás: 123rf.com

Ennek a határnak az átlépése lehetővé teszi azt, hogy a kormány mától kezdve eltörölhesse a legtöbb járványügyi intézkedést, vagyis

megvalósul a járványügyi intézkedések lépcsőzetes feloldásának a hatodik szakasza.

Ennek értelmében megszűnik a kötelező maszkviselés. Mától tehát nem kell maszkot viselni:

  • a közterületeken,
  • az üzletekben,
  • a tömegközlekedési eszközökön.

A maszkhasználat megszüntetése alól kivételt csak a kórházak és a szociális intézmények jelentenek, így ezekben továbbra is kötelező a maszk használata.

Az enyhítések újabb szakaszának köszönhetően az élet lassan visszatérhet a normális kerékvágásba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mától az új rendelkezések értelmében védettségi igazolvány nélkül is szabad a belépés:

  • a vendéglátó üzletekbe,
  • a szálláshelyekre,
  • a fürdőkbe,
  • a szabadidős létesítményekbe,
  • az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

Mától kezdődően megszűnik a vásárlókat négyzetméterenként korlátozó intézkedés az üzletekben. A családi események és a magánrendezvények esetén pedig az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre emelkedik, míg a lakodalmak esetében az eddigi 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Egyes területeken viszont továbbra sem történik enyhítés. Ezek a következők:

  • a sportrendezvények,
  • a zenés-táncos rendezvények,
  • a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények.

Ezeken az eseményeken továbbra is marad az eddig előírt létszámkorlátozás, és csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni ezeken.

Világszinten is kiemelkedően sikeres volt a magyar járványkezelés

A lazítások újabb szakasza azért léphet életbe, mert Magyarország a járvány elleni védekezésben a legsikeresebb országok közé tartozik.

Az oltási kampányt Magyarország kimagaslóan végrehajtotta és teljesítette.

Tegnap az országban már második napja nem követelt halálos áldozatot a járvány, ami azt jelenti, hogy az ország túl van a koronavírus-járvány harmadik hullámán. A kormány kellő időben, hatékony intézkedéseket hozott. Ennek, a kiemelkedő és hatékony oltási kampánynak, valamint az egészségügyi dolgozók kitartó és hősies munkájának köszönhetően a járvány újabb hullámát sikerült letörni.

A MINISZTERELNÖK A PÉNTEKI RÁDIÓINTERJÚJÁBAN KÜLÖN IS KÖSZÖNETET MONDOTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK A VÉDEKEZÉSBEN, ILLETVE AZ OLTÁSI KAMPÁNYBAN VÉGZETT MUNKÁJÁÉRT.

Magyarország abban a kivételes és szerencsés helyzetben van, hogy aki akarja, bármikor be tudja oltatni magát, mivel az ország rengeteg vakcinát halmozott fel.

A sikeres vakcinabeszerzés nemcsak emberéleteket mentett meg, hanem hozzájárult a gazdaság és az élet újraindításához is Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A sikeres járványkezelés annak is köszönhető, hogy a kormány látva az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzéseket, döntött a keleti vakcinák beszerzéséről. Az összesen hétmillió orosz és kínai vakcina életeket mentett, a magyarok az EU-ban az elsők között juthattak hozzá az oltásokhoz.

A sikeres vakcinabeszerzés volt az alapja a gazdaság és az élet újraindításának is.

A kiemelkedő átoltottságnak köszönhetően az élet Magyarországon hamarabb térhet vissza a régi kerékvágásba. Európa országai átlagosan 1,5-2 hónappal le vannak maradva Magyarország mögött.

Az oltottakat elkerüli a járvány negyedik hulláma

Orbán Viktor szerint a világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, és szeptember-október környékére teszik.

Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. július 2-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

De közmegegyezésnek látszik, hogy aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből.

– fogalmazott a miniszterelnök.

Jelezte továbbá: a kormány foglalkozott ezzel a kérdéssel a csütörtöki ülésen, és azt állapították meg, hogy Magyarország teljes egészében felkészült egy esetleges negyedik hullámra.

A tanulság:

AZ OLTÁS ÉLETET MENT

– húzta alá, hozzátéve: aki beoltatta magát, jó esélye van, hogy nem betegszik meg. Aki pedig nem, az majd rá fog jönni, csalfa remény, hogy elbújhat a vírus elől.

Magyarország mindenfajta vakcinából rengeteg készletet halmozott fel, így aki szeretné, bármikor beoltathatja magát.

Győzelem az oltásellenes baloldal felett is

A kormány és az ország az oltásellenes baloldalt is legyőzte, akik Gyurcsány Ferenc vezetésével végig a védekezést próbálták akadályozni, és a vakcinák ellen hergeltek.

Emlékezetes, hogy januárban a parlamentben hivatalosan követelték, hogy csak olyan vakcinákkal lehessen oltani, amelyeket Brüsszel engedélyez. Csakhogy ilyenek alig voltak. A baloldal még parlamenti bizottságot is létre akart hozni, hogy megakadályozza a keleti vakcinák beszerzését.

Több képviselőjükről kiderült, hogy miközben a keleti vakcinák ellen hergeltek, ők végül beoltatták magukat. Az egyik legemlékezetesebb, amikor a baloldali tanácsadóval, Závecz Tiborral arról készítettek álkutatást, hogy csak az emberek egy százaléka kéri a kínai vakcinát, amiről hamar bebizonyosodott, hogy hazugság, hiszen milliós nagyságrendben oltatták be magukat az emberek a Sinopharmmal. Mint kiderült: maga a hamis kutatást publikáló Závecz is.

Minden tekintetben óriási siker tehát a járvány harmadik hullámának letörése és az élet újraindítása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!