A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Legtöbben a Pfizer vakcináját kérik harmadik oltásnak

oltás, koronavírus, Pfizer-Biontech
Budapest, 2021. június 15. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján június 15-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a harmadik, vagyis az ismétlő oltások beadása, vasárnaptól már bárki felveheti az újabb adagot, aki kéri. A Metropol saját kutatása szerint a Pfizer a legnépszerűbb, és a lap azt is megtudta, hogy személyesen keresik fel a 60 év feletti oltatlanokat, hogy felhívják a figyelmüket a koronavírus veszélyeire.
Vágólapra másolva!

A gyorsan fertőző delta variáns miatt elkerülhetetlen a járvány 4. hulláma, a megbetegedések száma és a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag-mennyiség is újra emelkedni kezdett. A legnagyobb veszélyben azok vannak, kik nincsenek beoltva, ezért az orvosok

augusztus 1-től személyesen is felkeresik azokat az időseket, akik nincsenek beoltva

- írja a lap.

Nem kötelező, de ajánlott lehet a harmadik oltás

Mint a Metropol megtudta, az oltásokat szabad, de nem kötelező „mixelni": orvosi ajánlás alapján mindenki szabadon választhatja ugyanazt vagy másik vakcinát, mint amilyet eddig kapott. Van elég vakcina, így lehet kérni bármelyiket, ami az orvos szerint beadható - hívták fel rá a figyelmet.

A Metropolnak nyilatkozó szakemberek szerint

ajánlott a harmadik dózis, hogy nagyobb legyen a védelem.

A többség szerint érdemes „keverni" a vakcinákat. Rusvai Miklós virológus szerint különösen igaz ez a vektorvakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik, Jansen): nagyon előnyös a mixelés más típusú oltással. Valahol nem szükséges, de lehetséges, ilyen például a Pfizer és a Moderna. És van, ahol szintén előnyös, ez pedig az inaktivált vakcina, a Sinopharm. Juhász Éva háziorvos szerint a keverésnek semmi kockázata nincs, előnye viszont sok lehet – ám nem kötelező.

Már lehet jelentkezni a harmadik oltásra Forrás: MTI/Mónus Márton

Már lehet jelentkezni az oltásra

A harmadik oltásra újra kell regisztrálni a vakcinaregisztrációs oldalon, amely csak

azoknak engedélyezi, akiknél már letelt a 4 hónap várakozási idő a második dózis után.

Ezután lehet online időpontot foglalni ugyanúgy, mint korábban. Ezután a háziorvos felveszi a kapcsolatot az érintettel - hívta fel rá a lap a figyelmet.

Augusztus 1-jétől elindult a 60 év felettiek oltási kampánya. A háziorvosok, önkéntesek személyesen keresik fel azokat az időseket, akik még nem kérték a védőoltást. Oltásra lehetőség van az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is. Ezzel párhuzamosan folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása is: pénteken megjelent az alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint

minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele,

aki még nem kapta meg.

Még nem döntött mindenki a harmadikról

A Metropol készített egy online felmérést azok között, akik megkapták az első két dózist. Kiderült: körülbelül egyharmad döntötte el, hogy kéri a 3. oltást, egynegyede utasítja el, a többség még gondolkodik rajta. A válaszolók többsége Pfizert kér harmadiknak.

A Metropol online kérdőívjének eredménye a harmadik oltásról Forrás: Metropol

A közvélemény-kutatásról részletesebben a Metropol cikkében olvashat!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!