Félnek Rákosmente lakói az illegális házfoglalóktól – videó

Vágólapra másolva!
Nem érzik biztonságban magukat a XVII. kerületi Szabadság utcában élők, amióta egy társaság egy éjszaka feltörte az utcában található, lakatlan MÁV-házakat, és beköltözött - írja a Metropol.
Vágólapra másolva!

Az illegális lakásfoglalók azóta ott élnek, bent alszanak az épületekben. Egyik éjszaka is kopácsolás és szerszámok hangjára ébredtek az utcában élők. Kiderült, egy kisebb csoport töri éppen fel a lezárt épületeket.

Azóta sötétedés után félve közlekednek a lakók, és ha éjszaka elhagyják a lakásaikat, mindig a kutyákat engedik ki először.

A lakatlan MÁV-házak lebontására korábban már kaptak ígéretet az utcában lakók, azonban évek óta csak az enyészet végzi a munkát a három elhagyatott házon.

„A kutyáim ugatására lettem figyelmes éjfél előtt néhány perccel. Mintha egy tamtamdobot ütnének folyamatosan, olyan hangot hallottunk" – idézte fel a Metropolnak az egyik neve elhallgatását kérő szomszéd hölgy – „A házunk előtt egy nő és egy fiatalember ült, ők csak figyeltek. Közben meg négy emberke elemlámpákkal nézegette az üresen álló MÁV-házakat. Ekkor hívtuk a rendőröket. A rendőrség igazoltatta a társaságot, akik ezután elhagyták a helyszínt, azonban azóta ismét birtokba vették az épületeket."

Az itt lakóktól megtudták, hogy a MÁV munkatársai kint jártak a helyszínen, és az utcafronti részen a feltört kapukat lánccal és lakattal zárták le.

A vasút felőli bejáratokkal azonban nem igazán foglalkoztak, a lakók szerint ott ki-be járkálnak az emberek.

A hátsó fronton tárva-nyitva az ajtó. Van olyan épület, aminek már befalazták az ajtaját, ablakát, vagy éppen bedeszkázták az utcafront felőli oldalon.

"Az utolsó lakásban laknak csak, az összes többi lakatlan, az egyik 20 éve, a másik 10 éve" – mondta az egyik szemben lakó hölgy.

"Nemrég megjelent itt egy bedrogozott vagy részeg férfi, két 120 literes szemeteszsákkal, és egy tagbaszakadt figura, aki azon bosszankodott, hogy a MÁV miért zár le egy önkormányzati kézben lévő házat. Ezután mindketten beszálltak egy új SUV autóba, és elhajtottak. Előtte azonban a nagydarab férfi még elmondta, hogy ő csak azért járt erre, mert a hajléktalanoknak szerez alvóhelyet" – árulta el a Metropolnak az egyik helyi lakos.

– mondta el a lapnak az egyik szomszédos házban lakó férfi – „Aztán jött egy rendőrautó, egészen lassan hajtva, erre ők elbújtak a betonkerítés tövében, majd gyorsan továbbálltak."

Az illegális házfoglalók ügyében a Metropol megkereste a BRFK-t, valamint a MÁV sajtóosztályát is. A BRFK válaszában ezt írta: „A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába a XVII. kerületi Szabadság utcából 2021. augusztus 15-én éjfél után arról érkezett bejelentés, hogy az ott található használaton kívüli ingatlanoknál gyanús alakokat látnak. A kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízottai azonnal a helyszínre mentek, ahol öt embert igazoltattak. A rendőrök ellenőrizték őket a nyilvántartásban, de egyiküket sem körözték. Betörésre, rongálásra vagy más bűncselekményre, illetve szabálysértésre utaló körülmény nem merült fel, így eljárás nem indult. Az igazoltatott személyek elhagyták a lakatlan házat."

A MÁV sajtóosztályától egy héttel az írásbeli és telefonos megkeresések után sem kaptak választ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről