Szijjártó Péter: Szputnyik V-t is gyárthat majd a magyar vakcinagyár

Vágólapra másolva!
Több fontos gazdasági kérdésben megállapodott egymással Magyarország és Oroszország, így többek között orosz licensz alapján gyárthatnak majd Szputnyik V-vakcinát a 2022-ben elkészülő debreceni vakcinagyárban – hangzott el Szijjártó Péter és Szergej Lavrov keddi tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

A kölcsönös tiszteletre alapult Oroszország és Magyarország együttműködése a nem kifejezetten támogató nemzetközi környezet ellenére – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy itt lenne az ideje áttérni a civilizált és a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés terepére az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján.

Szijjártó közölte, Magyarország és Oroszország együttműködése csak a kölcsönös tiszteletre és eredményekre alapulhat. Fontos a jó magyar-orosz együttműködés, mert ezen csak sokat nyerhetünk – tette hozzá. A korábbi sikertörténetek mellett köteleztük el magunkat, és azok fejlesztésén.

A vakcina-együttműködést új alapja helyezzük, és tárgyalások folynak arról, hogy licensz alapján Debrecenben a vakcinagyárban 2022 végétől lehessen gyártani az orosz oltóanyagot - jelentette be Szijjártó.

Lesz nemzetközi igény a Szputnyikra, és így a hazai igények is biztosítva lesznek

- tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Forrás: MTI/Soós Lajos

Új gázmegállapodás jöhet

A MOL 4 milliárdos beruházás keretében elkezdte építeni a bitumengyárát Tatárföldön, és egy 18 milliárd gyártóbázist hozhat létre egy orosz kozmetikai cég Alsózsolcán. 200 hálókocsi leszállítására szerződik az Eximbank a dunakeszi vagongyárral - ismertette a miniszter.

Szólt arról is, hogy október 1-től 8,5 milliárd köbméter gáz érkezhet a török áramlaton keresztül. Új hosszú távú gázvásárlási megállapodást köthetünk Oroszországgal, és jövő héten tárgyalhat erről Szijjártó.

Egy Wizz Air-bázis lesz Szentpéterváron, valamint Budapest-Jekatyerinburg járat indul - ismertette Szijjártó.

Lavrov: A vakcina nem lehet politikai kérdés

Szergej Lavrov arról beszélt, hogy nő az orosz-magyar áruforgalom, és sok területen jó az együttműködés. Még jobban ki kell használni a két ország közötti potenciált – tette hozzá az orosz külügyminiszter. Magyarország elsőként és sikeresen használta a Szputnyik V-vakcinát, és már a termelés beindításának a kérdéseit tárgyaljuk.

„A vakcina nem lehet politikai kérdés" Forrás: MTI/Soós Lajos

Az EU teljesen russzofób irányt folytat, és pont ezért az orosz fél nagyra értékeli a magyar álláspontot - fejtette ki Lavrov.

A minszki egyezményt teljesen végre kell hajtani, azonban az ukrán fél ezt nem teszi meg, ráadásul Kijev diszkriminálja a területén élő kisebbségeket – ismertette az orosz külügyminiszter. Lavrov meghívta Szijjártó Pétert Moszkvába, hogy vegyen részt az ottani diplomáciai értekezleten.

Szijjártó: Az uniós tagság nem kérdés

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarország uniós tagsága nem kérdés. Egy erős unióban vagyunk érdekeltek, de természetesen vannak vitáink - tette hozzá.

A gázmegállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy az árban és a szerződés jellegében kell megállapodni Szentpéterváron, ahol jövő héten tárgyal. A legfőbb törekvés, hogy hosszú távon kiszámítható megállapodás legyen hazánk energiabiztonságát figyelembe véve.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Paks II mellett elkötelezett a kormány. Semmi rendkívüli nincs abban, hogy a létesítési engedély még nem született meg, figyelni kell minden biztonsági részletre. A mostani évtized végére be kell fejezni a beruházást - tette hozzá.

- tette fel a kérdést. Az energiabiztonsági kérdés egy nemzeti szuverenitási kérdés, és csak a saját érdekünket nézzük - mondta a miniszter.

Nagyon komoly migrációs fenyegetést jelent az afgán helyzet - mondta kérdésre Szijjártó Péter. Az ország fel van készülve a migrációs kihívásra.

Ukrajnáról azt mondta, hogy a nemzeti közösségek jogainak a megsértése tilos – mondta kérdésre Szijjártó. Kárpátalján folyamatosak a magyar nemzeti közösségek elleni atrocitások.

Lavrov nem örülne annak, ha amerikai csapatok lennének Közép-Ázsiában Forrás: MTI/Soós Lajos

Reális alapon való együttműködés

Lavrov kérdésre válaszolva azt mondta, hogy mindegyik gázvezetékek célja, hogy Európa ellátásbiztonságát biztosítsa. Reális politikai érdekek alapján építjük fel a Magyarországgal való viszonyt - mondta egy másik kérdésre.

Afganisztánról azt mondta, hogy egy új realitás jött létre. Mindegyik érdekelt féllel egyeztetnek - tette hozzá.

Élesen bírálta az uniós külügyi főképviselőt, aki szerint Afganisztán esetében az a kérdés, hogy az Oroszországé, vagy Kínáé lesz. Minden egyeztetésre készek vagyunk Afganisztán ügyében - mondta az orosz külügyminiszter. Lavrov nem örülne annak, ha amerikai csapatok állomásoznának közép-ázsiai országokban.

„Kiállta az idő próbáját”

Az országaink közötti együttműködés páratlan szintet ért el – közölte korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Sikerképletünk kiállta az idő próbáját – tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!