14 fehér zenészt kirúg egy angol operaház, mert szerintük túl sok a fehér művész a társulatban

Vágólapra másolva!
Az English Touring Opera kirúg 14 fehér zenészt, arra hivatkozva, hogy a társulat nem elég "sokszínű". A 40 és 66 év közötti zenészeknek megmondták, hogy 2022 tavaszán nem ajánlanak nekik új szerződést, és nem is titkolták előttük, hogy egyetlen bűnük, hogy fehérek.
Vágólapra másolva!

Az English Touring Opera egy utazó társulat, az angol állam támogatja, hasonló ahhoz, mint Magyarországon a Déryné program. A kirúgott zenészek között olyanok is vannak, akik már 20 éve az opera tagjai. A társulat vezetői az állami művészeti tanács, az Arts Council England sokszínűségi útmutatására hivatkoztak - írta a The Times.

A tanács tagadja, hogy utasítást adott volna, de azt elismerte, hogy "beszélgettek" arról, hogyan ne sértse meg az opera a finanszírozási kritériumokat.

James Conway, az English Touring Opera igazgatója levelet írt a zenészeknek, amelyben arról értekezik, hogy a társaság „jelentős változásokon megy keresztül", és ezek között szerepel "mindenfajta sokszínűség növelése". Még azt is leírta, hogy az elsődleges szempont a "sokszínűség" lesz - vagyis nem a művészeti szempontok.

A zenészszakszervezet elítélte a döntést és a levelet elborzasztónak nevezte.

Az English Touring Opera Nagy-Britannia városaiban turnézik, hasonlóan a magyar Déryné Programhoz, évente nagyjából 50 ezren nézik meg az előadásaikat.

A társulat tagjai a járvány miatt az elmúlt másfél év nagy részében nem tudtak dolgozni, és mivel a szerződésük nem tartalmaz állandó fizetést, az előadások után kapnak pénzt, így felélték a tartalékaikat is.

Abban bíztak, hogy most vissza tudnak térni a munkához, és törleszthetik a felvett kölcsönöket - erre azonban nem lesz lehetőségük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!