Gulyás Gergely: Brüsszelnek komolyan át kell gondolnia Közép-Európához való viszonyát

Brüsszel, EP
Az Európai Parlament sokszor a jogállsmiság és a szuverenitás gyengítésére törekszik ezáltal a tagállamokat hozza egyre nehezebb helyzetbe.
Vágólapra másolva!
Brüsszel szorongatni akarja Közép-Európát, de a hurok körülötte is feszül, ezért komolyan át kell gondolnia térségünkhöz való viszonyát - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely rámutatott, hogy az európai uniós szervek főként Lengyelországot és Magyarországot támadják, de az utóbbi időben Szlovéniát és Ausztriát is.

- mondta el, hozzáfűzve, hogy ebben az értelemben Brüsszel ma "az illiberalizmus fővárosa". Gulyás szerint az Európai Bizottság "elméletileg a szerződések őre", a gyakorlatban viszont

- mondta Gulyás Gergely, aki szerint Brüsszel nem veszi tudomásul, hogy "Európának ez a része más, mint a nyugati országok", és


A politikus úgy vélte, hogy a "még a legkisebb véleménykülönbséget sem elviselni képes" Brüsszel a "számunkra a Szovjetunió idejéből ismert elvet vallja, miszerint a jog a politika szolgálóleánya".

Budapest, 2021. szeptember 3. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a felújított Lónyay-Hatvany Villa avatásán a budai Várban 2021. szeptember 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán


A közép-európai tagállamoknak folyósított uniós forrásokról szólva Gulyás Gergely aláhúzta: ez nem adomány, az euróövezetben és az uniós piacon Németország annyit keres, hogy az uniós alapok ahhoz képest csekély összegűek.

- jelentette ki, idézve Günther Oettinger volt uniós biztost, aki megmondta, minden keletre küldött euróból 70 cent visszamegy nyugatra.

Az Európai Parlament sokszor a jogállamiság és a szuverenitás gyengítésére törekszik, ezáltal a tagállamokat hozza egyre nehezebb helyzetbe Forrás: Felvidék.ma

A miniszter szerint nincs semmi alapja annak, "hogy az alapokat erkölcsi gesztusként kezeljék", történelmi kategóriákban nézve pedig "nem tartozunk igazán semmivel, éppen ellenkezőleg".


A magyar gyermekvédelmi törvény témájában Gulyás egyetértett az interjút készítő Jacek Karnowski szerkesztő felvetésével, hogy ez a migrációs témánál is nagyobb haragot váltott ki Brüsszelben, mivel egy "igazi tabut" érint.

- fűzte hozzá a miniszter.
Emellett Brüsszelt jelentősen befolyásolják az LMBT-témákat erőltető, "csak ezzel foglalkozó és ebből élő" civil szervezetek, amelyek a magánélet világába tartozó kérdésből próbálnak divatot teremteni.

- húzta alá Gulyás Gergely. A miniszter szerint a gyermekvédelmi törvényen a rossz nyugati fogadtatás ellenére sem kell változtatni, és hozzátette:

A magyar családtámogatási politika folytatásáról Gulyás elmondta, hogy ezen a területen a legfontosabb tényezők a következetesség, a stabilitás és a kiszámíthatóság. Ebben az összefüggésben kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a Fidesz maradjon kormányon.

- szögezte le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!