A magyar baloldal Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig jutott

GYURCSÁNY Ferenc beszél CSELEKVÉS gesztikulál kampány Közéleti személyiség foglalkozása politikus rendezvény résztvevő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY választási előkészület
Budapest, 2019. április 14. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A 2022-es választások után megalakuló Országgyűlésben a DK frakciója lesz a legerősebb a baloldalon, Gyurcsány Ferencék zsarolási potenciálja lesz a legnagyobb – jelenti ki elemzésében Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint ráadásul Gyurcsány kétszeres győztes: a hatpárti baloldali koalíció miniszterelnök-jelöltje vagy a felesége, vagy a korábban neki tanácsadóként dolgozó Karácsony Gergely lesz. A legvalószínűbb, előre megírt forgatókönyv szerint most úgy tűnik, Gyurcsányné  és Karácsony szoros első fordulós eredménye után Márki-Zay Péter visszalép a főpolgármester javára, hogy elkerüljék Gyurcsány Ferenc feleségének győzelmét. Mindettől függetlenül látható, hogy egy évtized alatt a magyar baloldal Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig jutott - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A baloldali előválasztás nem egy közjogilag érvényes és ellenőrzött voksolási folyamat, amiből az is következik, hogy pontos népszerűségi sorrendet csupán a közölt adatokból nehéz adni – szögezi le elöljáróban Tóth Erik. Mint írja, a szavazás nem volt titkos, az érvénytelen voksok aránya pedig kiemelkedően magas volt több körzetben, de generálisan is.

Gyurcsány Ferenc, a baloldal kizárólagos vezetője Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint amennyiben elfogadjuk, hogy valóban annyi szavazatot kapott egy párt és az ő jelöltjei, amennyit közöltek, akkor az alábbi erősorrend rajzolódik ki:

az előválasztási komédia toronymagas győztese a Demokratikus Koalíció, és személyesen Gyurcsány Ferenc lehet.

A potenciálisan nyerhető, a korábbi választásokon is a baloldal számára kedvezően alakuló egyéni körzetek több mint felében a DK által támogatott jelölt lehet a Fidesz–KDNP kihívója.

A DK dominálja a baloldalt

Tóth Erik szerint a DK jól mozgósított, ami annak ismeretében nem meglepő, hogy az ő szavazóik a leginkább elkötelezettek és az ő szervezeti hálójuk a legerősebb is egyben. Ennek hozadéka például az, hogy Gurmai Zitát Konczer Erik Tatabányán könnyedén győzhette le, de a frissen a DK-ba igazolt, korábbi MSZP-s Szakács László is learatta a legjobban szervezett párt által biztosított babérokat.

A DK domináns vezető pozícióját egyik baloldali párt sem tudja megközelíteni:

a Jobbik – amely a 2018-as országgyűlési választáson még a legerősebb kormányellenes erő volt – az LMP-vel és az MSZP–P-vel van egy súlycsoportban. A Momentum sem úgy szerepelt, ahogy arra számítani lehetett, a körúton belül erősebb a párt, azon kívül azonban szinte nem is létezik, ami az SZDSZ egykori állapotait idézi.

A baloldali virtuális dobogó második és harmadik fokáért van versenyben négy párt: a Jobbik, az MSZP–P és a Momentum, de egyikük sem erősebb annyival a másik formációnál, hogy egyértelmű sorrendet lehessen közöttük felállítani.

A valódi győztes: Gyurcsány Ferenc

Tóth Erik elemzésében kijelenti:

a mostani baloldali casting győztese Gyurcsány Ferenc lett.

Tíz év alatt sikerült végrehajtania azt a tervét, amely a Demokratikus Koalíció megalapításától indult és a legerősebb baloldali párt státuszának megszerzéséig tartott.

A DK maga alá gyűrte az összes baloldali koalíciós partnerét, mindezt úgy, hogy ehhez a többiek asszisztáltak.


A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről