A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így siránkozik a baloldali propagandasajtó, hogy alátámassza a már rég meghozott brüsszeli ítéleteket

GRECO, bizottság, Európa Tanács, jogállamiság
Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) helyszíni látogatást tesz Magyarországon 2021. október 4. és 8. között, hogy jelentést készítsen a korrupció elleni fellépés magyarországi helyzetéről. A hattagú GRECO delegáció megbeszélést kívánt folytatni a média képviselőivel is, amelyen az Origo is képviseltette magát.
Vágólapra másolva!
A baloldali sajtó munkatársai a hanyatló magyar demokráciáról, a korrupcióról és a sajtó- valamint véleményszabadság hiányáról siránkoztak azon a találkozón, amelyet az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) helyszíni látogatása alkalmából tartottak szerdán a Belügyminisztériumban. A budapesti, több napos látogatáson végig az volt a megfigyelő érzése,hogy felesleges bármit is mondani, az ítélet már rég megvan, a baloldali újságírók feladata pedig csak a siránkozó háttér alázatos biztosítása. 
Vágólapra másolva!

A beszélgetésen a delegáltak a média korrupció elleni fellépésben és az oknyomozó újságírásban betöltött szerepéről, valamint tapasztalatairól kívántak tájékozódni.

A tagok több esetben burkoltan állításokat fogalmaztak meg kérdések helyett, ahol a baloldali újságírók minden lehetőséget megkaptak, hogy bólogassanak az előre megírt vádirathoz, és alátámasszák azokat.

Dörgölőztek, ahogyan azt kell

A baloldali sajtó munkatársai készségesen és nyájasan mesélték el, hogyan hanyatlik a demokrácia Magyarországon, elmondták, hogy nincs mozgásterük, természetesen óriási a korrupció és nincs sajtó- valamint véleményszabadság. Ennek élesen ellentmondott ugyan, hogy mégis itt ültek, létező sajtóorgánumok nevében, de ezen a bizottság tagjao nem akadtak fenn.

Több ízben felhívták a figyelmet az információhiányra és az átláthatatlanság dominanciájára a kormányzati szektorban. Szerintük a társadalom nem fér hozzá a korrupciós-gyanús esetek információihoz, és nem lehet olvasni korrupciós botrányokról. Ehhez képest a valóság az, hogy ez nem igaz, hiszen az Origo is beszámolt például az Ördög ügyvédje-ügyről, amelyben Czeglédy Csaba, Gyurcsány ügyvédje is érintett lehet. Ezen felül a brókerbotrányról, vagy arról, hogy a momentumos Cseh Katalint csalással vádolják. Persze, a baloldali propagandasajtó ezekről az esetekről nem szívesen beszél, hiszen baloldali politikusok az érintettek.

A baloldali újságírók végig azt sugallták, hogy munkájuk el van lehetetlenítve, a hatóságok és a kormányzat nem áll velük szóba. Számos ügyet emlegettek fel, bizonyítékok nélkül, amelynél szerintük korrupció van, de nem tudják bizonyítani, mert a kormány eltitkolja előlük az információkat.

Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) helyszíni látogatást tesz Magyarországon 2021. október 4. és 8. között, hogy jelentést készítsen a korrupció elleni fellépés magyarországi helyzetéről. A hattagú GRECO delegáció megbeszélést kívánt folytatni a média képviselőivel is, amelyen az Origo is képviseltette magát. Forrás: Origo

A baloldali újságírók azt is sérelmezték, hogy Kövér László házelnök döntése értelmében nem tudnak a Parlamentben az újságírók minden területen kérdezni a képviselőktől: arra most már csak kijelölt terület és lehetőség áll rendelkezésükre. Érdekes, mit szólnak majd ehhez a bizottság tagjai, ez ugyanis a világ legtöbb demokratikus országában így van. Azt is sulykolták, hogy nincs lehetősége az embereknek véleményt mondani a törvényjavaslatokról. A valóság azonban az, hogy egyébként ezek elérhetőek mindenki számára, és még véleményezni is lehet őket, ha társadalmi egyeztetésre határidőt tűznek. A nemzeti konzultáció intézménye pedig páratlan lehetőséget biztosít a magyar polgároknak arra, hogy befolyásolják a kormány döntéseit.

Kormányinfó 2021. augusztus 21-én. Az újságírók órákon keresztük kérdezhetnek a kormánytól. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Saját országukat szidták

Leleplező elem volt, amikor baloldali újságírók váratlanul, a témához egyáltalán nem kapcsolódóan a vadászati világkiállítást kezdték el szidni. Jól látszik, hogy fájt nekik, hogy látogatói csúcsot hozott az elmúlt hétvége, és már közel egymillióan voltak kíváncsiak a világkiállításra.

Újabb Sargentini-jelentés készül majd

Összességében a lejáratás, a siránkozás és a panaszkodás volt terítéken. Az egész beszélgetésen az volt az ember érzése, hogy felesleges elmondani a véleményét, majd megvédeni az álláspontját, mert már meg van írva az télet.

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a GRECO-jelentés beavatkozási kísérlet Magyarország belügyeibe, olyan mint a Sargentini-jelentés. Szerinte

az a probléma a GRECO-jelentéssel és a hasonló dokumentumokkal, hogy azok egy „felsőbb" politikai célt szolgálnak: hogy adott esetben politikai csatáknál legyen egy szakmainak tűnő hivatkozási alap.

A Korrupcióellenes Államok Csoportját (GRECO) 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, hogy ellenőrizze, hogy az államok betartják-e a szervezet korrupcióellenes normáit. A GRECO célja, hogy a kölcsönös értékelés és a szakértői nyomás dinamikus folyamata révén javítsa tagjainak korrupcióellenes képességét azáltal, hogy ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az Európa Tanács korrupcióellenes szabványainak. A GRECO jelenleg 50 tagállamból áll (48 európai állam, Kazahsztán és az Amerikai Egyesült Államok), székhelye Strasbougban van. Magyarország 1999 óta tagja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!