Egyre többet érhet a hamis védettségi igazolvány

koronavírus korona vírus covid-19 fertőzés betegség járvány védettségi igazolvány illusztráció
Vágólapra másolva!
Kétféle módszerrel hamisítják a védettségi igazolásokat Magyarországon azok, akik nem akarják beadatni maguknak a koronavírus elleni védőoltást - tudta meg a Magyar Nemzet. Legtöbbször korrupt egészségügyi dolgozókkal igazoltatják a vakcina felvételét, míg a kevésbé elterjedt módszer az, hogy a plasztikkártyákat hamisítják. Utóbbiért öt év börtönbüntetés jár a hamisítónak.
Vágólapra másolva!

A védettségi igazolással való visszaélés elleni fellépésről rendelkező – május 1-jén hatályba lépett 220/2021. (V. 1.) Korm. rendelet – rendelet szerint öt év végrehajtandó szabadságvesztést kockáztat, aki védettégi igazolványt hamisít.

A speciális okirat-hamisítás a napokban kapott nagyobb figyelmet, miután egy család koronavírus-fertőzéssel került kórházba, ahol

az apa meghalt, majd később kiderült: van védettségi igazolványuk – az egészségügyi személyzet szerint azonban hamis volt,

amiért a rendőrség nyomozást is indított. A családnak állítólag azért volt szüksége a hamis iratokra, mert sokat utaztak külföldre, de oltakozni nem akartak.

A hatóságok még keresik, hogy milyen hamisítványról van szó, és ki, kik készítették. Magyarországon az eddigi információk szerint még nincs jelen a nemzetközi maffia, ami a vakcinától a védettségi dokumentumokig mindent hamisítana.

A magyarok kétféle módon hamisítják a védettségi igazolványokat - írja a lap. Az egyik módszer szerint korrupt egészségügyi dolgozó(k)

igazolják, hogy az illető megkapta a Covid–19 elleni vakcinát, ám a szérumot nem adják be neki,

az oltás folyamatát azonban dokumentálják a hivatalos rendszerben, így végül a védettségi igazolványt is megkapják. Az utóbbi igazolvány egyébként jogtiszta, minden szükséges adat megvan az ellenőrzéséhez a rendszerben, így ezt hamisított hivatalos okiratnak nevezik.

Pénzt kértek a hamisított igazolásokért

Erre a módszerre a legképletesebb példa a szabolcsi Kótaj település 54 éves háziorvosa, aki jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére. Egy 25 éves lakos megállapodott vele, hogy közvetítőként olyan embereket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz jutni, de nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást.

A hozzájuk fordulóktól fejenként ötvenezer forintot kértek azért, hogy a háziorvos hamisítsa az oltási papírjaikat.

A kótaji háziorvos és társa védettségi igazolvány hamisítása mellett vesztegetésért is felelhet a bíróságon.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hamis védettségi igazolásokkal kapcsolatban a rendőrség országosan 19 bűnesetet regisztrált, tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától. Ezek között van közokirat-hamisítás, vesztegetés, zsarolás és egy védettségi igazolással való visszaélés.

A plasztikkártyát is hamisítják

A védettségi igazolványok hamisításának másik módja, amikor egyszerűen

hamisítják a plasztikkártyát, amire a vevő adatait viszik fel – a QR-kódban is.

Ebben az esetben a hivatalos nyilvántartásban nincs nyoma a kártyának (ami hamis, és nem hamisított), ám az alkalmas például tömegrendezvények látogatására.

A rendőrök egy szlovák sofőrt és utasát ellenőrizték augusztusban Vámosszabadi közelében. Az utas hamis magyar védettségi igazolványt adott át ellenőrzésre, az autót vezető férfi nadrágjából további kilenc, hamis védettséget igazoló okmány került elő, majd a házkutatásokon további, már elkészült, névre szóló hamis magyar védettségi igazolványt és nyomtatott Covid–19 oltási igazolást is találtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről