Hatalmas siker az oltási akcióhét: van olyan kórház, ahol új oltópontokat kellett nyitni 

oltás akcióhét Uzsoki utcai kórház
Sorban állnak az emberek az oltási akcióhét első napján az Uzsoki Utcai kórház oltópontja előtt
Vágólapra másolva!
Ma reggel 7-kor kezdődött az oltási akcióhét, amely vasárnap este 7-ig tart. Az ország 101 kórházában és szakrendelőkben várják az érkezőket, akiknek előzetesen sem regisztrálniuk, sem pedig időpontot foglalniuk nem kell a vakcina felvételéhez. Az érdeklődés óriási, több kórházban már a hétfői nyitás előtt sorban álltak az emberek, de szinte egész nap folyamatosan érkeztek a legtöbb oltópontra. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban is új oltópontokat kellett nyitni, hogy lépést tartsanak az igényekkel – mondta az Origónak az intézmény orvosigazgatója, Finta Ervin. 
Vágólapra másolva!

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – több más intézményhez hasonlóan – már a 7 órás nyitás előtt sorban álltak az emberek, hogy előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül vegyék fel a vakcinát – nyilatkozta lapunknak Finta Ervin. Az intézmény orvosigazgatója hangsúlyozta:

számítottak arra, hogy jelentős számban érkeznek az oltakozni vágyók, ezért a hatalmas igényt látva még délelőtt bővítették az oltóhelyeik számát.


– fogalmazott Finta Ervin.

Az oltóhelyeken, így a Szent Imre kórházban is mind az öt Magyarországon forgalomban lévő vakcina elérhető: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. (A Szputnyik V már elfogyott.)

Az orvosigazgató elmondása szerint az oltakozni vágyók fegyelmezetten érkeznek az intézménybe, ahol a kórházi dolgozók a kirendelt katonák segítségével irányítják őket az optimális elosztás érdekében.

Oltásra várakozók az oltási akcióhét első napján a Szent Imre Kórház előtt Fotó: Koncz Márton - Origo


Az oltásra érkezők türelemmel várnak a sorukra. Fontos, hogy aki időpontfoglalással érkezik első, második vagy harmadik, megerősítő oltásra, annak nem kell várnia. Természetesen ez sem okoz gondot, a várakozók is elfogadják.

– hangsúlyozta Finta Ervin. „Nehéz megjósolni, mire számíthatunk, de a vasárnap estig tartó akcióhéten úgy készülünk, hogy minden nap több százan jönnek majd vakcináért" – tette hozzá.

Koronavírus elleni oltásra várakozók a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban. Forrás: MTI/Soós Lajos

Az orvosigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is lehetőség van az előzetes regisztrációt követő időpontfoglalásra, ezért aki szeretné elkerülni a sorban állást, az számos budapesti intézménybe akár már erre a hétre is kaphat időpontot.

– mondta Finta Ervin.

Budapest, 2021. november 22. Barna Zsoltné asszisztens beadja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni oltóanyagát egy férfinak a fővárosi Szent Imre Kórházban 2021. november 22-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Kérdésünkre közölte: a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a kezdetektől működnek oltópontok, eddig több mint 170 ezer adag vakcinát adtak be.

A kormány tájékoztatása szerint az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Miért az oltási kampányhetet választották az emberek?

"Idős vagyok, egyedül élek, nincs számítógépem, de nem is tudnám használni, még ha lenne is. Nem tudtam regisztrálni, és mivel nincs se gyerekem, se unokám, segítséget sem kaptam" - mondta egy idősebb férfi az egyik kórház oltópontja előtt, amikor azt kérdezzük, hogy miért most oltatja be magát.

Sorban állnak az emberek az oltási akcióhét első napján az Uzsoki Utcai kórház oltópontja előtt Fotó: Talán Csaba

Az első oltásra jött - hallotta a tévében, hogy ezen a héten bárki beoltathatja magát regisztráció nélkül. Azt is megkérdeztük, hogy miért nem szólt korábban a háziorvosának, hiszen ő biztos segített volna. A férfi úgy válaszolt, nem is tudja, hogy ki a háziorvosa. "Negyven éve nem jártam orvosnál, semmi bajom, kedves." - mondta, és nevetett. Persze, tartott attól, hogy elkapja a vírust, de azt mondta: másfél éve alig mozdul ki a lakásából, éppen csak a sarki közértbe ugrik le heti egyszer, kétszer, szigorúan maszkban, és a lehető legrövidebb ideig van a boltban. Ezen kívül egészségügyi sétára megy két-háromnaponta. Most már bizakodik, reméli, hogy az oltás megvédi a súlyos betegségtől, és a beszélgetés végén azt is mondta, talán ideje lenne megtudni, hogy ki a háziorvosa. "Ezután a koronavírus elleni oltás után lehet, hogy beadatom majd az influenza ellenit is... azt mondják, érdemes."

Oltásra várakoznak az emberek az oltási akcióhét első napján az Uzsoki Utcai kórház előtt fotó: Talán Csaba

Egy húsz év körüli fiatal lány is az első oltására várt.

Eddig azért nem oltatott, mert úgy gondolta, fiatal, és ha el is kapja a vírust, hamar túl lesz a betegségen. Most viszont látja, hogy barátai és ismerősei közül sokan súlyos tünetekkel fekszenek otthon, sőt, van, aki kórházba is került.

Az Uzsoki Kórház előtt a legtöbben a harmadik oltásra jöttek. Egy idősebb asszony úgy nyilatkozott: nem tervezte, hogy beadatja a harmadikat, de így, hogy regisztráció nélkül megkaphatja, úgy döntött, mégis jobb, ha megkapja ezt is.

"Bár sokan vannak, kivárom, mert úgy tűnik, szervezetten, gyorsan megy az emberek oltása."

Oltásra várakoznak az emberek az oltási akcióhét első napján az Uzsoki Utcai kórház előtt Fotó: Talán Csaba


Egy férfi ugyanitt, az Uzsoki előtt azt mondta, az unokája beszélte rá, hogy adassa be a harmadik oltást is.

A Rókus Kórház melletti rendelőintézetben kialakított oltópontról egy fiatal nő jött ki, amikor ott jártunk. Ő is a harmadik oltását adatta be - de neki ez egy kicsit bonyolult volt, mondja.

"Azt mondtam bent az oltóponton, hogy én már kettőt kaptam külföldön, be is mutattam az erről szóló igazolást. Ami biztos: nagyon sokan vannak bent, de rendkívül szervezetten, gyorsan halad az oltás. Ráadásul végtelenül kedvesek az orvosok, nővérek, és mindenki, aki segíti az embereket."

Oltópont a Rókus Kórház melletti rendelőintézetben - sorban állnak az emberek az oltási kampányhét első napján. Fotó: Talán Csaba


Ugyanitt, a Rókus rendelőintézeténél egy fiatal baráti társaságot kérdeztünk, miért ezt a hetet választották, hogy beoltassák magukat.

Ők az első oltásukat kapták - külföldi állampolgárok, de Magyarországon tanulnak.

Eddig nem is foglalkoztak az oltással, ők is úgy gondolták, hogy könnyen átesnek majd a betegségen. Közülük volt, aki még tavaly ősszel megfertőződött, de viszonylag hamar meg is gyógyult. Most viszont úgy látják: ez a vírusvariáns veszélyesebb, a barátaik közül van, akinek súlyos tünetei lettek.

Mivel eddig nem követték, nem is tudták, hogy külföldiként hogyan lehetne regisztrálni, hogyan kaphatnák meg az első oltásukat. Megtudták, hogy ezen a héten bárkit beoltanak, nem kell regisztrálni, így ők is jöttek.

Azt mondták, bár először ijesztő volt a sor, elképesztően gyorsan megkapták az oltást, és mindenki nagyon kedves volt.

Az Origo kérdésére a legtöbben azt mondták, hogy

azért jöttek, mert nem kell regisztrálni, nincs időponthoz kötve, mikor kapják meg az oltást.

Akik hétfőn érkeztek, úgy nyilatkoztak, most volt egy szabad órájuk, így elszaladtak beoltatni magukat. Volt köztük, aki az első, a második, és volt, aki a harmadik oltását adatta be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről