El akarja törölni a rezsicsökkentést a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter, montázs
Vágólapra másolva!
Már számtalanszor elmondta Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, hogy ha hatalomra kerülnének, eltörölnék a rezsicsökkentést. Egyenesen úgy fogalmazott, hogy az alacsony rezsiárakat „néphülyítésnek" tartja, a növekvő rezsiárakat szerinte meg kell éreznie a lakosságnak. Ugyanezt mondják Brüsszelben is: Frans Timmermans tervei szerint megadóztatnák a lakásokat és a gépjárműveket, és felemelnék az áram és a gáz árát.
Vágólapra másolva!

„Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést” – jelentette ki Márki-Zay Péter, amikor Gyurcsánynéval álvitázott még október közepén a klímavédelem kapcsán. Mint mondta, az embereket energiatakarékosságra kell ösztönözni, de az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat.

Egy, a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán közvetített beszélgetésben „felelőtlen lépésnek” nevezte a rezsicsökkentést. Szavaiból az derült ki, hogy

már azon tanakodnak a baloldalon, hogyan sarcolhatnák meg a magyar embereket, és hogyan szüntethetnék meg a rezsicsökkentést, de erről nem beszélnek a kampányban, mert nem lennének népszerűek.

Márki-Zay úgy fogalmazott, hogy „az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.”

Márki-Zay Péter szerint a lakosoknak is éreznie kellene az energiaárak növekedését Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A baloldali politikus egyébként már 2020-ban is arról beszélt, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést. Egy rendezvényen

néphülyítésnek nevezte a rezsiárak alacsonyan tartását Márki-Zay.

Úgy fogalmazott: „Valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon, akkor, ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon, ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tették az egész iparágakat”.

Sőt, egyenesen ostobaságnak nevezte, hogy a magyaroknak nem kell magas rezsiárakat fizetnie, és elmondta, szerinte máshogy is lehetne rezsit csökkenteni:

Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat."

Tehát ne a Magyar Állam segítse az embereket, hanem az emberek változtassanak a szokásaikon, ez várható, ha a baloldal ismét hatalomra kerül. Erről Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke is beszélt videójában.

Márki-Zay Pétert tehát láthatóan zavarja, hogy a magas energiaárakat Magyarországon nem a lakossággal fizettetik meg. Hasonlóan vélekednek Brüsszelben is, ahol a klímavédelemre hivatkozva emelnének a rezsiárakon és adóztatnák meg a lakosságot.

Frans Timmermans zöld megállapodásért felelős biztos tervei szerint megadóztatnák a lakásokat és a gépjárműveket, és felemelnék az áram és a gáz árát.

Timmermans biztos és Brüsszel azt mondják, az embereknek kevesebbet kellene autóba ülni és kevesebbet kellene fűteni. Ezért a lakossági árakat, a benzin, a villamos energia és a gáz árát meg kell emelni.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Bolond dolog, amit Brüsszel csinál,

hiszen, miközben emelkednek az árak, egy olyan klímavédelmi programmal állnak elő, ami tovább növeli az árakat. Ezt be is vallják. Azt mondják a brüsszeli bürokraták, hogy a klímavédelem érdekében az emberek használjanak kevesebb energiát, kevesebbet autózzanak, kevesebbet fűtsenek - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ez már nem észszerű takarékoskodás,

ez már beavatkozás az emberek mindennapi életébe szükségtelenül, pedig a klímaromboló cégeket kellene megadózni. Magyarországon ezt nem tudnák áthárítani a fogyasztókra, a családokra, mert rögzített rezsiárak vannak.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az európai energiaválság ráadásul egyre nagyobb méreteket ölt. Az elmúlt időszakban Németországban például két alkalommal is kis híján országos áramszünet következett be. A bonni Szövetségi Polgári Védelmi Hivatal a legvalószínűbb katasztrófaként tartja számon – ahogy a német sajtó fogalmaz – a totális áramszünetet, a Blackoutot. Mindez több országra kiterjedő, beláthatatlan következményekkel járó áramszünet-láncreakciót indíthat be – írják a lapok.

A katasztrófavédelem ezért közzétett egy videót, melyben az energiaellátás leállásának esetére ad túlélési útmutatót.

Az életmentő tippek közlése rámutat arra, hogy távolról sem valószínűtlen az ellátás kimaradása.

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt ugyanazt tenné, mint Brüsszel, és magyaroknak is fel kellene készülnie a szélsőséges helyzetekre.

Márki-Zay eltörölné a rezsicsökkentést, megemelné az árakat és megadóztatná a lakosokat.

Ahelyett, hogy támogatást adna a magyar családoknak, újabb terheket róna rájuk, miközben rezsi- és energiaválsággal kellene szembenézniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről