Adó-visszatérítés: mutatjuk, hol és meddig kell kitölteni a nyilatkozatot

Happy family with a dog looking through the window at home. Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Vágólapra másolva!
A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez, amelyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani. Ennek legegyszerűbb módja online formában történik, azonban papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.
Vágólapra másolva!

1,9 millió embert érint és 600 milliárd forintos támogatást jelent a gyermekeseknek a történelmi szja-visszatérítés

Orbán Viktor június 9-én jelentette be, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. A miniszterelnök akkor kijelentette, hogy "a gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük, mert vissza tudjuk téríteni a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót".

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentése 1,9 millió embert érint. Fontos információ, hogy azok a kismamák is visszakapják a személyi jövedelemadójukat, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját, erről még Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatott nemrég.

A visszatérítést mindkét szülő igényelheti, ha ennek feltételei teljesülnek. A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e.

Ha ennek a feltételnek mindkét szülő megfelel, és

  • van adóköteles önálló, vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelme vagy egyéb jövedelme,
  • vagy ekhós jövedelme,
  • vagy bejelentett kisadózó,

a visszatérítést mindketten igénybe vehetik.

Fontos részlet az is, hogy a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa a fogantatás 91. napjától jogosult a családi kedvezményre. Ezért, ha a várandósság a fogantatástól számított 91. napot eléri, jogosult a visszatérítésre akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy azt a közös háztartásban élő házastársa veszi igénybe.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán emelte ki, hogy a visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Az adóvisszatérítést az alkalmazottak mellett a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük.

Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

Már elérhetőek az igényléshez szükséges nyilatkozatok

A VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

Nemcsak asztali számítógépen, hanem telefonon, vagy akár tableten is kitölthető a nyilatkozat. Külön segítség, hogy az online kitöltés során a VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. November második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, így ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az online megoldás mellett a nyilatkozat papíron, személyesen és postai úton is benyújtható. A nyilatkozatra használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról, vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani

és nem érdemes ezt elmulasztani, hiszen a NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-ig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!