Így erősíti a bodza az immunrendszert

Vágólapra másolva!
Ősidők óta ismert a bodza egészségre gyakorolt pozitív hatása, amit több esetben tudományos vizsgálat is alátámasztott. Használják nátha és megfázás esetén, több kutatás szerint enyhíti a tüneteket és felgyorsítja a betegség lefolyását. Magas vitamintartalma miatt kiváló immunerősítő.
Vágólapra másolva!

A bodzát Magyarországon mindenki ismeri, de leginkább gyerekkorunk hűsítője, a bodzavirágból készült szörp jut róla eszünkbe. Pedig a bodza bogyója, levele, sőt a kérge és a gyökere is fogyasztható, felhasználható, ráadásul rengeteg jótékony hatása is van.

Az őszi-téli esős, havas, hűvös idő rendszeresen elhozza a megfázás, a nátha és az influenza szezonját is, ilyenkor jól jön, ha eszünkbe jut a bodza. Számos kutatás

alátámasztotta már a bodza immunerősítő, jótékony hatását.

Európában már évszázadok óta használják a bodzát a népi gyógyászatban. A virágját és bogyós termését borogatásként alkalmazták gyulladáscsökkentő hatása miatt, termését a bőr ápolására, a szem borogatására is felhasználták. A népi hagyományok alapján a bodzát köhögésre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is segítségül hívták.

A bodza C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek Forrás: Origo

A tudományos kutatások során, melyeket egymástól függetlenül végzett több egyetem, köztük a dán Aarhus University, a német Universität Freiburg és az egyesült államokbeli Missouri egyik egyeteme, kiderült, hogy a bodza magas vitamintartalma miatt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő hatásokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a betegségek időtartamát lerövidítheti. Ugyanis A- és B-vitamin is megtalálható benne, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek. Elsősorban persze - mint minden vitamintartalmú élelmiszert -

az immunrendszer erősítésére, ezáltal a betegségek megelőzésre ajánlott fogyasztani a bodzát.

A bodza bogyójából készült sűrítmény, vagy a bodzabogyó-lé olyan, mint a szörp, ugyanakkor nem tartalmaz cukrot, csak magát a vitamindús bodzabogyót.

- A hígítatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a betegségek megelőzésében játszik szerepet, míg a 200 ml-es, terápiás napi dózis a már kialakult betegség esetén segíthet - mondta Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének (BOTÉSZ) igazgatója.

A szövetkezetet több mint 20 éve alapították, mára már több mint nyolcvan tagja van, így komoly tapasztalattal rendelkeznek mind a bodzatermelés, mind a bodza hatásai terén, hiszen, évtizedek óta figyelik a bodza-fogyasztók visszajelzéseit.

Elmondták, náthát, megfázást okozó fertőzés esetén szintén jótékony a bodzalé fogyasztása, azt javasolják, kétszer 200 ml-t fogyasszanak az első két napon, majd egy hét alatt fokozatosan csökkentsék 100 ml-re.

Sokan nem is tudják, de a bodzának igen magas a vas tartalma, kiemelkedő a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma és tele van antioxidánsokkal Forrás: Origo

Egyre többen keresik azokat a természetes megoldásokat, amelyekkel megelőzhetik a betegségeket. Ennek köszönhetően a természetes vitamin- és tápanyagforrás bodzából készült termékek iránt is megugrott a kereslet az elmúlt időszakban.

Már csak azért is, mert a bodzának igen magas a vas tartalma, kiemelkedő a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma és tele van antioxidánsokkal.

Ráadásul a világban számos meglepőnek tűnő készítmény is készül bodza felhasználásával, létezik már torokfertőtlenítő spray, vitaminos gumicukor, immunerősítő bodzabogyó tabletta és forróital is, amelynek a bodza az alapja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!