A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Márki-Zay Péter Gyurcsánynak hízeleg: böszmeségnek nevezte a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter, montázs
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban számtalanszor bebizonyosodott már, hogy Márki-Zay Péter szeretné visszahozni a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt tapasztalható társadalmi, politikai és gazdasági káoszt. Eltörölné a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat, és újra a megszorításokon keresztül döntené romba az országot. Ezekre nemcsak Márki-Zay folyamatosan ismételt állításai bizonyítékok, hanem az is, ahogyan a baloldal jelöltje beszél a megszorításokkal teli Bajnai-kormányról, amelynek időszakát Magyarország legsikeresebb egy évének nevezte. Nemrég pedig egy podcastadás során hívta Gyurcsány Ferenc szavait idézve böszmeségnek a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíj visszaépítését, amit éppen legnagyobb szövetségesei vettek el azoktól az emberektől, akik egy életet átdolgoztak.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter régóta támadja a kormány rezsipolitikáját, ami nem is csoda, hiszen a baloldali politikus a múlt embereit akarja éppen visszasegíteni a hatalomba, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon pedig a megszorítások politikáját kívánja folytatni, akárcsak Márki-Zay. Gyurcsány-jelöltje hasonlóan rossz véleményen van arról, hogy a kormány folyamatosan segíteni próbálja a nyugdíjasokat, ellentétben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokkal,

akik mindent elvettek az egész életüket átdolgozó emberektől.

"A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. (...) Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani" - emlékezett vissza Márki-Zay Péter Bajnai Gordon egyéves kormányzására.

Márki-Zay Péter Forrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

Az emberek viszont minden bizonnyal nem így gondolnak vissza arra az egy évre, amely során előrehozták a nyugdíjkorhatár emelését, a 2009-es és 2010-es nyugdíjkorrekciót is visszavonták, és megszüntették a 13. havi nyugdíjat. Emellett 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, három évről két évre rövidítették a gyes és a gyed idejét, megszüntették a lakástámogatási rendszert, és fokozatosan kivezették a gázár- és távhőkompenzációt. Amikor 2010-ben Bajnai és a szocialista kormányzás a választáson megbukott, Magyarország romokban volt.

Ráadásul nem ez volt az első eset, hogy Márki-Zay Bajnai megszorításokra alapuló gazdaságpolitikáját dicsérte:

"Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon" – ezeket a kijelentéseket a baloldal miniszterelnök-jelöltje 2021 augusztusában tette.

Tehát Márki-Zay szerint az sikernek könyvelhető el, ha egy kormány olyan megszorításokat hoz, amelyek emberek millióinak megélhetését veszélyeztetik. Ráadásul a baloldali politikus sajátos világában a fentebb említett intézkedések minden idők legeredményesebb évét hozták Magyarországnak. Azonban itt még nem hagyta abba politikai szövetségesének ajnározását.

"Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam."

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Márki-Zay a koronavírus-járvány közben is inkább megszorításokat vezetett volna be. Azt kifogásolta, hogy a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, miközben szerinte nem tettek eleget a munkahelyek megmentéséért, ami hazugság, hiszen az Orbán-kormány nem hogy munkahelyeket szüntetett be, hanem munkahelyeket teremtett,

így Magyarország az elsők között tudott gazdaságilag kilábalni a válságból.

"Amikor a legnagyobb munkanélküliség fenyegetett a COVID első hullámában, nem a munkavállalóknak tettek valamit, hanem bejelentették, hogy a 13. havi nyugdíjat építik vissza. Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint 5 ezres stadiont építeni Felcsúton..." - mondta Márki-Zay az áprilisi podcastadásában.

Márki-Zay egyébként a munkavállalókat érintően is hazudott, hiszen a kormány számtalan intézkedéssel - adókedvezménnyel, hitelmoratóriummal - segítette a munkavállalókat és a munkaadókat is.

Tisztán látszik tehát, hogy mi a baloldal célja: mindenképpen el kell törölni ismét a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést, vissza kell állítani a megszorításokra és az emberek kisemmizésére felépített rendszert, ami Gyurcsány és Bajnai alatt volt a jellemző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!