Nem adta meg az elsőbbséget, halálra gázolta a motorost

police, police.hu, rendőrség, illusztráció, baleset, helyszínelés
Vágólapra másolva!
Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly szeptemberben Tiszakécskén a pótkocsis autójával nem adott elsőbbséget egy kereszteződésben jobbról érkező motorosnak, ami miatt elütötte a férfit, aki másnap a kórházban belehalt a sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

– A vádirat szerint a vádlott 2020. szeptember 23-án délután Tiszakécske lakott területén vezetett egy személyautót, amihez pótkocsi is volt kapcsolva. Az időjárás derült volt, nappali, jó látási viszonyok uralkodtak. Az egyenetlen burkolatú úttest száraz volt – írja pénteki közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Nekiütközött a motor első kerekének

Amikor a vádlott a járműszerelvénnyel egy kereszteződéshez ért, az „Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla ellenére nem adott elsőbbséget a védett úton jobbról érkező motorosnak. Emiatt a kereszteződésben mintegy 27-31 kilométer per órás sebességgel nekiütközött a 46-50 kilométer per órás sebességgel közlekedő motorkerékpár első kerekének.

Az ütközés után a vádlott lehajtott az úttestről, a szemközt lévő „Elsőbbségadás kötelező" jelzőtáblának ütközött, majd

egy ház falának ütközve állt meg.

A motorkerékpárt vezető férfi ugyanezen ház falának zuhant.

A bukósisakot viselő sértett a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban meghalt.

Nem adta meg az elsőbbséget

Az ügyészség szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ-szabályt, miszerint az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni az olyan útról érkező járművel, amelyen a kereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére.

A büntetlen előéletű vádlottat

a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja,

és felfüggesztett fogházbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Címlapi képünk illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!