Kórházbezárások, magánosítás: Szegény- és vidékellenes politikát hirdetett meg a baloldal

Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter, montázs
Vágólapra másolva!
Az idős, vidéki, szegény és beteg embereket érintené a leghátrányosabban, ha Márki-Zay Péter  kórházbezárási és magánosítási tervei megvalósulnának az egészségügyben - mondta Kiszelly Zoltán az Origónak az elmúlt hetek baloldali nyilatkozatai kapcsán. A Századvég szakértője szerint a baloldali listavezető amerikai módra alakítaná át az egészségügyet, de ez Magyarországon nem működik. Márki-Zay és Gyurcsány korábbi egészségügyi programja nagyon sok ponton találkozik: a gazdagok, a spekulánsok és az üzleti befektetők járnának a legjobban. 
Vágólapra másolva!

Kevesebb kórház is elég lenne a Gyurcsány-párt polgármestere és egészségügyi szakpolitikusa, László Imre szerint. Nemrég Komáromi Zoltán, a DK másik politikusa ígért kórház- és osztálybezárásokat arra az esetre, ha hatalomra kerülne a baloldal. Komáromi egyébként a baloldal hivatalos egészségpolitikusa.

Eközben Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje veszélyes egészségügyi elképzeléseit ismerteti folyamatosan a közvéleménnyel fűszoknyás felszolgáló lányokkal és indiai szemműtétekkel. És persze vizitdíjjal, kórházi napidíjjal, magánosítással: vagyis fizetős egészségügyi ellátással.

A baloldal a valódi programját nem tenné fel plakátokra

Minden baloldali megszólalás esetén Karácsony Gergelyből kell kiindulni, aki nyáron azt mondta a Die Zeitnak, ha felírnák a plakátokra a valódi terveiket, akkor nem szavaznának rájuk - erről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány igazgatója arra is emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-ban a kampányban teljesen mást mondott, mint amit a választások után végrehajtott. Mindezek alapján óvatosan kell bánni azon ellenzéki nyilatkozatokkal, amik különféle ígérgetésekre épülnek.

Csak a gazdagoknak lenne jó Márki-Zay programja

Kiszelly szerint ha Márki-Zay nyilatkozatait vesszük, akkor ő egy amerikai típusú társadalmat akar létrehozni. Éppen ezért beszél a világpiaci árak elfogadásáról, a benzinár-befagyasztás és a rezsicsökkentés ellen, valamint az egészségügy magánosításáról. Teljesen más a hazai helyzet, ráadásul az egészségügy piacosítására egyszer nemet mondtak az emberek 2008-ban. A szakember szerint pontosan itt ér össze Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay politikája: az egyes szolgáltatások megdrágítása révén csökkentenék azok igénybevételét. Gyurcsányék a vizitdíjjal csökkentették volna az orvoshoz járást, míg Márki-Zay a rezsicsökkentés eltörlésével csökkentené az energiahordozók fogyasztását - tette hozzá.

Több ponton is összeér Gyurcsány és Márki-Zay programja Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Ha az egészségügyben üzleti modell jönne, akkor mindenkinek többet kell fizetnie.

Kiszelly szerint a baloldal a tőke megtérülése felől közelít az egészségügy átalakításához. Nagy profitcentrumokban gondolkoznak, az üzleti modell csak akkor térül meg, ha csak egy nagy kórház van egy adott régióban, kisebb a fajlagos költség, nagyobb a profit. Kiszelly szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kórházbezárások a vidéki életminőséget jelentősen rontanák.

Kórházakat zárna be Márki-Zay

Mint arról korábban beszámoltunk, nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor. A baloldali jelölt - a fűszoknyás mojitót keverő lányok, az indiai szemműtétek és az afrikai fizetős egészségüggyel való példálózás után - megint elképesztő gondolatokat osztott meg egészségügyi terveiből.

Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert. A baloldal miniszterelnök-jelöltje tavaly ősszel beszélt arról, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék. Tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat is. Márki-Zay a különböző nyilatkozataiban azt is egyértelművé tette, hogy kormányon az egészségügyi intézmények fizetőssé tételében is a 2010 előtti balliberális vezetés politikáját követné.

– jelentette ki Márki-Zay tavaly ősszel, megdöbbentő mondatát többen is szemlézték (például itt és itt). A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt annak kapcsán mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, így kormányra kerülve számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.

Magánosítaná a hazai egészségügyet Márki-Zay Forrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

A hódmezővásárhelyi polgármester ebben a kérdésben is a 2010 előtti balliberális kormányzatok politikájához kísértetiesen hasonló nézeteket vall. Emlékezetes:

A GYURCSÁNY-FÉLE MEGSZORÍTÓCSOMAG RÉSZEKÉNT SZÁMOS KÓRHÁZAT SZÜNTETTEK MEG AZ ORSZÁGBAN,

köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Gyurcsányék emellett több kórházban számolták fel az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki. Az aktív kórházi ágyak számát a baloldali vezetés összesen 16 ezerrel csökkentette. A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Jönne a vizitdíj és a kórházi napidíj

Mint egyik korábbi cikkünkben felidéztük, Márki-Zay egy 2018. márciusi kampányfórumon arról beszélt, hogy a szerinte rossz mai állapotokon „csak egy drasztikus magánosítás segíthet".

GYURCSÁNY JELÖLTJE TEHÁT MAGÁNKÉZBE ADNÁ AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁST, A KÓRHÁZAKAT ÉS A RENDELŐINTÉZETEKET.

Ez azzal járna, hogy profitorientáltan működnének az egészségügyi intézmények, szemben a jelenleg működő állami fenntartással, és ezzel együtt felelősséggel.

Ahogy arról beszámoltunk, Márki-Zay a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné kormányra kerülve: egy 2019-es Facebook-videójában az Alkotmánybíróságot bírálta, amiért az átengedte a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazás kérdéseit. Emlékezetes: az érvényes referendumon a voksukat leadó magyarok több mint négyötöde döntött úgy, hogy nem kérnek a Gyurcsányék által bevezetett újabb sarcokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!