Sz.rok rá és szenteltvízbe pisilés: mi van Karácsony Gergely trágárkodásai mögött?

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely elmúlt hetekben tett ocsmány kijelentései, melyekkel emberek millióit sértette meg, kimeríthetik a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben foglalt méltatlansági kritériumokat - mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak, a főpolgármester elmúlt hetekben hallható verbális ámokfutása kapcsán. A Századvég jogi szakértője szerint, a vonatkozó passzus értelmében hivatalára az a kormánytisztviselő méltatlan, aki olyan magatartást tanúsít - akár a hivatali munkájával (munkavégzésével), akár a kormánytisztviselői jogviszonyából adódó kötelezettség megszegésével összefüggésben, akár munkahelyén kívül -, amely alkalmas arra, hogy az általa betöltött beosztás tekintélyét vagy a munkáltató jó hírnevét, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalmat súlyosan rombolja, és emiatt nem várható el, hogy a munkáltató a jogviszonyt fenntartsa. A főpolgármestert ennek alapján a fővárosi közgyűlés meneszthetné, de mivel ott baloldali többség van, így ez nem valószínű. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely az elmúlt időszakban több olyan kijelentést is tett, amelyek morális alapon kérdőjelezik meg az arra való alkalmasságát, hogy főpolgármesterként vezesse az ország fővárosát - mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak. A Századvég jogi szakértője felidézte, hogy Karácsony Gergely a 2022. január 17-i vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Kovács Péternek, a vizsgálóbizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint „Ön azt állítja, hogy ezek a felvételek nem valósak?", a főpolgármester ezt válaszolta: „Én azt állítom, hogy sz...rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken elnök úr, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között."

Ocsmány verbális ámokfutásba kezdett Karácsony Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

2022. január 24-én a Magyar Zene Házával kapcsolatban Karácsony Gergely a Klubrádióban úgy fogalmazott, hogy a „XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk". A főpolgármester az országgyűlési választási kampányt jóval megelőzően is tett vállalhatatlan kijelentéseket, így például, amikor az Economistnak adott interjújában, az alacsony és túlsúlyos emberek fölé helyezve magát, megsértve őket, azt mondta, hogy „míg Orbán Viktor alacsony és kövér, addig ő magas és vékony".

Ilyet felelős politikus nem tehet meg

Más embereket a testalkatuk miatt megsérteni már morálisan is elítélendő. Az idén januárban tett, primitív, vizsgálóbizottság előtt adott válasza, majd a blaszfémikus kijelentése egyaránt súlyos erkölcsi hiányosságokra mutatnak, olyan megnyilvánulások, amilyeneket egy felelős politikus nem engedhet meg magának, ráadásul – ahogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége fogalmaz – egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé - mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Ifj. Lomnici Zoltán: Erkölcsi és morális oldalról egyértelműen elfogadhatatlanok Karácsony Gergely kijelentései Forrás: --

Erkölcsi és morális oldalról egyértelműen elfogadhatatlanok Karácsony Gergely kijelentései, jogi szempontból viszont már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 38. § (1) bekezdése felsorolja, a képviselő-testület határozatával mely esetekben szünteti meg az önkormányzati képviselő – és a Mötv. 72. § (4) bek. értelmében a polgármester – megbízatását. Ezen felsorolás egyik eleme sem terjed ki a politikus olyan kijelentéseire, amelyek rombolják a közbizalomba vetett hitet vagy a beosztás tekintélyét. A Mötv. 73. §-a szerint a polgármesteri tisztség ellátásával kapcsolatos egyéb rendelkezéseket a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) állapítja meg.

A Kttv. 64. § (1) bekezdése értelmében hivatalára az a kormánytisztviselő méltatlan, aki olyan magatartást tanúsít - akár a hivatali munkájával (munkavégzésével), akár a kormánytisztviselői jogviszonyából adódó kötelezettség megszegésével összefüggésben, akár munkahelyén kívül -, amely alkalmas arra, hogy az általa betöltött beosztás tekintélyét vagy a munkáltató jó hírnevét, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalmat súlyosan rombolja, és emiatt nem várható el, hogy a munkáltató a jogviszonyt fenntartsa.

Ők kezdeményezhetik az összeférhetetlenséget

A szakember szerint a főpolgármester kijelentései, melyekkel emberek millióit sértette meg, kimeríthetik a Kttv. 64. §-ában foglaltakat. A méltatlansági eljárásra a Mötv. 37. § (2)-(7) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni, mely szerint, ha az önkormányzati képviselő a törvényben foglalt kötelezettségének nem tett eleget, bármely önkormányzati képviselő vagy bizottság indítványára - az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottság javaslata alapján - a képviselő-testület a következő ülésén, legkésőbb az összeférhetetlenség megállapításának kezdeményezését követő harminc napon belül határozattal megállapítja az összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények fennállását, és kimondja az összeférhetetlenséget. A procedúra végkimenetele kérdéses, ugyanis a fővárosi közgyűlés baloldali többségének nincs kellő morális tartása az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján - zárta szavait.

A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezhetné a méltatlansági eljárást Fotó: Polyák Attila - Origo

Hiperpasszív bocsánatkérés

Mint arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely blaszfémikus nyilatkozatot tett a Magyar Zene Házával kapcsolatosan, ami után több politikustársa és egyházi vezető is bocsánatkérésre szólította fel. A Fővárosi Közgyűlés pár nappal ezelőtti ülésén a főpolgármester jelezte, hogy nem kér bocsánatot szavaiért. A hatalmas botrány hatására később Karácsony azonban kozmetikázta blaszfémikus kijelentését

Álljanak itt az Ön pontos szavai: „Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk." – írta közösségi oldalán Rétvári Bence.

Az államtitkár Egy hiperpasszív bocsánatkérésről című bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely sokakat megbotránkoztató kijelentése után igyekezett kozmetikázni saját szavait.

Ugyanis az alábbi mondattal kért bocsánatot: „Arról beszéltem ugyanis, hogy a 21. században egy parkban építkezni éppen annyira elfogadhatatlan, mint egy templomban belepisilni a szenteltvíztartóba." Posztjához pedig sunyi módon nem is az eredeti hangfelvételt mellékelte, hanem direkt egy másik beszédét.

- vetette a főpolgármester szemére Rétvári Bence.

Karácsony: Sz..rok rá!

- mondta Karácsony Gergely a Városháza feltételezett eladását vizsgáló bizottság ülésén még két héttel ezelőtt. A főpolgármester az egész ügyet ahhoz hasonlította, mintha valaki belecsinált volna a ventilátorba és mindenfelé repülne a fekália.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről