Magyarország választ - minden tudnivaló egy helyen a 2022-es országgyűlési választásokról

Áder János; Herczegh Anita
Budapest, 2016. október 2. Áder János köztársasági elnök leadja szavazatát, mellette felesége, Herczegh Anita a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történo kötelezo betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Összeszedtük, amit tudni érdemes a 2022-es országgyűlési választásról és aznap tartandó gyermekvédelmi népszavazásról. Dátumok, szabályok, mandátumok és a választás tétjét is bemutatjuk.
Vágólapra másolva!

Mikor van a 2022-as országgyűlési választás időpontja?

Április 3-án tartják Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választását - derült ki Áder János közleményéből, amely a köztársasági elnök honlapján jelent meg:

Budapest, 2016. október 2. Áder János köztársasági elnök leadja szavazatát, mellette felesége, Herczegh Anita a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történo kötelezo betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországon minden szavazókör azon a bizonyos vasárnapon, április 3-án reggel 6.00-kor nyit, míg az urnazárás időpontja 19.00. Miután a szavazópolgár belép a szavazóhelyiségbe, hogy szavazzon, a hatóságok által kiállított érvényes fényképes igazolványával és lakcímkártyájával igazolnia kell magát. Ezek egyikének hiányában szavazatát nem adhatja le.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó pluszban hívta fel arra a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány a lejárt személyi okiratok érvényességét ez év június 30-ig meghosszabbította.

A rendelkezés a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányokra vonatkozik.

A szavazás befejezését követően kezdődik a voksok számlálása, a korábbi választások tapasztalatai alapján estefelé, előreláthatólag 22 órát követően érkezhetnek majd meg az első nem hivatalos részeredmények. A választás és a vele egy időben tartandó gyermekvédelmi népszavazás hivatalos végeredményét majd a külképviseleteken leadott voksok és a levélcsomagokban érkező szavazatok összeszámlálását, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálását követően hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság.

A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő

Mivel az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani és a folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére, ezért a köztársasági elnök a választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve a négy kérdésben is

április 3-ára tűzte ki a szavazást.

Márki-Zay Péter egy egyetemistáknak tartott közéleti rendezvényen Magyarország Alaptörvényét bírálva kijelentette, hogy

Ugyanakkor a magyarok 69 százaléka nem támogatja Márki-Zay Péter felvetését a gyermekvédelmi törvény hatályon kívül helyezéséről – derül ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából. A közelgő országos népszavazásra tekintettel a felmérés utánajárt annak, hogy a politikai szempontból aktív magyar lakosság mit gondol a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a gyermekvédelemmel összefüggő kijelentéseiről.

Századvég, gyermekvédelmi törvény, közvélemény-kutatás, Márki-Zay Péter Forrás: Origo

Hogyan kérelmezhető az átjelentkezés vagy a külképviseleti szavazás?

A választópolgárok az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre vonatkozó kérelmeiket a jogszabály előírása szerint a szavazást megelőző 66. naptól adhatják le a lakóhelyük szerinti választási irodákhoz.

A kérelmeket személyesen és levélben a helyi választási irodáknál lehet benyújtani vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon.

Folyamatosan benyújthatók - a választás kitűzésének napjától, január 11-től - a nemzetiségi névjegyzékbe vételre vagy abból való törlésre, az akadálymentes szavazókör igénylésére, a Braille-írásos szavazósablon igénylésére, a személyes adatok kampánycélú kiadásának megtiltására vonatkozó kérelmek.

Mozgóurnás szavazás Pesterzsébeten Dr. Lovász András (90) és Dr. Lovászné Sebők Katalin Fotó: Mudra László - Origo

Átlátható és biztonságos a magyar választási rendszer, mégis támadják

A magyar választási rendszer az egyik legátláthatóbb és a legkevésbé befolyásolható Európában, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legutóbbi jelentése is megállapított - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Demokrata című hetilapnak adott interjúban.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a lapnak nyilatkozva "megrendelésként" értékelte, hogy az EBESZ teljes körű megfigyelői missziót küld az április magyarországi választásra. Kifejtette, hogy

JANUÁRBAN HÚSZ MAGYARORSZÁGON TEVÉKENYKEDŐ, SOROS GYÖRGY ÁLTAL FINANSZÍROZOTT SZERVEZET TETTE NYILVÁNVALÓVÁ, HOGY EZT A MEGFIGYELÉST RENDELI MEG AZ EBESZ-TŐL.

Kovács közölte, hogy

NEM BÁNJÁK, HA JÖNNEK A MEGFIGYELŐK, SZÍVESEN MEGMUTATNAK NEKIK BÁRMIT, NINCS TITKOLNIVALÓJUK, "ÁRMÁNYKODÁSRA SEM KELL SZÁMÍTANIUK".

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Melyek a nyilvántartásba vett párlisták?

Ahogyan arról már beszámoltunk, hat pártlista lehet az országgyűlési választáson. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthatott országos listát, amely

legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet;

két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthatott.

Az NVB - mivel megfeleltek a listaállítás feltételeinek - már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös pártlistáját, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, valamint a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt közös pártlistáját is.

Hogyan oszlanak el a mandátumok?

A 106 egyéni választókerületben a képviselőket relatív többségi szavazással választják, azaz minden választó egy jelöltre szavazhat és a legtöbb szavazatot szerző jelölt nyer. Ez a választási rendszer a korábbival ellentétben egyfordulós, így a győztes jelöltnek nem kell megszereznie a szavazatok, több, mint felét (abszolút többség).

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok, amelyeket egyéni mandátumszerzéshez nem számítanak be.

Magyarországon minden szavazókör azon a bizonyos vasárnapon, április 3-án reggel 6.00-kor nyit, míg az urnazárás időpontja 19.00.

Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (ötszázalékos küszöb), valamint az a közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot.

Budapest, 2022. január 17. Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kik a két nagy tömb legismertebb jelöltjei?

A Fidesz országos választmánya még januárban döntött az egyéni választókerületi jelöltekről, melyről az Origo is beszámolt. A listát itt tudja megnézni. Továbbá a kormánypártok országos választmánya elfogadta a Fidesz-KDNP országos listájának első 50 helyét. Az első öt helyen:

  1. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke
  2. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke
  3. Kövér László, házelnök
  4. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya
  5. Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke
Orbán Viktor évértékelő beszéde 2022, Várkert Bazár Fotó: Koncz Márton - Origo

A DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös pártlistájának első öt helyén az alábbi politikusok szerepelhetnek majd:

  1. Márki-Zay Péter – miniszterelnök-jelölt
  2. Dobrev Klára (DK)
  3. Karácsony Gergely (Párbeszéd)
  4. Jakab Péter (Jobbik)
  5. Fekete-Győr András (Momentum)
Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter Forrás: MTI

Mik a várható esélyek?

- mondta Deák Dániel az Origónak nyilatkozva. Emlékeztetett: ez a modell látható a fővárosban is Karácsony Gergely alatt, ezt szeretnék most országos szintre is kiterjeszteni.

Jelentős Fidesz-előnyt mért egy hónappal a választások előtt a baloldali Medián. A kormánypártok és a baloldal közti különbség az elmúlt hónapokban nőtt.

Medián felmérés, vezet a Fidesz Forrás: MEDIÁN

Nem hozott áttörést az ellenzéknek a kampány felpörgése, sőt az első háborús hírek is inkább a kormánypártot erősítették, ez derül ki a baloldali Medián közvélemény-kutató cég elemzéséből, amelyet a HVG online felületén közöltek. A legújabb mérések azt mutatják, hogy 49:43 arányban vezetnek a kormánypártok a baloldali koalíció előtt.

Érdekesség, hogy a Medián mérésében ezúttal a Mi Hazánk Mozgalom (4%) közelebb áll a parlamentbe jutáshoz, mint a Kétfarkú Kutya Párt (3%), emlékezetes Hann Endréék beszéltek először arról, hogy a viccpárt akár be is juthat a következő Országgyűlésbe.

Mandátumok aránya

A 2010-es magyarországi országgyűlési választás:

A választás eredményeképpen a 4 párt és egy független jelölt jutott be a parlamentbe: Fidesz-KDNP (263 fő), MSZP (59 fő), Jobbik (47 fő), LMP (16 fő) és a független Molnár Oszkár.

A 2014-es magyarországi országgyűlési választás:

Fidesz-KDNP 133 mandátum, Összefogás (MSZP–EGYÜTT–DK–PM–MLP) 38 mandátum, Jobbik 23 mandátum, LMP 5 mandátum,.

A 2018-as magyarországi országgyűlési választás:

Fidesz–KDNP 133, Jobbik, 26, MSZP–Párbeszéd, 20, DK 9, LMP 8, Együtt 1, Független 1, MNOÖ 1

Mi a 2022-es választás tétje?

2010 óta az Orbán-kormány 3,5-szeresére növelte a családtámogatásokra fordítható összeget, azonban ha a baloldal kerülne kormányra, akkor ennek jelentős részét megszüntetnék. Ezek az alábbi támogatási formák:

  • A babaváró hitel
  • Az otthonfelújítási támogatás
  • A falusi csok
  • A Zöld Otthon Program
  • A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Mindezek mellett még érdemes megemlíteni a családi adókedvezményt is, mivel a baloldal azt is megszüntetné több nyilatkozat alapján.

MÍG 2010-BEN AZ EGY- ÉS KÉTGYERMEKES CSALÁDOK SEMMILYEN TÁMOGATÁST NEM KAPTAK ADDIG MOST AZ EGYGYEREKESEK ÉVES SZINTEN 120 EZER, MÍG A KÉTGYEREKESEK 480 EZER FORINTOS ADÓKEDVEZMÉNYT KAPNAK.

A háromgyermekesek pedig most évi egymillió 188 ezer forintot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről