Az amerikai olaj- és gázembargó margójára

ásvány, uranium, uránium, urán
Uranium, a chemical element with a U symbol and an atomic mass equal to 238 u, has an atomic number 92
Vágólapra másolva!
Az ukrán-orosz válság következményeként folyamatosan újabb és újabb szankciókat vetnek ki Oroszországra. Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok embargót vezet be az oroszországi kőolaj- és földgázimportra, hogy „térdre kényszerítse az orosz gazdaságot". Ennek érdekében – feladva korábbi álláspontját – Washington megegyezett eddigi legnagyobb latin-amerikai ellenlábasával, Venezuelával a kiesett orosz kőolajimport pótlása érdekében. Ugyanakkor az amerikai energiaembargóból – nem túl meglepő módon – kihagyták az amerikai atomerőművek üzemeltetéséhez elengedhetetlen orosz urán importját, ami újabb bizonyítéka annak, hogy az atomenergetika olyan stratégiai ágazat, amely a mindenkori aktuálpolitika felett áll.
Vágólapra másolva!

Orosz függőségben az amerikai atomipar

Sokan nem is gondolnák, de az Egyesült Államok nemcsak az orosz olajtól függ, hanem az orosz urántól is! A világon a legtöbb atomerőművi blokk az Egyesült Államokban működik. Szám szerint 93, miközben az amerikai uránkitermelési- és dúsítási kapacitások elenyészőek, ezért nagyon jelentős az import.

North Anna Atomerőmű, Louisa megye, Virginia állam Forrás: Getty Images via AFP/2011 Getty Images/Scott Olson

A 2020-as adatok szerint a teljes éves amerikai uránszükséglet csaknem felét Oroszország (16%) és két szövetségese, Üzbegisztán (8%) és Kazahsztán (22%) biztosította.

Mindezek mellett Kanada 22, Ausztrália 11, Namíbia 5, valamint az Egyesült Államok, továbbá öt másik ország a szükséglet 14 százalékát biztosította. Mindeközben az orosz urán a legolcsóbb importforrás!

Magyarul: az Egyesült Államok azért hagyta ki a szankciók közül az Oroszországhoz és szövetségeseihez köthető uránimportot, mert enélkül az amerikai atomerőművi blokkok felét rövid időn belül le kellene állítani, ami súlyos ellátásbiztonsági kockázatot hordozna az USA-ban.

Az amerikai embereket és a gazdaságot nem lehetne ellátni olcsó villamos energiával.

Ha az érintett villamos energia mennyiségét nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy 2020-ban az amerikai atomerőművek a teljes fogyasztás mintegy 20 százalékát biztosították, amely hatalmas, 790 TWh áramtermelést jelent. Végeredményképpen ennek a mennyiségnek a fele, 395 TWh villamosenergia-termelés köthető az oroszországi és szövetségeseitől származó uránhoz!

A kitettséget jelzi, hogy az orosz uránból az USA-ban évente előállított energia Magyarország 8 évnyi teljes áramfogyasztásának felel meg.

Oroszországi friss üzemanyag-szállítmányok

A friss nukleáris üzemanyag könnyen tartalékolható, 2-3 évnyi stratégiai tartalék egy nagyobb teremben is elfér. Emellett egyszerűen szállítható közúton, vasúton, hajón, de akár repülőgépen is.

Az urán, az U jelű kémiai elem, amelynek atomtömege 238 u, atomi száma 92. Forrás: shutterstock.com

A szlovák Gazdasági Minisztérium közleménye szerint ez történt 2022. március 1-jén, amikor is a pozsonyi repülőtéren szállt le a Volga-Dnepr teherszállító légiflotta Il-76-os típusú repülőgépe, amely friss nukleáris üzemanyagot vitt a szlovák atomerőművi blokkok számára.

Szlovákia és Lengyelország ugyan lezárta a légterét az orosz repülőgépek előtt, de ebben kivételt tettek. Sőt, ha a korábbi éveket vizsgáljuk, akkor az is egyértelműen látható, hogy a friss orosz nukleáris üzemanyag szállításában soha nem volt fennakadás. Ukrajna az elmúlt évtized konfliktusai közepette is mindig határidőben megkapta a szerződés szerinti orosz üzemanyag-szállítmányokat, soha nem volt fennakadás az energiatermelésben és ellátásban!

A fentiek tökéletesen példázzák, hogy az atomenergia békés célú alkalmazása mindenütt az ellátásbiztonság és a megfizethető árú áramszolgáltatás kulcseleme, s mint ilyen, nemzetstratégiai kérdés, amely az aktuálpolitika felett áll!

A Paks II. Atomerőmű nem végleges látványterve Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Ezért is teljes képtelenség, hogy a hazai baloldal egy évtizede folyamatosan kampánytémaként kezeli az energetikát és a Paks II. projektet. Márpedig ahogy az USA sem tud meglenni az orosz urán nélkül, úgy Magyarország sem a paksi blokkok, illetve az azokat felváltó Paks II. Atomerőmű nélkül!

Az európai energiaembergót támogató és a Paks II. projekt leállítását követelő ellenzék a hazai ellátásbiztonságot fenyegeti, és ezért szembemegy az ország és mindannyiunk érdekeivel!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről