Novák Katalin köztársasági elnökké választásáról dönt a parlament

Novák Katalin
Vágólapra másolva!
Magyarország történetének első női köztársasági elnökévé választhatja meg az Országgyűlés csütörtökön Novák Katalint. Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni, erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel - nyilatkozta korábban a volt családügyi miniszter. Novák Katalin lehet az 1990 utáni magyar történelem hatodik államfője.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök megválasztására, majd ünnepélyes eskütételére az Országgyűlés 2022. március 10-i, csütörtöki ülésén kerül sor 9.30-kor – derül ki a parlament sajtóosztályának közzétett tájékoztatójából. Áder János utódja minden bizonnyal a Fidesz–KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter lesz, akit mind a 132 kormánypárti képviselő a támogatásáról biztosított.

Novák Katalin: A családok sorsa marad a szívügyem

- nyilatkozta jelöltségéről az Indexnek nemrég adott interjúban Novák Katalin, aki egyértelművé tette, hogy a jövőben is a magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügye, köztársasági elnökként is értük dolgozik majd.

A közös magyar jövő részei a határon túl élő nemzettársaink, ugyanígy a beteg gyermeket nevelő vagy egyszülős családok, de a felzárkózó roma közösségek is. Rájuk különösen oda fogok figyelni – mondta Novák Katalin.

Novák Katalin lehet 1990 óta a hatodik köztársasági elnöke Magyarországnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Angolul, franciául, németül és spanyolul beszél

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott.

Angolul, franciául és németül folyékonyan beszél, ezekből a nyelvekből felsőfokú nyelvvizsgája is van, de spanyolul is beszél társalgási szinten. A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot.

Komoly programok kidolgozása

Háromgyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja volt a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Novák Katalin már többször is kifejtette, kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük.

Novák Katalin minisztersége alatt több fontos programot dolgozott ki Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter nevéhez fűződik egyebek mellett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatóintézet létrehozása, a családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint

a babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, az otthonteremtési program és a bölcsődei fejlesztések elindítása.

Novemberben mutatták be a szerkesztésében kiadott, ötven ember – köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő – családról szóló írásait tartalmazó Ami a miénk című kötetet.

A hatodik köztársasági elnök

Ha Novák Katalint megválasztják köztársasági elnöknek, akkor ő lesz az 1990 utáni magyar történelem hatodik államfője. Göncz Árpád 1990-2000 között, Mádl Ferenc 2000-2005 között, Sólyom László 2005-2010 között, Schmitt Pál 2010-2012 között, míg Áder János 2012-2022 között töltötte be a legmagasabb közjogi tisztséget Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről