Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Támadás a jobboldali lapok ellen: külföldi megfigyelők vizsgálatot követelnek

illusztráció, pénz, sikkasztás, lopás 
 Phishing,,Cyber,Security,,Online,Information,Breach,Or,Identity,Theft,Crime smartphone,data,shadow,software,screen,danger,hack,crack,passwor
Phishing, cyber security, online information breach or identity theft crime concept. Hacked phone. Hacker and cellphone with hologram data. Mobile scam, fraud or crime. Cybersecurity infringement.
Vágólapra másolva!
Portálok ellehetetlenítése és újságírók vegzálása? A baloldal bűnözőket bérelt fel a kampányban? Ez is benne lesz vajon az EBESZ-jelentésben? – tette fel a kérdést Varga Judit igazságügyi miniszter. 
Vágólapra másolva!

Több online jobboldali portál, így például a Nemzeti Sport, a 888, a Metropol, a Figyelő, a Szabad Föld és a Mandiner is elérhetetlenné vált hétfő reggel.Több lapon nem sokkal a leállás előtt az alábbi üzenet jelent meg: „Ez a weboldal a kormányzati propaganda része! Elhozzuk az igazságot nektek! Kormányzati propaganda helyett független sajtót!" Politikai hackertámadásról van szó, hiszen a kicserélt szövegek helyén arról is lehetett olvasni, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt ígéreteiből már több tucat teljesült.

Az ügyről Jerzy Kwasniewskit, a lengyel Ordo Iuris elnökét is megkérdeztük, hiszen a velük együttműködő varsói Collegium Intermarium Egyetem szervezésében választási megfigyelői feladatok ellátására tudományos kutatóintézetek, think tankek és társadalmi szervezetek képviselői, valamint jogászok és újságírók érkeztek négy európai országból (az előkészítésben ukrán szakértők is részt vettek) március 24-től Budapestre.

A szabad média elleni támadások a választási kampány során a demokratikus választások alapelveinek veszélyeztetettségének riasztó jelei - minderről Jerzy Kwaśniewski, a lengyel Ordo Iuris elnöke beszélt a jobboldali portálok elleni támadás után. Úgy látja, a politikai polarizáció fokozódása vezet a szólás- és sajtószabadság elleni ilyen jellegű informatikai támadáshoz.

De nem csak a fenti két szervezet (Ordo Iuris és a Collegium Intermarium) szervezésében van jelenleg ilyen megfigyelés a választás kapcsán, hiszen jelen van az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) is. A szervezet korábbi, rendkívül megalapozatlan időközi jelentéséről már olvashattak.

Jerzy Kwaśniewski: Úgy tűnik, hogy az erőszakos cselekményeket a politikai spektrum egyik oldalának radikális támogatói hajtják végre Forrás: Origo


Meg kell vizsgálni az esetleges jogsértéseket

Jerzy Kwaśniewski közölte, hogy ezzel a jobboldali portálok és influenszerek elleni támadással az EBESZ-missziónak is foglalkoznia kellene. Az Ordo Iuris vezette küldöttség álláspontja szerint ugyanis a választási kampány utolsó napjaiban a szabad kommunikáció bármilyen erőszakos megzavarását a demokratikus eljárások aláásásaként kell kezelni, és a misszió során ezen szempontok alapján vizsgálja majd az eseményeket. A nemzeti választási szervek és a közpolitika feladata, hogy megfelelő válaszokat adjon a választások alapelveinek az előbb bemutatott megsértése miatt - tette hozzá.

A misszióvezető szerint nyilvánvaló, hogy a választások utolsó hetében a kommunikáció szabadsága elleni minden egyes támadás befolyásolhatja a szabad választási döntést azáltal, hogy a politikai küzdelem egyik oldalának kedvez. Amikor az online kommunikáció a magyar választók második (a televízió után) információforrása, ezt a szabad választási folyamat biztonsága szempontjából elsődleges kérdésként kell kezelni - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről