A háború miatt a kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását

kormányinfó, kormányinfó 04.20., gulyás gergely
Vágólapra másolva!
Kocsis Máté maradhat a Fidesz frakcióvezetője, míg Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón. A szomszédban zajló háború miatt a kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását. A tárcavezető hangsúlyozta: a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, az érettségi például normális rendben megtartható, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét - tette hozzá Gulyás Gergely. A Fidesznek megfelel, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke - mondta Gulyás az Origo kérdésére. 
Vágólapra másolva!

A magyar demokrácia mindig akkor volt a legerősebb, amikor polgári kormányzás volt Magyarországon – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az 1990 óta lezajlott 9 választás történetében három kiemelkedő részvételt mutató választás volt: ezek a 2002-es, a 2018-as és a 2022-es országgyűlési választások voltak. Néhány tizedszázalékos eltéréssel az emberek 70 százaléka vett részt a választásokon. A majdan megalakuló kormány legitimációja így kifejezetten erős – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely: A majdan megalakuló kormány legitimációja kifejezetten erős Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megszűnik a járványhelyzet miatti veszélyhelyzet május 31-én

A tegnapi kormányüléssel kapcsolatban kifejtette: a közjogi helyzet világos, a jelenlegi kormánynak május 2-ig tart a megbízatása. Hangsúlyozta: A Parlament megalakulására május 2-án kerül sor. Gulyás Gergely a személyi kérdésekről szóló sajtóban megjelent találgatásokra nem reagált. Kiemelte: a május 16-ával kezdődő héten választják meg a miniszterelnököt, és megalakul az új Országgyűlés is. Mint fogalmazott, egy személyi döntés volt, amellyel nem lehetett várni:

Gulyás Gergely elmondta, a koronavírussal összefüggésben súlyos kezelésre szorulók száma a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent, ugyanakkor a megbetegedések száma erős kilengéseket mutat. A koronavírus továbbra is velünk van, de a betegség intenzitása csökkent, és továbbra is a súlyos alapbetegségekkel küzdők vannak a leginkább veszélyben – tette hozzá. A tárcavezető hangsúlyozta:

a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik.

Egyelőre semmilyen korlátozó intézkedést sem tervez a kormány a járvány kapcsán, az érettségi normális rendben megtartható - mondta a miniszter.

Cél: A háború megfékezése

A miniszter jelezte, Magyarország továbbra is mindent megtesz a háború megfékezése érdekében befolyásunk mértékének megfelelően, de minden nagyhatalomnak a béke helyreállítására kell törekedni. A reális forgatókönyv, hogy a háború még hónapokig, akár évekig eltarthat, ezért rövid távon a háború befejezése nem várható.

– emelte ki. Gulyás Gergely elmondta, reméli, hogy nem kell majd élni a kiegészítések életbe léptetésével.

„Bár pontos számok nem állnak rendelkezésre, de több tízezer, akár a százezret is elérő számban lépték át eddig a határt a menekültek; a cél, hogy minél többeket tudjanak beiskolázni, minél többeknek tudjanak munkát adni, ellátásuk, étkeztetésük, iskoláztatásuk biztosított legyen" – hangsúlyozta a miniszter. Gulyás kitért arra is, a déli határ védelmére eddig összesen 600 milliárd forintot költött a kormány, ebből 40 milliárdot fordított az ukrán menekülthelyzet kezelésére, 2 százaléknyi volt ebből uniós forrás. – A déli határon lévő menekültek ellátására 4 milliárd forintot kaptunk az Uniótól, ezt is a menekültek ellátására, iskoláztatására költjük – tette hozzá.

600 milliárdot költött eddig a kormány a déli határ védelmére Forrás: www.police.hu

Stabil lábakon a gazdaság

Magyarország a középmezőnyben van a 8,6 százalékos inflációval, előttünk van például Románia, Spanyolország és Belgium is – mondta. Gulyás ismertetése szerint fontos az inflációt kormányzati intézkedésekkel mérsékelni, a Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint 2022 augusztus-szeptemberében kezdődhet meg az infláció csökkenése, addig – remélhetőleg szerény mértékű – növekedésre lehet számítani.

– mondta Gulyás Gergely. Azt is kifejtette, hogy a járvány előtti időszakhoz képest is kevesebb az álláskereső, jelenleg 3,6 százalékos a munkanélküliség, a foglalkoztatottság pedig a 4,7 millióhoz közelít. A kiskereskedelem és vendéglátás felülmúlták a 2019-es arányokat, amely szintén hazánk stabilitását mutatja – tette hozzá a miniszter.

Folyamatos a segítségnyújtás

Szentkirályi Alexandra köszönetet mondott a menekülteknek segítséget nyújtóknak, akik összehangoltan végzik tevékenységüket. Az elmúlt 24 órában 10,5 ezren érkeztek a magyar oldalra. Kiemelte: 625 ezer azok száma, akik a háború elől menekülve érkeztek az ukrán vagy román határon keresztül Magyarországra.

Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító papírt állítottak ki. Több mint a fele az elhelyezetteknek gyermek, de civil szervezetektől és magánfelajánlások formájában is érkezik segítség a menekültek számára.

Folyamatos az ukrajnai menekültek ellátása Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hangsúlyozta, hogy jelenleg is működnek a segítségpontok, 5 helyszínen a határ mellett. Szentkirályi Alexandra kiemelte: az 1 milliárd forintot is meghaladta az a felajánlás, amelyet a magyar emberek, magánemberek és cégek nyújtottak segítségképpen. Részletezte, hogy többek között a BOK Csarnokban eddig 24 ezer ember fordult meg és kap segítséget. Hozzátette: 300 óvodás és több mint 100 iskolás ukrajnai menekült van már a magyar intézményekben. Mint mondta, a kormány 40 milliárd forintot fordított eddig a menekültek megsegítésére.

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva kiemelte: ahhoz, hogy a kormány politikáját támogassák, szövetségre van szükség, és a baloldalon ennek a minimuma sincs meg. Hozzátette:

Elmondta azt is: A baloldal a választókban keresi a hibát, ha az eredmény nem nekik kedvező. Szerinte ez nem demokrata hozzáállás. Úgy fogalmazott: az a politika alfája és omegája, hogy a választópolgároknak mindig igazuk van. Ahol pozíciókat vesztettünk, ott is mindenütt gratuláltunk a győztesnek - tette hozzá Gulyás Gergely.

Ez megfelel a Fidesznek

Az Origo Jakab Péterre vonatkozó kérdésre válaszolva Gyulás Gergely elmondta,

Az ellenzéki szavazók „eltűnésével" összefüggésben a miniszter elmondta, nem tartja méltányosnak, hogy kizárólag egy párton verik el a port a baloldalon, hiszen a józanul gondolkodó választópolgárok részéről joggal merültek fel kétségek, bizalmatlanság. Szerinte sok baloldali szavazó szavazott kétségek között, ami szubjektív megállapítás, de a „jobb híján szavazók" mindenképpen sokan lehettek.

Orbán Viktor vatikáni látogatása kapcsán a vatikáni szerződés módosítása eddig nem merült fel, mert szerinte jó szerződés, ellenzékből is ezt képviselte annak idején a Fidesz.

– kommentálta a kormányalakítással kapcsolatos pletykákat a miniszter. Az árstopokról külön-külön döntést fog hozni a kormány, jövő héten legkésőbb dönteni kell róluk. A szektoriális különadókról döntés eddig nem született, de nem lehetetlen, hogy be fog vezetni ilyet a kormány.

Nincs tolerancia ezzel szemben

A korrupcióval szemben nincs tolerancia, ezt a minisztériumokkal szemben is alkalmazni kell – számolt be Gulyás Gergely a tegnap nyilvánosságra került hírekkel kapcsolatban. A kormány megtiszteltetésnek tartja, hogy a Vatikán meghívta a miniszterelnököt; a tavalyi pápai látogatás folyománya volt a mostani meghívás, a Vatikán a külpolitikában továbbra is fontos szerepet játszik a több területen fennálló nézetkülönbségek ellenére. L. Simon László posztolta közösségi oldalán, hogy elképzelhető-e, hogy manapság csak telefonon lehet bejelentkezni a háziorvoshoz, ezt kommentálva Gulyás Gergely elmondta, jobbulást kíván L. Simon László édesanyjának, az önálló egészségügyi minisztérium a baloldal ötlete volt, ez nem fog megvalósulni.

Egyelőre nincs döntés az orosz energiahordozók szankciójáról Forrás: Hans Lucas via AFP/Florian Jannot-Caeillete / Hans Lucas/Florian Jannot-Caeillete

Jelenleg nincs alternatívája az orosz gáznak

A német külügyminiszter bejelentette, hogy a német kormány az orosz olajimportot az év végén szeretné lezárni. Erre reagálva Gulyás Gergely elmondta, hogy az erről folyó vita és moralizálás a miniszter szerint értelmetlen. Ha bármilyen szankciót akarunk bevezetni, akkor azt be kell mutatni, hogy milyen következményekkel jár, ezeket most nem látjuk.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az ellenzékben jelenleg óriási káosz uralkodik.

Az állításaik azonnali megcáfolása nem más, mint a választópolgárok megvezetése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokra Brüsszel részéről még nem érkezett hivatalos válasz.

Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is: Nem lesz önálló egészségügyi tárca, és teljesen önálló oktatási tárca sem lesz. Egészségügyi átalakítással kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: sok fontos egyeztetés megtörtént, a kamarával egyetemben. Mint mondta,

Meg fog maradni az a gyakorlat, hogy Európában GDP-arányosan Magyarország költ családtámogatásra. Semmilyen forráskivonásra a családtámogatási rendszerben nem kerül sor, sőt ezeket a támogatásokat majd bővíteni fogják – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy az április 10-i hatállyal felmentett Ekler Gergely, aki a Miniszterelnökség államtitkára volt, Novák Katalin mellett fog dolgozni a jövőben.

A kormány támogatja a fővárost

Hatvanmilliárd forintos megszorításokról beszélt Horváth Csaba azzal kapcsolatban, hogy a kormány támogatja-e a fővárost, Gulyás Gergely elmondta, a kormány eddig is támogatta a fővárost, és ez után is támogatni fogja, ugyanakkor a főváros az iparűzési adó miatt jobb helyzetben van, mint volt. A költségvetés módosítása kapcsán a miniszter elmondta, szeretnék, ha azt a tavaszi ülésszakban meg tudnák tervezni, de nagyon sok a bizonytalanság a körülmények miatt, így szóba került, hogy inkább ősszel kellene dönteni róla, de erről még nem született megegyezés.

A kormány támogatja a fővárost Fotó: Csudai Sándor - Origo

A ferihegyi repülőtér megvásárlásának szándéka továbbra is fennáll, a finanszírozás feltételeit meg kell teremteni

– mondta a miniszter. A pályázatkezelőkkel kapcsolatos kenőpénzügyet Gulyás Gergely ismét úgy kommentálta, hogy ez súlyos, több évvel büntetendő korrupciós bűncselekmény, az ügy GINOP-pályázatokat, de magángazdasági és nem politikai szereplőket érintett. Az önkormányzatok rezsicsökkentésének kompenzálásáról tárgyalni fognak az érintettekkel; az állam, ha tud, akkor hozzájárul, de a terheket az önkormányzatoknak is kell viselniük – fejtette ki a miniszter.

Az 1995-ös nemzetbiztonsági törvényt át kell tekinteni és aktualizálni kell -
mondta egy kérdésre Gulyás Gergely. Korábban nem látott személyes adattal való visszaélés történhetett a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdatnál - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről