A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Magyarország békepárti, a kormány minden olyan nyomásnak ellen fog állni, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítson

Kovács Zoltán, NYT
Vágólapra másolva!
Magyarország békepárti, és a kormány minden arra vonatkozó nyomásnak ellen fog állni, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítson - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán a Kossuth Rádióban azt mondta:

az a mandátum, amelyet a "békevágy" és a békére törekvés szellemében adtak a magyar választók a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, továbberősíti a kormány - már a háború kitörése óta - vallott felfogását.

Az államtitkár felidézte, hogy az ukrajnai háború kitörése előtt Orbán Viktor miniszterelnök is járt Moszkvában a békés rendezés érdekében, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is rengeteget tett azért, hogy Magyarország a lehetőségeihez képest tűzszünetre sarkallja a feleket.
Annak kapcsán, hogy bekérették a Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, Kovács Zoltán azt hangsúlyozta:

a diplomáciai, külpolitikai véleménynyilvánításnak vannak korlátai, ráadásul ez most együtt járt a magyarországi választásokba való beavatkozással.

Erre volt reflexió ez a lépés - mondta. Kovács Zoltán kiemelte: Magyarország a legerősebb támogatója Ukrajna szuverenitásának. Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai, nemzeti érdeke, hogy "egy szuverén állam legyen tőlünk keletre".

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban, 2022. április 6-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Példaértékű az összefogás

Az államtitkár példamutatónak nevezte Magyarország összefogását, köztük az állami és civil szervezetek összefogását, ahogy az Ukrajnából érkezett menekülteknek segítettek.

- jelentette ki. Kovács Zoltán kitért arra is, hogy "vannak olyan valóságok", amelyeket meg lehet kérdőjelezni, de meghatározzák Magyarország viselkedését. Ilyen például az energiafüggőség, amelyet megörökölt a kormány - mondta, megjegyezve:

ez a kormány tette a legtöbbet az energiafüggőség lazítása, az alternatív útvonalak kiépítése érdekében.

A baloldal nem tudta volna, mit csináljon

Az államtitkárt az M1 aktuális csatornán is kérdezték egyebek mellett a magyar választási eredményt ért nemzetközi kritikákról. Kovács Zoltán kiemelte:

lehet vitatkozni a Fidesz-KDNP felfogásával, de a magyar emberekkel nem. Vasárnap olyan egyértelmű véleményt nyilvánítottak a magyar választók, amellyel nem lehet vitatkozni

- szögezte le.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Magyarország ellen indított uniós eljárás kapcsán úgy fogalmazott:

hogy tarthatatlan és alaptalan az az álláspont, amit eddig képviseltek. Az államtitkár szerint a választási eredmény is jelzi, hogy Magyarország sikeres ország, és a közösen elért eredményeket nem lehet elvitatni. Ezzel szemben volt egy "értékmentes, víziómentes", magát baloldali összefogásnak nevező tömörülés, amelynek egyetlen célja a hatalom megszerzése volt, de arról

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet a gyermekvédelmi népszavazás eredményére, rámutatva, soha nem adtak le "egy irányba" ennyi szavazatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!