Márki-Zay Péter megint elszólta magát: fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában először megpróbálta letagadni, hogy fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába, de óvatlanul kétszer is elszólta magát. 
Vágólapra másolva!

Márki-Zay ellen ma Örkényben gazdák tüntettek azért, mert magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába.

A baloldal jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megpróbált kitérni a kérdések elől, de kétszer is elszólta magát: mind fegyvereket, mind katonákat küldene Ukrajnába.

A fegyverszállításra vonatkozó kérdésre a Magyar Közlöny egyik számát mutogatta, amely szerinte azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor jóváhagyta fegyverek szállítását Magyarországon keresztül. Csakhogy ebben a rendeletben nincs szó Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokról, a rendelet csak a NATO-tagországok egymás közti együttműködéséről szól. Sőt, a rendelet kifejezetten megtiltja az Ukrajnába tartó fegyverszállításokat - vagyis Márki-Zay hazudott. Viszont, mivel hozzátette, hogy ő ezt csinálná, egyértelmű: Márki-Zay igenis engedné a fegyverszállításokat Ukrajnába. Ezt a riporter kérdésére aztán nem is cáfolta.

Ennél is érdekesebb volt egy másik elszólása, amikor kiderült, hogy csak civileket nem küldene Ukrajnába, katonákat viszont igen. A mondat úgy hangzott, hogy nincs olyan ember, aki elhinné, hogy a baloldal ki sem képzett embereket - nem is katonákat - kiküldene Ukrajnába. Ami azt jelenti, hogy Márki-Zay nem utasította vissza azt, hogy magyar katonák, ha úgy adódik, menjenek Ukrajnába.

Ez nem újdonság, hiszen korábban is azt mondta, ha a NATO úgy kívánja, akkor akár magyar katonák is mehetnének.

Hasonlóan nyilatozott korábban a momentumos Cseh Katalin és Fekete-Győr András, valamint a Jobbik alelnöke Potocskáné Kőrösi Anita, vagyis szerintük a katonák dolga az, hogy háborúba menjenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!