Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nyilatkozat a Demokratikus Választások Európai Platformjának hírleveléről

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, szavazás, Miskolc, Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában
Miskolc, 2022. április 3. Szavazók a miskolci Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
2022. április 13-án a Demokratikus Választások Európai Platformjának berlini központja hírlevelet küldött a közelmúltbeli magyarországi választásokról és arról, hogy a folyamatot független választási megfigyelőcsoportok monitorozták, köztük a lengyel Ordo Juris Jogi Elemző Intézet és a Collegium Intermarium Egyetem által vezetett csoport - írja közleményében az Ordo Iuris lengyel jogi elemző intézet.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Választások Európai Platformját anyagilag támogatja a német kormány és az Európai Unió, amely számos kérdésben vitában áll a magyar kormánnyal, és leplezetlen módon beavatkozott a magyarországi demokratikus folyamatba azzal, hogy a választásokat megelőző időszakban a magyar kormányt bíráló nyilvános nyilatkozatokat tett és pénzügyi szankciókat is foganatosított Magyarországgal szemben.

Leplezetlen módon próbáltak beavatkozni a magyar demokratikus folyamatokba. (illusztráció) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Platform emellett számos olyan szervezetet is magában foglal, melyeket az a Soros György irányít és/vagy finanszíroz, akinek szintén hosszú időre visszanyúló konfliktusa van a magyar kormánnyal.

Az első, "A választások utáni nyilatkozatok és jelentések" című fejezetben hamis vádakat fogalmaznak meg, amikor azt állítják, hogy a független megfigyelőknek "a választások jóváhagyása volt a céljuk". Azt is sugallják, hogy "az Orbán-kormány hívta meg" a megfigyelőket, ami az Ordo Iuris Intézet és a Collegium Intermarium megfigyelői esetében valótlan. Emellett "elfogult választási megfigyelőknek" nevezték őket, ami nem igaz.

Azt is állítják, hogy "az EBESZ ODIHR, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) nemzetközi megfigyelői tanúsították, hogy a választásokon indulók nem egyenlő feltételek mellett vetélkedtek, és elmosódtak a határok az állam és a Fidesz által vezetett kormánykoalíció között". Nem vették észre a "határok elmosódását" az ellenzéki pártok és az Európai Unió között.

A hírlevél második része, mely "Az Európai Uniónak támogatnia kell a magyar civil társadalmat a demokratikus intézmények és a tisztességes választások megerősítése érdekében" címet viseli, felszólítja az Európai Uniót, hogy "ne nyújtson további pénzügyi támogatást a magyar kormánynak, különösen a pandémia utáni helyreállítási alap keretében."

Továbbá azt a javaslatot is megfogalmazza az Európai Unió felé, hogy "dolgozza ki a magyarországi civil szervezetek stratégiai és hosszú távú pénzügyi támogatásának modelljét a jövőbeli működőképességük és hatékonyságuk biztosítása érdekében".

Ez a szakasz figyelmen kívül hagyja, hogy a választási részvétel meghaladta a 70%-ot, és a kormánykoalíció a leadott szavazatok abszolút többségét, 54 százalékát szerezte meg.

További pénzügyi nyomásgyakorlásra szólít fel a magyar lakossággal szemben mindaddig, amíg a választók nem kezdenek el Berlin és Brüsszel kívánsága szerint, és nem saját meggyőződésüknek megfelelően szavazni.

Az eredeti írást itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről