Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Lengyel választási megfigyelő: Külföldi baloldali újságírók avatkoznak be a választási kampányokba

Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézet együttműködési megállapodás sajtótájékoztató.
2020.02.14 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Jerzy Kwasniewski az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris lengyel, konzervatív jogi kutatóintézetek együttműködési megállapodásáról tartott sajtótájékoztatón. 2020.02.14 Budapest
Vágólapra másolva!
Az április 3-án lezajlott országgyűlési választások tapasztalatairól kérdezte az Origo Jerzy Kwaśniewskit, a lengyel Ordo Iuris Jogi Kulturáltságért Intézet nevű független jogi szervezet elnökét, aki többedmagával választási megfigyelőként volt jelen Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Jerzy Kwaśniewski elsőként az erdélyi levélszavazatokkal kapcsolatos Telex-botrányról beszélt.

Értékelése alapján

ez volt az egyik legsúlyosabb vád a kampány alatt.

„És mivel pont a baloldali pártok szavazatait érintette, ezért az aggodalmuk még nagyobb volt" – emelte ki. Éppen ez okból kifolyólag munkacsoportot hoztak létre, hogy kiderítsék, mi a valóságalapja a híreszteléseknek.

Jerzy Kwaśniewski Forrás: Origo

A választási megfigyelő hozzátette: „a munkacsoportunk számára egyik legfontosabb az volt, hogy ellenőrizzük, lehetséges-e, hogy bárki a határon túli magyarok közül – a túlnyomóan magyar településeken – jogtalanul összegyűjti-e ezeket a szavazólapokat? Konkrétabban lehetséges-e az, hogy valaki szétválogatja az ellenzéki és a kormánypárti szavazatokat?"

A munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy ez lehetetlen, mert a szavazás titkossága az azonosítólap elkülönítésével biztosított, és a teljes folyamat biztonságos.

Egy megjegyzéssel élnék:

– hangsúlyozta.

„A témát jelentésünkben részletesen fel fogjuk dolgozni" – fűzte hozzá Jerzy Kwaśniewski.

A Fidesz honlapjának, illetve a konzervatív hírportálok meghekkelésével kapcsolatosan arról beszélt:

„Azt javasolnánk, hogy a közösségi média jelentőségének emelkedésével együtt a jogrendszerbe is be kellene építeni ennek a szabályozását" – hangsúlyozta az Ordo Iuris vezetője.

A lengyel megfigyelő arról is beszélt, hogy

külföldi baloldali újságírók avatkoznak be a választási kampányokba,

de ez persze nem csak Magyarországot érinti, hanem más európai országokat is.

„Leginkább a külföldi újságíróknak nem kellene megpróbálni befolyásolniuk a választási eredményt, a belföldieknél ez viszont elfogadható" – tette hozzá.

Jerzy Kwaśniewski felhívta rá a figyelmet,

a végső jelentésükben külön ki fognak térni a Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök, illetve Ficsor Ádám volt titokminiszter-féle DatAdat-botrányra.

Hangsúlyozta, hogy a dolog a Cambridge Analytics-ügyhöz hasonlít, amely az amerikai választásokon már előjött.

A megfigyelői munkásságáról beszélve Jerzy Kwaśniewski kiemelte, az elmúlt két hétben azt tapasztalta, hogy mindkét oldalról nagyon nyitottak voltak a politikusok. Ugyanakkor úgy látja, hogy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről