Vágólapra másolva!
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint súlyosabb büntetés kiszabása szükséges azzal a férfival szemben, aki kést használva akarta a rendőri fegyverhasználatot kikényszeríteni.
Vágólapra másolva!

A 30 éves, büntetett előéletű férfi két évvel ezelőtt augusztusban sok nyugtatót vett be, amitől bódult állapotba került. Közölte az élettársával, hogy öngyilkos lesz, de nem úgy, ahogy mások. Hogy megmutassa, komolyan gondolja, egy késsel a bal csuklóját és az alkarját is megvágta. Mivel a nő nem tudta lebeszélni tervéről, a 112-es hívószámon segítséget kért. A férfi arra gondolt, hogy vallási okok nem önkezével vet véget az életének, hanem lelöveti magát egy rendőrrel, amit úgy akart elérni, hogy a nő nyakához tart egy kést és akkor majd a rendőr meghúzza a ravaszt. Mint a filmekben.

Amikor a rendőrök megérkeztek, a férfi megragadta élettársa haját, az úttest közepére rángatta és térdre kényszerítette.

Egy nagy pengéjű konyhakést szegezett az asszony torkának és azt kiabálta:

A rendőrök felszólították, hogy hagyja abba.

Mivel másodjára sem engedelmeskedett, az egyik rendőr a háta mögé került, és vállon rúgta.

A férfi a földre zuhant, a nő pedig elszaladt miután kiszabadult a szorításból. Az ellenálló férfit megbilincselték a rendőrök. A Miskolci Törvényszék állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény megvalósításával elkövetett terrorcselekmény miatt a férfi 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A megyei főügyészség a büntetés jelentős súlyosítását indítványozta. A férfi a védőjével együtt elsősorban teljes körű felmentés, téves ténymegállapítás és téves minősítés miatt, másodsorban a büntetés enyhítése miatt jelentett be fellebbezést. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Büntető Törvénykönyv alapján minimum 10 évi fegyházbüntetéssel, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is fenyegetett bűncselekmény elkövetőjének büntetése rendkívül enyhe. A férfi többszörösen büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja miatt tettarányos, súlyosabb büntetés kiszabásának van helye. Az ügyészségi és védelmi fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!