Ezért halt meg a buszon felejtett kislány

Vágólapra másolva!
Egy négyéves kislányt vittek életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel kórházba kedden délután Tomajmonostoráról, miután egy felhevült buszban több órára magára hagyták. A kislány életéért napokig küzdöttek az orvosok, de pénteken meghalt. Az Origónak Póta György gyermekorvos beszélt arról, mi történhetett a négyéves Inez szervezetében a halála előtt.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel több gyereket is egy kisbusszal vittek óvodába Tomajmonostorán. Amikor mindenki leszállt a buszról, a 4 éves Inez valamiért fent maradt. A Tények információi szerint

két idősebb gyerek szólt a buszsofőrnek, hogy egy gyerek nem szállt le, de a férfi ezzel nem foglalkozott, leparkolt és bezárta a buszt a kislánnyal együtt.

Az egyik óvónő 10 óra körül üzent a gyerek anyukájának, majd hívni is próbálta, de az anya egyik értesítést sem kapta meg.

Inez 8 órát töltött az 50 fokosra melegedett buszban.

A mentősök 1 órán keresztül küzdöttek az életéért a helyszínen, aztán mentőhelikopter vitte kórházba. A magatehetetlen kislány kiszáradt. Pénteken a szülők megerősítették a Blikknek, hogy

nem sikerült, Inez nem élte túl, a kórházban meghalt.

Globális összeomlás történhetett a kislánynál

Póta György gyermekorvos az Origónak azt mondta, hogy olyan hőkörnyezetben, mint például egy 50 fokos busz, egy kislány szervezete nem tud hőt leadni, ezért nem tudja visszahűteni a szervezetet normál testhőmérsékletre.

– mondta a gyermekorvos, majd hozzátette, hogy ilyenkor az agy nem kap elég vért, vagyis oxigént sem, ami miatt a kislány elájulhatott.

A túlzott felhevülés miatt összeomlott a keringése, ez okozhatta Inez halálát.

„Ilyen esetben a szerveken belül is elváltozások történnek, leginkább a vese az, amelyik nem bírja, hogy magas hőmérséklet mellett nincs meg az átáramlás. Elveszíti a folyadékterét a szervezet. Ezek vezetnek egy globális összeomláshoz" – magyarázta dr. Póta György.

Egy felnőtt túlélhette volna?

A gyermekorvos azt mondja, egy felnőtt túlélhette volna, ha bezárják egy buszba a hőségben. Az emberi szervezetnek ugyanis több mint 70, majdnem 80 százaléka víz. Az életkorral változik a víztérnek az a százaléka, aminek az elvesztése életveszélyes lehet.

– mondta dr. Póta György.

A polgármester eljárást indított a sofőr ellen, aki mint kiderült, csak helyettesített aznap. Az Origo az esettel kapcsolatban megkereste a rendőröket, akik elmondták, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást a sofőr ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!