Megmarad a rezsicsökkentés, mutatjuk, mennyit takarítunk így meg

gázóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Debrecen, 2012. október 1. Háztartási fogyasztásmérő gázóra. A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága 11 megyében látja el energiával a fogyasztókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A hosszú távon fenntarthatóvá váló rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagfogyasztásig valamennyi magyar háztartás továbbra is rezsicsökkentett árat fog fizetni. Egy átlagfogyasztó ma havonta 7 750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint volna. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Akik túl vannak a sávhatáron, azoknak nagy része is közel esik az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tudnak maradni. Az átlagfogyasztásig tehát továbbra is mindenki havi közel 159 ezer (évi 1,9 millió) forintot spórol meg a rezsicsökkentéssel. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a piaci árfizetés csupán a magyar háztartások negyedét érinti. A háztartások háromnegyede továbbra sem fog többet fizetni. A nagycsaládosoknál azonban átlag feletti gázfogyasztás esetén is megmarad a kedvezményes fogyasztási limit. A három vagy annál több gyermeket nevelő családoknál a kezdezményes fogyasztási korlát magasabb, 2329 m3 lesz. Ezen felül minden gyermek után +300 köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak.
Vágólapra másolva!

Magyarország kormánya a lakossági rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében először május 25-én lépett és felállította a rezsivédelmi alapot.

A rezsivédelmi alapba – a honvédelmi alaphoz hasonlóan – azok a nagy cégeknek kell befizetniük az extraprofitjukat, amelyek döntő többségében külföldi kézben vannak.

Itt főleg bankokra, telekommunikációs, illetve energetikai cégekre kell gondolni.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy a fenntarthatóság érdekében újabb döntést hozott a kormány:

a csökkentett gáz- és áramár augusztustól az átlagfogyasztás mértékig továbbra is érvényben marad. A döntés a víz árát nem érinti.

Aki pedig az átlagnál több áramot, illetve gáz kíván fogyasztani, annak a többletet már a magasabb, piaci áron kell fizetnie, Európa más országaihoz hasonlóan.

A Világgazdaság által készített, májusra vonatkozó statisztikai ábrák szerint, ha a fővárosokat hasonlítjuk össze, akkor azt vehetjük észre, hogy

nem csak az Európai Unióban, de a kontinensen is Budapesten a legolcsóbb a gáz ára.

Az elektromos áram az EU-s fővárosi összehasonlítás alapján szintén nálunk a legolcsóbb,

míg a kontinensen csupán Belgrád „veri" Budapestet.

A hosszú távon fenntartható rezsicsökkentés irányába lépett a kormány

Nem nehéz belátni, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban nem fenntartható az, hogy korlátlan mennyiségű energiafelhasználás után is a csökkentett legyen az áram és a gáz ára.

Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/év (210 kWh/hó), földgázban 1729 m3/év (144 m3/hó). Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Akik túl vannak a sávhatáron, azoknak nagy része is közel esik az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tudnak maradni.

A rezsicsökkentés tehát továbbra is mindenki számára biztosított az átlagfogyasztás erejéig, csupán azon felül a többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.

A háztartások döntő többségénél (legalább a háromnegyedénél) továbbra is 100 százalékos marad a rezsicsökkentés, a nagyobb energiafogyasztóknál – a háztartások hozzávetőlegesen negyedénél – az átlagfogyasztásig lesz érvényes a rezsicsökkentés.

Kivételt képeznek a nagycsaládosok, az ő esetükben továbbra is megmarad a kedvezményes fogyasztási limit.

A három vagy annál több gyermeket nevelő családoknál a kezdezményes fogyasztási korlát magasabb, 2329 köbméter lesz. Ezen felül minden gyermek után +300 köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak.

Átlagfogyasztással havi közel 160 ezret, éves szinten több mint 1,9 milliót lehet megspórolni a rezsicsökkentéssel

Vagyis: a rezsicsökkentés miatt egy átlagfogyasztó ma havonta 7 750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint lenne.

Magyarán:

átlagfogyasztásig mindenki továbbra is havi 158 694 forintot takarít meg, éves szinten pedig összesen 1 904 300 forintot spórol meg a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően.

Mindzekről alább tekinthető meg egy összefoglaló jellegű táblázat:

Az új szabályozással kapcsolatosan felmerülő részletkérdések

Fontos kihangsúlyozni, hogy a régi szabályozáshoz hasonlóan a mostani is vonatkozik az adott személy összes ingatlanjára, tehát nem csak arra amelyben életvitelszerűen tartózkodik. Tehát, a hétvégi házak, albérletek esetében továbbra is érvényes a rezsicsökkentés.

Szintén érdemes kiemelni, hogy

távfűtést használó családokat a jelenlegi módosítások nem érintik, ők a fogyasztás mértékétől függetlenül a jövőben is teljes mértékben rezsicsökkentett árat fognak fizetni.

Ez utóbbit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter erősítette meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről