Marad a rezsicsökkentett ár, a családok több mint háromnegyede ráadásul átlagfogyasztó

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Ma reggel Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos jelentette be az új változásokat, amelyek nem sokkal ezt követően a Magyar Közlönyben is megjelentek. A baloldal hiába keltett pánikot és riogatta azzal az embereket, hogy a kormány eltörli a rezsicsökkentést, erről a valóságban szó sincs. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjújában elmondta, hogy az előzetes becslések szerint a háztartások kevesebb mint negyedét érintik majd a módosítások. Ez az arány viszont várhatóan még tovább csökken majd, hiszen a háztartások, családok jelentős része megpróbál majd tudatosabban fogyasztani, így azok is elérhetik az átlagfogyasztói szintet, akik jelenleg ha csak picivel is, de kicsúsznak belőle.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie, ami a gáz esetében 1729 m3/év, a villamos energia esetében 2523 kWh/év. A rezsicsökkentett ár 36 forint/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 forint/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 forint/m3, afölött pedig 747 forint/m3, míg a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 forint/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Elmondható tehát, hogy a rezsicsökkentés nélküli lakossági ár még így is jóval alacsonyabb a piaci árnál,

vagyis egyértelműen hazugságok voltak azok a baloldali médiában megjelent számok és híresztelések, miszerint a lakosságnak a változtatásokat követően brutális rezsiköltség-emelkedéssel kell majd kalkulálniuk.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

A rezsicsökkentés Magyarországon annak ellenére is megmarad, hogy világszerte elszabadultak az energiaárak a szomszédunkban zajló háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt. Hortay szerint egy hónappal korábban az volt a kérdés, hogy mennyibe kerül az energia,

mostanra viszont az elsődleges kérdés az lett, hogy lesz-e egyáltalán elegendő energia.

"Nemzetközi beszámolók alapján látható, hogy számos országban már most ellátáskorlátozásra kényszerültek és várhatóan a fűtési időszak közeledtével a problémák fokozódni fognak" - mondta a szakértő az Origónak. Hozzátette, hogy az energiapiacon egy korábban nem várt mértékű áremelkedés volt tapasztalható.

A földgáz ára jelenleg 150-160 euró/MWh között mozog, ez néhány hónapja még csak 80 euró volt, 1,5-2 éve pedig 20 euró.

Hortay szerint ugyanez a növekedés figyelhető meg a villamosenergia, vagy éppen a szén-dioxid-kvóták esetében is. Tehát valamennyi rezsidíjat befolyásolható elem drasztikusan megdrágult.

Magyarországon lesz gáz, és a rezsicsökkentés is fenntartható marad Forrás: shutterstock

Magyarországon viszont átlagfogyasztás alatt valamennyi háztartás továbbra is a korábban megszokott rendkívül alacsony hatósági árakért lesz képes energiát vásárolni, ami egy átlagos háztartásnál az áram esetében havi 50 ezer, a gáz esetében 130 ezer forint megtakarítást jelent, így a két energiahordozó esetében ez éves szinten 2 millió forintnál is több marad egy átlagos háztartásnál, vagyis ennyit spórolnak.

Fontos kiemelni azt is, hogy az új rendelet az átlagfogyasztás fölötti energiamennyiségre vonatkozó tarifákat maximalizálta. Ennek köszönhetően kiszámíthatóbbak lesznek a költségek, bárki egyszerűen ki tudja számolni, hogy mennyi lesz a rezsiszámlája, és ennek köszönhetően tud tervezni is.

Ennek alapján kijelenthető, hogy a magyarokat továbbra is védi a rezsicsökkentés, ráadásul hazánk már évek óta a legolcsóbb EU-tagállam, mind az áram, mind a gáz tekintetében. A kormány viszont nem csak a rezsicsökkentéssel védi a családokat az elszabadult energiaáraktól, hanem

a múlt héten egy hétpontos csomagot is elfogadtak.

"Az intézkedéscsomag két fő célt szolgál. Az egyik, hogy hatékonyabban legyünk képesek kihasználni a belső energiatermelési kapacitásokat. Ennek érdekében a Mátrai Erőmű két új blokkja megnyitásra kerül, növekedni fog a haza földgázkitermelés, és megkezdődik a meglévő paksi blokkok üzemidő-hosszabbításához szükséges munkálatok. Másfelől az intézkedéscsomag a külső erőforrásokból történő minél szélesebbkgörű beszerzést is célozza. Felhatalmazza a külügyminisztert, hogy újabb gázmennyiséget szerezzen be a nemzetközi piacokról, emellett pedig exportkorlátozásokat vezet be az energiahordozókra és a tűzifára" - fejtette ki Hortay Olivér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről