Jogosan használtak sokkolót a rendőrök a hétfői tüntetésen

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, 2022.07.18., hétfő, Margit híd, rendőrök, rendőrsorfal
Vágólapra másolva!
A hétfői Margit hídi tüntetés után egy férfi nem volt hajlandó felmenni a járdára, az úton maradt ülve, ezért a rendőrök sokkolót használtak ellene. A hatóságok most kivizsgálták az ügyet, és megállapították, hogy jogszerű, szakszerű és arányos volt a sokkoló használata. A férfi nem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Margit hídi tüntetés után a résztvevők nem hagyták el az utat és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára. Egy úttesten ülő 42 éves férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de ő

úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer, a kezei szétfeszítése sérülés veszélyével járt volna.

Ezért a rendőrök helyszínen lévő parancsnoka sokkoló használatára adott utasítást.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyik rendőr kétszer figyelmeztette a férfit, majd a levegőbe szikráztatta a sokkolót.

A figyelmeztetés sem használt, ezért a rendőr két másodpercig a férfi combjához tartotta a sokkolót.

Ekkor a férfi elengedte a nőt, a rendőrök pedig felkísérték őket a járdára. A férfi elismerte a szabálysértést, a nyilatkozatot kitöltötte és aláírta.

A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy zsibbadást érzett a combjában, bőrpír lett a lábán, nem kért orvosi ellátást.

A kapitányságon megvizsgálták a mentők, akik megerősítették, hogy nem kell orvosi ellátás.

A kényszerítőeszköz, vagyis a sokkoló használatát parancsnoki kivizsgálás követte, ami megállapította, hogy "a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt".

A hétfői tüntetést ételfutárok hirdették meg, a demonstrálók elzárták a Margit hidat, tiltakozva a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen.

A rendőrség hétfői közleményében azt írta, hogy a bejelentett tüntetésen 109 embert igazoltattak. Mivel a tüntetés után a résztvevők nem hagyták el a utat és a síneket, öt embert állítottak elő, és szabálysértési eljárást indítottak ellenük. Egy emberrel szemben sokkolót használtak. A gyülekezési joggal visszaélés miatt három ember ellen indítottak szabálysértési eljárást.

Egyikükről adatai ellenőrzésekor kiderült, hogy szabálysértés miatt körözik, őt elfogták.

Két emberrel szemben közlekedési szabálysértések miatt szabtak ki bírságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!