A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hortay Olivér: Lesz elég gáz idén Európában? - videó

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Hortay Olivér, a Századvég energetikai szakágának vezetője legújabb videójáben részletesen bemutatja, mi várható az uniós gázpiacon 2022-ben és 2023-ben. 
Vágólapra másolva!

A háborút megelőző, 2021-es évben az Európai Unió éves gázfogyasztása csaknem 400 milliárd köbméter volt. Ennek kis részét, 54 milliárdot tudtunk magunk előállítani, a maradékot másoktól kellett beszereznünk. A legnagyobb beszállítónk Oroszország volt, ahonnan több mint 150 milliárd köbméter gázt vásároltunk, a maradékot pedig más országoktól szereztük be - hangzott el Hortay Olivér legújabb videójában.

A Németországba érkező, Északi Áramlat 1-en, az olajembargó elfogadását követően Oroszország korlátozta, majd augusztus végére teljesen leállította a gázszállítást és a napokban történt robbanások miatt a szállítás jóidőre teljesen ellehetetlenül. A legfontosabb ukrán vezetéket pedig az orosz Gazprom – az ukrán tranzitdíjak körüli vita miatt – a napokban állíthatja le. Az egyetlen működő útvonal a tavaly átadott Török Áramlat marad, ami ugyan Magyarország szempontjából fontos, hiszen mi ezen keresztül vesszük a gáz nagyrészét, de túl kicsi ahhoz, hogy Európa helyzetén érdemben javíthasson - mondta Hortay Olivér.

A Nemzetközi Energiaügynökség úgy becsüli, hogy az infrastrukturális korlátok miatt az egyéb országoktól vásárolt gázt legfeljebb 225 milliárd köbméterre növekedhet, így idén a tavalyi mennyiség csupán 85 százaléka áll az EU rendelkezésére. Az tehát, hogy veszélybe kerül-e az ellátás, elsősorban az igények alakulásán múlik, amit nehezen előre jelezhető körülmények, például az időjárás vagy a közelgő válság hatásai befolyásolnak.

Hortay arról is beszélt, hogy ami még aggasztóbb, hogy a jelenlegi állás szerint a 2023-as év még az ideinél is nehezebb lehet. Ha továbbra is csak a Török Áramlaton tud majd az EU orosz gázt venni, az orosz import 30 milliárdra csökkenhet, amit az egyéb országokból beszerzett mennyiség – a továbbra is fennálló infrastrukturális korlátok miatt – csak részben tud majd pótolni. A közösség így még kiszolgáltatottabbá válik a külső hatásoknak. Emiatt az árak, továbbá az ellátáskorlátozás esélye még inkább megnövekszik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!