A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos gondok a svájci nyugdíjjal

Vágólapra másolva!
Egyenlőtlen volt a nyugdíjrendszer kialakítása, visszamenőlegesen is fizetnie kell a svájci kormánynak, így döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.
Vágólapra másolva!

Diszkriminálta az özvegy férfi nyugdíjasokat Svájc nyugdíjrendszere, így döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága az évek óta tartó perben. Jelenleg ugyanis

a megözvegyült svájci nőket életük végéig megilleti az özvegyi nyugdíj, a férfiak esetében viszont ez csak addig van így, amíg 18 év alatti gyermeket nevelnek.

A BBC cikke szerint szerint az ügy Max Beeler pere miatt kezdődött. A svájci férfi még az 1990-es évek elején vesztette el feleségét. Akkor, 41 évesen fel kellett mondania, hogy két kisgyermekét nevelhesse. Jövedelmük a férfi özvegyi nyugdíja volt, amelyet azonban 2010-ben megszüntettek, amikor a kisebbik gyermek is betöltötte a 18-at.

Beeler panaszt nyújtott be, mert úgy vélte,

ha nő lenne, akkor továbbra is kapná a juttatást, férfiként viszont több mint másfél évtized kihagyás után kénytelen volt munkát keresni.

A beadványt azonban a helyi bíróság elutasította, mert a régiós törvények nem tették lehetővé, hogy férfiként tovább kapja a nyugdíjat.

Innen került, hosszú éveken át tartó huzavona után végül az Emberi Jogok Európai Bírósága elé az ügy, amely kimondta: Max Beeler jogtalanul lett megfosztva az őt megillető juttatástól, mert a törvény negatívan diszkriminálja a férfiakat a nőkkel szemben.

Max Beeler ezek után

joggal igényelheti majd a 2010 óta elmaradt nyugdíját, ahogy több száz másik férfi is így tehet.

Becslések szerint a svájci állam kénytelen lesz több millió frank elmaradt nyugdíjat kifizetni az érintetteknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!